Demodikozisli köpeklerde serum zonulin seviyelerinin araştırılması
Investigation of serum zonulin levels in dogs with demodicosis
- Tez No: 952100
- Danışmanlar: PROF. DR. BUĞRAHAN BEKİR YAĞCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, İç Hastalıkları, Veterinary Medicine, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Demodex canis, zonulin, bağırsak bariyeri, gastroentero-dermatoloji, Demodex canis, zonulin, intestinal barrier, gastroenterodermatology
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Demodikozis, köpeklerde Demodex canis akarlarının kontrolsüz çoğalması sonucu gelişen yaygın bir deri hastalığıdır. Deri ve bağırsak arasındaki etkileşim, günümüzde artan çalışmalarla vurgulanan, karmaşık ve çift yönlü bir iletişim ağını içermektedir. Bağırsak bariyerindeki bütünlük kaybı, sadece enfeksiyöz ve inflamatuar hastalıkları değil, dermatolojik rahatsızlıklar gibi bağırsak dışı fonksiyon bozukluklarını da tetikleyebilir. Bu bağlamda, bağırsak bariyerindeki sıkı bağlantıların bilinen tek fizyolojik düzenleyicisi olan zonulin proteini özel bir öneme sahiptir. Bu tez çalışmasının amacı, köpeklerde Demodex canis enfeksiyonunun serum zonulin düzeyleri üzerindeki etkisini araştırmak ve bu sayede dermatolojik hastalıkların bağırsak bariyer bütünlüğü ile olan olası ilişkisine ışık tutmaktır. Çalışmada, zonulinin bağırsak geçirgenliğinin biyobelirteci olarak kullanılabilirliği değerlendirilerek, deri hastalıklarının sistemik etkilerinin daha iyi anlaşılması hedeflenmektedir. Bu çalışmada, dermatolojik şikayetlerle veteriner kliniğine başvuran ve mikroskobik muayenede Demodex canis pozitif olduğu saptanan, farklı yaş ve cinsiyetten toplam 15 yetişkin köpek incelenmiştir. Kontrol grubunu, benzer yaş ve cinsiyet dağılımına sahip, dermatolojik sorunu bulunmayan ve rutin aşılama ya da genel muayene amacıyla getirilen 10 sağlıklı köpek oluşturmuştur. Böylece toplam 25 köpek çalışmaya dahil edilmiştir. Hasta grubundaki köpekler, tedavi etkinliğini değerlendirmek amacıyla tedavi öncesi ve sonrası alınan örneklerle iki dönemde incelenmiş ve elde edilen veriler karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir. Tedavi öncesi, tedavi sonrası ve sağlıklı kontrol grubunu oluşturan her bir köpeğin Vena cephalica antebrachii'sinden anikoagülantsız tüplere 4 ml kan örnekleri alınmıştır. Alınan kan örnekleri santrifüj edilip uygun şekilde saklanmak üzere ependorf tüplerine transfer edilerek –80 °C'de muhafaza edilmiştir. Çalışma kapsamına alınmış tüm köpeklerde serum zonulin analizleri ELISA yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Demodex canis enfeksiyonlu köpeklerde tedavi öncesi serum zonulin seviyelerinin (ortalama 12,8 ± 3,735 ng/mL) hem tedavi sonrası (ortalama 4,096 ± 2,693 ng/mL), hem de sağlıklı köpeklere ait değerlere (ortalama 2,177 ± 1,953 ng/mL) göre belirgin derecede yüksek olduğu belirlenmiştir. İstatistiksel analizler, tedavi öncesi ile tedavi sonrası grup arasındaki ortalama farkın 8,704 ng/mL olduğunu ve bu farkın istatistiksel olarak yüksek derecede anlamlı olduğunu göstermiştir (p < 0,0001). Aynı şekilde, tedavi öncesi grup ile sağlıklı kontrol grubu arasındaki ortalama fark 10,623 ng/mL olup bu fark da istatistiksel olarak yüksek derecede anlamlı bulunmuştur (p < 0,0001). Buna karşın, tedavi sonrası grup ile sağlıklı kontrol grubu arasındaki ortalama zonulin seviyesi farkı 1,919 ng/mL olup, bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p = 0,2706). Elde edilen bulgular, bağırsak epitel bariyer bütünlüğünün bir biyobelirteci olarak kabul edilen zonulinin, demodikozisli köpeklerde anlamlı düzeyde arttığını ortaya koymuştur. Bu durum, Demodex canis enfeksiyonunda bağırsak bariyer bütünlüğünün bozulduğunu, zonulin düzeylerinde artışa yol açtığını ve buna bağlı olarak sistemik inflamasyonun tetiklenebileceğini göstermektedir. Tedavi sonrası grup ile sağlıklı kontrol grubu arasında anlamlı bir fark görülmemesi, Demodex canis'e yönelik tedavinin zonulin seviyelerini sağlıklı bireylerdeki seviyelere yaklaştırdığını göstermektedir. Çalışmanın sonuçları, Demodex canis enfeksiyonunun yalnızca deriyle değil, aynı zamanda bağırsak epitel bariyeriyle de etkileşim içinde olabileceği ve zonulin düzeylerinin bu süreçte bir biyobelirteç olarak kullanılabileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Demodicosis is a common skin disease in dogs caused by the uncontrolled proliferation of Demodex canis mites. The interaction between the skin and the gut involves a complex and bidirectional communication network that has been increasingly emphasized in recent studies. Loss of intestinal barrier integrity can trigger not only infectious and inflammatory diseases but also extraintestinal dysfunctions such as dermatological disorders. In this context, zonulin, the only known physiological regulator of intestinal tight junctions, holds particular importance. The aim of this thesis was to investigate the effect of Demodex canis infection on serum zonulin levels in dogs, thereby shedding light on the potential relationship between dermatological diseases and intestinal barrier integrity. By evaluating the usability of zonulin as a biomarker of intestinal permeability, this study aimed to contribute to a better understanding of the systemic effects of skin diseases. In this study, a total of 15 adult dogs of different ages and sexes, presented to the veterinary clinic with dermatological complaints and confirmed as Demodex canis positive through microscopic examination, were included. The control group consisted of 10 healthy dogs with similar age and sex distribution, brought in for routine vaccination or general check-ups without any dermatological issues. Thus, a total of 25 dogs were included in the study. The dogs in the patient group were examined in two phases—before and after treatment—to evaluate treatment efficacy, and the data obtained from these phases were comparatively analyzed. For each dog in the pre-treatment, post-treatment, and healthy control groups, 4 mL blood samples were collected from the Vena cephalica antebrachii into anticoagulant-free tubes. The samples were centrifuged, transferred into Eppendorf tubes, and stored at –80°C until analysis. Serum zonulin levels of all dogs included in the study were analyzed using the ELISA method. The results showed that pre-treatment serum zonulin levels in Demodex canis-infected dogs (mean 12.8 ± 3.735 ng/mL) were significantly higher compared to both post-treatment levels (mean 4.096 ± 2.693 ng/mL) and healthy control values (mean 2.177 ± 1.953 ng/mL). Statistical analyses revealed that the mean difference between the pre-treatment and post-treatment groups was 8.704 ng/mL, which was highly significant (p < 0.0001). Similarly, the mean difference between the pre-treatment group and the healthy control group was 10.623 ng/mL, also highly significant (p < 0.0001). In contrast, the mean difference in zonulin levels between the post-treatment and healthy control groups was 1.919 ng/mL, which was not statistically significant (p = 0.2706). The findings revealed that zonulin, considered a biomarker of intestinal epithelial barrier integrity, was significantly elevated in dogs with demodicosis. This suggests that Demodex canis infection may compromise intestinal barrier integrity, leading to increased zonulin levels and potentially triggering systemic inflammation. The absence of a significant difference between the post-treatment and healthy control groups indicates that treatment helps restore zonulin levels toward healthy values. Overall, the results suggest that Demodex canis infection may affect not only the skin but also the intestinal epithelial barrier, and zonulin levels could serve as a useful biomarker in this process.