Fatsa (Ordu) ilçesi'nin doğal ve kültürel miras envanterinin coğrafi analizi
Natural and cultural heritage in Fatsa (Ordu) geographical analysis of inventory
  1. Tez No: 952056
  2. Yazar: ŞADUMAN SAKA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAHYA KADIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Miras, Koruma, Doğal Miras, Fatsa, Kültürel Miras, Gelecek Nesil, Heritage, Conservation, Natural Heritage, Fatsa, Cultural Heritage, Next Generation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Samsun Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Fatsa ilçesi, Karadeniz Bölgesi'nin Orta Karadeniz bölümünde yer alır. İdari bakımdan Ordu iline bağlıdır. İlçenin kuzeyinde Karadeniz, batısında Ünye, doğusunda Perşembe, güneyinde ise Çamaş, Çatalpınar ve Gürgentepe ilçeleri yer almaktadır. Çalışmada doğal ve kültürel miras unsurları tespit edilerek gözlem ve incelemeler yapılmıştır. Geçmişten günümüze yöre ve bölge üzerinde çeşitli siyasi, iktisadi ve politik emelleri olan uluslar olmuştur. Bu sebeple yörede farklı tarihi dönemlere ait kalıntı, yapı ve kültürel miras unsurları yer almaktadır. Ayrıca sahamızın doğal çevre özelliklerinin izin verdiği ölçüde meydana gelen doğal oluşumlar, doğal miras kategorisinde değerlendirip açıklanmıştır. Doğal ve kültürel mirasın yöre ekonomisine kazandırılması önem arz etmektedir. Yöre ekonomisine kazandırıldığı takdirde, çalışmanın önemli bir eksikliğini gidereceği kanaatindeyiz. Çalışmanın amacı, Fatsa ilçesinde yer alan doğal ve kültürel mirası coğrafi açıdan incelemektir. Bununla birlikte Fatsa ilçesinde yer alan doğal ve kültürel zenginliklerin tanıtımı ve bu değerlerin sürdürülebilirlik ilkeleri kapsamında korunması önem arz etmektedir. Doğal (göl, mağaralar, plajlar, mesire alanı, anıt ağaç, göller, şifalı sular, şelaleler) ve kültürel miras (köprüler, camiler, el sanatları, kaleler, değirmenler, konaklar) değerlerinin ekonomik anlamda fayda sağlaması ancak sürdürülebilirlik ile mümkün olacak ve gelecek nesillere aktarılacaktır. Çalışma sahasında miras turizmi için ulaşım, reklam, konaklama, tanıtım ve tesis yapımında birtakım eksiklikler söz konusudur. Mevcut bu sorunlar tespit edilmiş ve bu sorunlara çözüm önerileri geliştirilmiştir. Çalışmanın hemen her aşamasında Coğrafi Bilgi Sistemlerinden (CBS) faydalanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Fatsa district is located in the Central Black Sea region of the Black Sea Region. It is administratively connected to Ordu province. There are the Black Sea in the north of the district, Ünye in the west, Perşembe in the east, and Çamaş, Çatalpınar, and Gürgentepe districts in the south. In the study, natural and cultural heritage elements were identified, and observations and examinations were made. From past to present, there have been nations with various political, economic, and political ambitions in the region and the region. For this reason, there are ruins, structures, and cultural heritage elements belonging to different historical periods in the region. In addition, natural formations that occur to the extent allowed by the natural environmental characteristics of our site are evaluated and explained in the category of natural heritage. It is important to bring natural and cultural heritage to the local economy. For this reason, we believe that the study will fill an important gap. The aim of the study is to geographically examine the natural and cultural heritage in Fatsa district. However, it is important to promote the natural and cultural riches in Fatsa district and to protect these values within the scope of sustainability principles. Only in this way will it be possible for natural (lakes, caves, beaches, recreation areas, monumental trees, lakes, healing waters, waterfalls) and cultural heritage (bridges, mosques, handicrafts, castles, mills, mansions) values to benefit economically and be transferred to future generations. There are some deficiencies in transportation, advertising, accommodation, promotion, and facility construction for heritage tourism in the study area. For this reason, existing problems have been identified and solutions to these problems have been developed. Geographical Information Systems (GIS) were utilized at almost every stage of the study.