Lise öğrencilerinin duyguları bastırma, yaşam doyumu ve psikosomatik belirtilerinin incelenmesi
An examination of emotion suppression, life satisfaction, and psychosomatic symptoms in high school students
  1. Tez No: 951739
  2. Yazar: İLKNUR TOPRAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZCAN SEZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Duyguları Bastırma, Yaşam Doyumu, Psikosomatik Belirti, Lise Öğrencileri, Emotion Suppression, Life Satisfaction, Psychosomatic Symptoms, High School Students
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu araştırmanın genel amacı, lise öğrencilerinin duygularını bastırma, yaşam doyumu ve psikosomatik belirti düzeylerini; cinsiyet, yaş, kardeş sayısı, akademik başarı düzeyi, anne babanın eğitim düzeyi, anne babanın çalışma durumu ve aile ile geçirdikleri vakit durumu demografik değişkenleri açısından anlamlı farklılık gösterip göstermediğini tespit etmektir. Ayrıca; lise öğrencilerinin duygularını bastırma, yaşam doyumu ve psikosomatik belirtileri arasında ilişki olup olmadığını tespit etmek de araştırmanın bir diğer amacıdır. Araştırmada verilerin analizinde betimsel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2023-2024 eğitim-öğretim yılında Gaziantep il merkezindeki bir Anadolu lisesinde eğitim gören öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmada uygun durum örneklemesi kullanılmış ve veriler 660 öğrenci üzerinden toplanmıştır. Veri toplama araçları olarak; araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu, Çocuk ve Ergenlerde Duygu Düzenleme Ölçeği (ÇEDDÖ),Yaşam Doyumu Ölçeği (YDÖ) ve Rosenberg Benlik Saygısı-Psikosomatik Belirtiler Alt Ölçeği (RBSPBAÖ) kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; lise öğrencilerinin duyguları bastırmalarında cinsiyet, anne çalışma durumu ve aile bireyleriyle geçirilen vakit değişkenleri açısından anlamlı farklılık olduğu tespit edilmiştir. Yaşam doyumunda yaş, anne öğrenim durumu ve aile bireyleriyle geçirilen vakit değişkenleri açısından anlamlı farklılık olduğu görülmüştür. Lise öğrencilerinin psikosomatik belirtilerinde cinsiyet ve aile bireyleriyle geçirilen vakit değişkenleri açısından anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Lise öğrencilerinin yaşam doyumu ile psikosomatik belirtileri arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki; psikosomatik belirtileri ile duyguları bastırmaları arasında pozitif yönde, düşük düzeyde anlamlı ilişki olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The general aim of this study is to determine whether high school students' levels of emotional suppression, life satisfaction, and psychosomatic symptoms significantly differ in terms of demographic variables such as gender, age, number of siblings, level of academic achievement, parents' educational level, parents' employment status, and time spent with family. In addition, another aim of the study is to determine whether there is a relationship between emotional suppression, life satisfaction, and psychosomatic symptoms among high school students. In the analysis of the data, the relational screening model, one of the descriptive research methods, was used. The study group of the research consists of students studying at an Anatolian high school in the city center of Gaziantep during the 2023-2024 academic year. Convenience sampling was used in the study, and data were collected from 660 students. The data collection tools used were:“Personal Information Form”prepared by the researcher,“Emotion Regulation Scale for Children and Adolescents”(ERS-CA),“Life Satisfaction Scale”(LSS), and“Rosenberg Self-Esteem Scale – Psychosomatic Symptoms Subscale”(RSE-PS). As a result of the research, it was determined that emotional suppression among high school students showed a significant difference in terms of gender, mother's employment status, and time spent with family members. Life satisfaction showed a significant difference in terms of age, mother's educational level, and time spent with family members. Psychosomatic symptoms among high school students showed a significant difference in terms of gender and time spent with family members. A negative significant relationship was found between life satisfaction and psychosomatic symptoms of high school students; and a low-level, positive significant relationship was found between psychosomatic symptoms and emotional suppression.