Future of real estate investment tokenization and blockchain integration: A systematic review
Gayrimenkul yatırım tokenizasyonunun ve blockchain entegrasyonunun geleceği: Sistematik bir inceleme
- Tez No: 952320
- Danışmanlar: PROF. DR. SEZİN AÇIK TAŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tokenizasyon, Gayrimenkul, Blokzincir, Likidite, Yatırım Getirisi (ROI), Maliyet Etkinliği, Sistematik Literatür Taraması (SLR), Düzenleyici Zorluklar, Piyasa Benimsenmesi, Tokenization, Real estate, Blockchain, Liquidity, ROI, Cost-efficiency, SLR, Regulatory challenges, Market adoption
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: BEYKOZ ÜNİVERSİTESİ
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Amaç – Bu araştırmanın iki temel amacı bulunmaktadır. Birincisi, blokzincir tabanlı tokenizasyonun likidite, yatırım getirisi (ROI) ve işlem maliyetleri üzerindeki etkisini teorik ve ampirik literatür kapsamında sistematik olarak incelemektir. İkincisi ise, to-kenizasyonun benimsenmesinin önündeki genel yasal ve teknolojik engelleri belirleyerek, gelecekteki araştırma gündemleri için literatürdeki boşluklara dikkat çekmektir. Yöntem/Tasarım – Bu araştırma, Sistematik Literatür Taraması (SLR) metodolojisini ve tematik analiz yaklaşımını benimsemiştir. Fikir boşluklarını ortaya koyarak ve teknolojik ile düzenleyici etkiler hakkında bilgi sunarak bu çalışma, mevcut literatürdeki eksi-klikleri gidermeyi ve konuya dair bilgi birikimini artırmayı amaçlamaktadır. Bulgular – Tokenizasyon ve blokzincir teknolojisi, piyasa performansını artıran yenilikçi yatırım modelleri olarak görülse de, bu çalışma düzenleyici belirsizliklerin, sınırlı am-pirik verilerin mevcut olduğunu vurgulamakta ve evrensel, standartlaştırılmış token performans ölçüm sistemlerinin, uyumlu düzenleyici çerçevelerin ve birlikte çalışabilir platformların geliştirilmesi için gelecekteki araştırma ve politika önceliklerini ortaya koymaktadır. Pratik Katkılar – Bu tez, tokenizasyonun yatırım getirisi (ROI), likidite üzerindeki etkisini analiz ederek ve benimsenmenin önündeki başlıca engelleri vurgulayarak yatırımcılar, politika yapıcılar ve sektör paydaşları için değerli bir rehber sunmaktadır. Özellikle MENA (Orta Doğu ve Kuzey Afrika) bölgesinde daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu vurgulamaktadır. Bu bilgi birikimi, gelişimi kolaylaştırmakta ve gelecekteki araştırmalar için sağlam bir temel oluşturmaktadır. Özgünlük/Değer – Bu araştırma, tokenleştirilmiş gayrimenkul piyasasının finansal, hukuki ve teknolojik boyutlarını tematik analizle inceleyerek özgün bir katkı sunmak-tadır. Mevcut boşlukları haritalandırmakta, stratejik çerçeveler önermekte ve karar vericiler ile araştırmacılar için gayrimenkul sektöründe gelecekteki inovasyonları destekleyecek bir yol haritası işlevi görmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Purpose – This research has two fundamental purposes. First, it systematically reviews theoretical and empirical literature on blockchain-based tokenization and its effect on liquidity, ROI, and transaction costs. Second, it identifies general barriers to tokenization adoption, both legal and technological, and highlights gaps in the literature for future research agendas. Design/methodology/approach –The research will apply a systematic literature review (SLR) methodology and thematic analysis. By connecting idea gaps and informing about technological and regulatory effects, this study seeks to raise knowledge and thus address a deficiency in current literature. Findings – While tokenization and blockchain technology are considered innovative investment models that enhance market performance, this article highlights the lack of regulatory uncertainty, limited empirical data, and sets priorities for future research and policy needs to develop a universal uniform token performance measurement, compliant frameworks, and interoperable platforms. Practical implications – This thesis provides valuable guidance for investors, policy-makers, and industry stakeholders by analyzing the effect of tokenization on ROI, liquidi-ty, and highlighting the key barriers for adoption, and emphasizing that there is a need for more research in the MENA region. This knowledge facilitates and supports the devel-opment, creating a solid background for future research. Originality/value—This research provides original value through thematic analysis of the financial, legal, and technological dimensions of the tokenized real estate market. Mapping current gaps and proposing strategic frameworks, and acting as a road map for decision makers and researchers to support future innovation in the real estate sector.