Cerrahi alan enfeksiyonları insidans ve risk faktörlerinin belirlenmesi: Tek merkezli retrospektif bir çalışma
Determination of the incidence and risk factors of surgical site infections: A single-center retrospective study
  1. Tez No: 952050
  2. Yazar: BAHTIGÜL KUBAT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA EREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Genel Cerrahi, Hemşirelik, Infectious Diseases and Clinical Microbiology, General Surgery, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Cerrahi alan enfeksiyonu, cerrahi antibiyotik profilaksisi, risk faktörleri, insidans, Surgical site infection, surgical antibiotic prophylaxis, risk factors, insidans
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu araştırmanın amacı, cerrahi alan enfeksiyonlarının insidans ve risk faktörlerinin belirlenmesidir. Retrospektif olarak, tek merkezli gerçekleştirilen araştırmanın örneklemini, 1 Ocak 2019-31 Ağustos 2024 tarihleri arasında, Beyin Cerrahi, Genel Cerrahi, Kadın Doğum ve Ortopedi kliniklerinde ameliyat olan 7099 hasta oluşturdu. Cerrahi alan enfeksiyonu ve risk faktörleri; t testi, Tek yönlü ANOVA testi, Scheffe post-hoc testi, Ki-kare testleri (Pearson ki-kare testi ve Fisher kesin ki-kare testi) ile değerlendirildi. Hastaların %0,6'sında cerrahi alan enfeksiyonu geliştiği, %35,1'inde cerrahi profilaksi amacıyla kullanılan antibiyotiğin uygunsuz kullanıldığı, en fazla da %33 ile uzun kullanım şeklinde olduğu, cerrahi alan enfeksiyonlarının %50'sinin 11-20. gün aralığında tanısının konulduğu ve ilk sırada da cerrahi alan enfeksiyonu türü olarak derin insizyonel cerrahi alan enfeksiyonunun geliştiği belirlendi. Bağımsız değişkenlerden 41 ve üzeri yaş grubunda olmanın, ortopedi cerrahilerinin, >75. persentil olan cerrahilerin, >ASA 1 olan hastaların ve cerrahi profilaksinin uygunsuz kullanımının cerrahi alan enfeksiyonu riskini arttırdığı, çok değişkenli regresyon analizinde de erkek cinsiyetin, ortopedi cerrahilerin, 75. persentilin üzerinde olan cerrahilerin ve cerrahi profilaksinin uygunsuz kullanımının cerrahi alan enfeksiyonu riskini anlamlı olarak arttırdığı tespit edildi. Cerrahi alan enfeksiyonu gelişen hastalarda cerrahi profilaksi rehberine uygunsuzluğun daha fazla olduğu, gereksiz yere kullanılan antibiyotiğin cerrahi alan enfeksiyonu üzerinde etkisi olmadığı ve birim maliyetin daha fazla olduğu belirlendi. Araştırma sonucunda, cerrahi alan enfeksiyonu gelişmesinde etkili olan risk faktörleri ve insidansı belirlenerek, literatür ile uyumluluk gösteren önemli bulgular elde edildi.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to identify the incidence and contributing risk factors of surgical site infections (SSIs). This retrospective study was conducted at a single center and inçlidedir a total of 7,099 patients who underwent surgical procedures in the departments of Neurosurgery, General Surgery, Obstetrics and Gynecology, and Orthopedics between January 1, 2019, and August 31, 2024. Surgical site infections and their risk factors were evaluated using the t-test, one-way ANOVA test, Scheffe post-hoc test, and Chi-square tests (Pearson Chi-square test and Fisher's exact Chi-square test). It was found that 0.6% of the patients developed a surgical site infection, and in 35.1% of cases, antibiotics used for surgical prophylaxis were used inappropriately—most commonly (33%) due to prolonged use. Fifty percent of the SSIs were diagnosed between the 11th and 20th postoperative days, and the most common type of infection was deep incisional surgical site infection. Among the independent variables, being in the 41 years and older age group, undergoing orthopedic surgeries, surgeries above the 75th percentile duration, having an ASA score greater than 1, and inappropriate use of surgical prophylaxis were found to increase the risk of SSI. Multivariate regression analysis demonstrated that being male, undergoing orthopedic surgery, procedures lasting longer than the 75th percentile, and improper use of surgical prophylaxis were significantly associated with an increased risk of surgical site infection (SSI). In patients who developed SSIs, noncompliance with the surgical prophylaxis guideline was more common. Additionally, it was found that the unnecessary use of antibiotics had no effect on the development of SSIs but resulted in higher unit costs. As a result of the study, significant findings aligned with the existing literature were obtained through the identification of the incidence and risk factors linked to the development of surgical site infections.