Fiziksel yaralanma sonucu acil servise başvuran olguların değerlendirilmesi, yarayı oluşturan etmenlerin yara ile ilişkisinin saptanması
Evaluation of cases admitted to the emergency department due to physical injury, determining the relationship between the injury factors and the characteristics of the wound
  1. Tez No: 952151
  2. Yazar: SELİM ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN CELBİŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Fiziksel Yaralanma, Yarayı Oluşturan Etmenler, Yaralar, physical injury, injuring factors, wound
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasının amacı; fiziksel yaralanma sonucu acil servise başvuran bireylerde yara lezyonlarının, yarayı oluşturan etmenlerle olan ilişkisini değerlendirmek ve bu ilişkinin benzerliklerini ile farklılıklarını belirlemektir. Böylece, doğru yara tanımlaması yoluyla adli süreçte doğru kararların oluşmasına katkı sağlanması hedeflenmektedir. Gereç ve Yöntem: Çalışmanın evrenini 1 Nisan 2024 - 30 Mart 2025 tarihleri arasında Samsun 19 Mayıs İlçe Devlet Hastanesi acil servise fiziksel yaralanma sonucu, hafta sonu ve resmi tatil günleri hariç, 08:30- 16:30 mesai saatleri arasında başvuran hastalar oluşturmaktadır. Çalışmaya katılmayı kabul eden hastaların yara yüzeyleri fotoğraflanıp gözlemlenerek yara şekil özellikleri, literatür taraması yapılarak oluşturulan yara tanımlama formuna işlenmiştir. Veriler SPSS-27 programı kullanılarak analiz edilmiş ve sosyodemografik sorular için frekans tablosu oluşturulmuştur. Grupların birbirleri arasındaki ilişkileri görebilmek için Ki Kare Analizi uygulanmıştır. Analizler alfa=0.05 seviyesinde uygulanmıştır. Bulgular: Acil servise başvuran travma olgularında en sık karşılaşılan yaralanma türü olan ezici alet yaralanmaları (%54.7) olduğu, bu olguların büyük kısmında ekimoz, abrazyon ve laserasyon gibi künt travmaya özgü yara izlerinin gözlemlendiği, 32 ezici alet yarasının (%17.7) kesici alet yaralanması ile, 19 kesici alet yarasının (%10.5) ezici alet yaralanması ile benzerlik gösterdiği, yaranın anatomik yeri ile benzerlik gösterdiği yaralanma çeşidi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır (p=0.002 < 0.05). Sonuç: Yara özelliklerinin doğru şekilde tanımlanması ve etkenle uyumunun belirlenmesi, adli süreçlerde delil niteliği taşımakta olup hekimlerin adli raporlama sürecindeki rolünün önemini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this thesis is to evaluate the relationship between wound lesions and the injuring factors in individuals admitted to the emergency department due to physical trauma, and to identify the similarities and differences in this relationship. By doing so, it is intended to contribute to the formation of accurate judicial decisions through correct wound identification. Materials and Methods: The study population consisted of patients who presented to the emergency department of Samsun 19 Mayıs District State Hospital due to physical injuries between April 1, 2024, and March 30, 2025, excluding weekends and official holidays, during working hours between 08:30 and 16:30. The wounds of patients who agreed to participate in the study were photographed and observed, and wound characteristics were recorded using a wound identification form developed based on a literature review. Data were analyzed using SPSS-27 software. Frequency tables were generated for sociodemographic variables, and Chi-square analysis was used to determine relationships between groups. Analyses were conducted at the α = 0.05 significance level. Results: The most common type of injury among trauma cases presenting to the emergency department was blunt force injuries (54.7%). In the majority of these cases, wound patterns specific to blunt trauma such as ecchymosis, abrasion, and laceration were observed. Among the blunt force injuries, 32 cases (17.7%) were found to resemble sharp force injuries, while 19 sharp force injuries (10.5%) resembled blunt force injuries. A statistically significant relationship was identified between the anatomical location of the wound and the type of injury it resembled (p=0.002 < 0.05). Conclusion: Accurate identification of wound characteristics and their consistency with the injuring agent are of evidential value in judicial processes and emphasize the critical role of physicians in forensic reporting.