Kartilaj ve Perikondrium greftleri kullanılan tip 1 timpanoplasti ameliyatlarında postoperatif saf ses odyometrisi ve absorbsiyon değerlerinin karşılaştırılması
Comparison of Postoperative Pure Tone Audiometry and Absorption Values in Type 1 Tympanoplasty Surgeries Using Cartilage and Perichondrium Grafts
  1. Tez No: 952230
  2. Yazar: NURU ALIYEV
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAVUZ GÜNDOĞDU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Timpanik membran perforasyonu(KOM), kıkırdak ve perikondrium greft, saf ses odyometri, geniş bant timpanometri, absorbans, rezonans, Tympanic membrane perforation (chronic otitis media), cartilage and perichondrium graft, pure-tone audiometry, wideband tympanometry, absorbance, resonance
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Çalışmanın amacı, kıkırdak veya perikondrium grefti ile onarılmış timpanik membranların ameliyat öncesi ve sonrası saf ses odyometri sonuçları (HKA farkı) ve ameliyat sonrası geniş bant timpanometri (GBT) kullanılarak değerlendirilen orta kulak dinamikleri ile absorbans farklılıkları açısından karşılaştırılmasıdır. Ayrıca, bu iki grup ile normal timpanik membrana sahip popülasyondaki GBT sonuçlarının orta kulak dinamiklerine etkileri, farklılıkları ve saf ses odyometri sonuçlarındaki iyileşme ile ilişkisi araştırılacaktır. Retrospektif olarak tasarlanan bu çalışma, Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tip 1 timpanoplasti ameliyatı geçirmiş, kıkırdak veya perikondrium grefti kullanılarak cerrahi yapılan hasta grupları ile sağlıklı kontrol grubunu kapsamaktadır. Toplam 67 bireyin değerlendirildiği çalışmada, kıkırdak grefti kullanılan grup 24, perikondrium grefti kullanılan grup ise 23 hastadan oluşmaktadır. Ayrıca, 20 sağlıklı birey kontrol grubu olarak dahil edilmiştir. Her iki cerrahi grupta ameliyat başarısızlığı nedeniyle ikişer hasta analiz dışı bırakılmıştır. Ameliyat öncesi ve sonrası saf ses odyometrisi yapılmış, ameliyat sonrası geniş bant timpanometri (GBT) ölçümleri deneyimli tek bir odyometrist tarafından gerçekleştirilmiştir. Yaş, cinsiyet, perforasyonun lokalizasyonu gibi demografik ve klinik özellikler ile işitme sonuçları detaylı şekilde analiz edilmiştir. İstatistiksel analizlerde, verilerin dağılımına uygun olarak parametrik ve non-parametrik testler kullanılarak gruplar arası karşılaştırmalar yapılmıştır. Çalışmamızda, tip 1 timpanoplasti ameliyatı geçiren kıkırdak ve perikondrium grefti kullanan hasta grupları ile sağlıklı kontrol grubunun işitsel sonuçları ve orta kulak fonksiyonları karşılaştırılmıştır. Her iki cerrahi yöntemde de ameliyat başarı oranı yaklaşık %91,5 olarak bulunmuş ve işitsel iletimde anlamlı iyileşme sağlanmıştır. Saf ses odyometrisi sonuçlarında, kıkırdak grubunda ortalama 7.47 dB, perikondrium grubunda ise 5.00 dB'lik hava-kemik aralığı (HKA) düzeyinde iyileşme gözlenmiştir. Geniş bant timpanometri ile yapılan absorbsiyon ölçümlerinde ise, düşük frekansta (226 Hz) sağlıklı gruba kıyasla kıkırdak greftli kulaklarda enerji iletiminde azalma görülürken, perikondrium grubunda bu fark daha az belirgindi. Orta ve yüksek frekanslarda (1000, 3000, 4000 Hz) her iki greft grubunun absorbsiyon değerleri sağlıklı kontrollerden düşük olmakla birlikte, perikondriumun enerji iletiminde daha az kısıtlama getirdiği saptanmıştır. Rezonans değerlerinde ise kıkırdak grubu ile sağlıklı grup arasında anlamlı fark bulunurken, perikondrium grubunun sağlıklılara yakın olduğu sonucuna varılmıştır. Bu bulgular, hem kıkırdak hem de perikondrium greftlerinin işitsel rehabilitasyonda etkili olduğunu, ancak perikondrium greftinin orta kulak fonksiyonları üzerinde biraz daha avantajlı olduğunu göstermektedir. Çalışmamızda, hem kıkırdak hem de perikondrium grefti kullanılan tip 1 timpanoplasti ameliyatlarının işitme performansını anlamlı şekilde iyileştirdiği görülmüştür. Her iki greft türünde ameliyat başarı oranı yaklaşık %91 olarak saptanmış ve hava-kemik aralığında belirgin iyileşme sağlanmıştır. Geniş bant timpanometri sonuçları, kıkırdak greftli kulaklarda düşük ve yüksek frekanslarda enerji iletiminde bir miktar azalma olduğunu gösterirken, perikondrium greftinin özellikle düşük ve orta frekanslarda daha koruyucu olduğu, orta kulak fonksiyonları açısından sağlıklı kulaklara daha yakın performans sunduğu tespit edilmiştir. Rezonans ölçümlerinde ise kıkırdak grubunun sağlıklılardan farklılık gösterdiği, perikondrium grubunun ise daha benzer sonuçlar verdiği belirlenmiştir. Bu veriler, cerrahi greft seçiminde kullanışlı olabilir ve her iki yöntemin de etkin olduğu ancak perikondriumun belirli frekanslarda işitsel fonksiyonu biraz daha iyi destekleyebileceği sonucunu ortaya koymaktadır. Çalışmamızın retrospektif yapısı ve preoperatif dönemde hangi grupta hangi boyutta perforasyon olduğunun net olarak bilinmemesi, artı preoperatif dönemde hastaların GBT bilgilerinin eksik olması elde edilen sonuçların tam anlamıyla objektif değerlendirilmesini sınırlamaktadır. Daha kesin sonuçları elde edilmesi için, daha geniş kapsamlı ve prospektif şekilde tasarlanmış çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to compare tympanic membranes repaired with cartilage or perichondrium grafts in terms of preoperative and postoperative pure-tone audiometry results (air-bone gap difference) and middle ear dynamics and absorbance differences evaluated using postoperative wideband tympanometry (WBT). Additionally, the effects, differences, and relationships of WBT results in these two groups with those in a population with normal tympanic membranes on middle ear dynamics and audiometric improvement will be investigated. This retrospective study includes patient groups who underwent type 1 tympanoplasty surgery at Marmara University Faculty of Medicine with either cartilage or perichondrium grafts, along with a healthy control group. The study evaluated a total of 67 individuals, with 24 patients in the cartilage graft group, 23 patients in the perichondrium graft group, and 20 healthy controls. Two patients from each surgical group were excluded due to surgical failure. Preoperative and postoperative pure-tone audiometry was performed, and postoperative WBT measurements were conducted by a single experienced audiometrist. Demographic and clinical features such as age, gender, and perforation localization, along with hearing outcomes, were thoroughly analyzed. Parametric and non-parametric tests were applied according to data distribution for intergroup comparisons. In our study, auditory outcomes and middle ear functions of patients undergoing type 1 tympanoplasty with cartilage and perichondrium grafts were compared with those of healthy controls. Both surgical methods demonstrated an approximately 91.5% success rate and significant improvement in auditory conduction. Pure-tone audiometry showed an average air-bone gap improvement of 7.47 dB in the cartilage group and 5.00 dB in the perichondrium group. Absorbance measurements obtained via wideband tympanometry revealed decreased energy transmission in cartilage grafted ears compared to healthy controls at low frequency (226 Hz), whereas this difference was less pronounced in the perichondrium group. At mid and high frequencies (1000, 3000, and 4000 Hz), absorbance values of both graft groups were lower than those of healthy controls, although perichondrium grafts imposed less restriction on energy transmission. Resonance values differed significantly between the cartilage and healthy groups, while the perichondrium group showed resonance values close to those of healthy subjects. These findings indicate that both cartilage and perichondrium grafts are effective in auditory rehabilitation, with perichondrium grafts providing a slight advantage in middle ear function. Our study demonstrated that type 1 tympanoplasty with both cartilage and perichondrium grafts significantly improves hearing performance. Surgical success rates for both graft types were approximately 91%, and notable air-bone gap improvements were observed. Wideband tympanometry results revealed some reduction in energy transmission at low and high frequencies in cartilage grafted ears, while perichondrium grafts were more protective at low and mid frequencies and exhibited performance closer to healthy ears. Resonance measurements showed differences between the cartilage and healthy groups, whereas the perichondrium group was more similar to healthy subjects. These data may be useful in surgical graft selection, demonstrating that both methods are effective but perichondrium may better support auditory function at specific frequencies. The retrospective design of our study, the lack of precise information about the size of perforations preoperatively in each group, and the absence of preoperative WBT data limit the full objectivity of the results obtained. Larger-scale, prospectively designed studies are needed for more definitive conclusions.