Poliklinik alanlarında işlevsel kalite bağlamında mekansal yönelim: bir kamu hastanesi örneği
Spatial orientation in the context of functional quality in polyclinic areas: a public hospital example
- Tez No: 952555
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EDA SELÇUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Yön Bulma, Poliklinik Alanları, Mekânsal Yönelim, Wayfinding, Polyclinic Areas, Spatial Orieantation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
Bu çalışma, mekânın işlevselliği ve kullanıcı deneyimi üzerindeki etkilerini inceleyerek, hastane yapılarında yön bulma süreçlerine odaklanmaktadır. Mekân, mimarlık disiplininde estetik ve işlevsel unsurların bir arada değerlendirildiği temel bir tasarım unsuru olarak kabul edilmektedir. İnsan ve mekân arasındaki etkileşim, bireylerin mekânsal düzenlemeleri algılama ve bu düzenlemelerle etkileşim kurma süreçlerini kapsamaktadır. Özellikle geniş ve karmaşık yapılar, kullanıcıların yön bulma davranışları üzerinde belirgin bir etkiye sahiptir. Hastane yapıları, karmaşık mekânsal organizasyonları ve çok fonksiyonlu kullanım alanları nedeniyle yön bulma sorunlarının sıkça yaşandığı mekânlardır. Literatürdeki çalışmalar, yön bulma ile ilgili yaşanan problemlerin kullanıcıların stres seviyelerini artırdığı, zaman kaybına yol açtığı ve hasta memnuniyetini olumsuz etkilediğini ortaya koymaktadır. Bu bağlamda, kullanıcı dostu yerleşim planlarının ve etkili yön bulma elemanlarının hastane tasarımında kritik bir rol oynadığı görülmektedir. Çalışmada, kullanıcı yoğunluğu fazla bir kamu hastanesi özelinde poliklinik alanlarındaki yön bulma sorunları incelenmiştir. Bu sorunların çözümüne yönelik çevresel işaretler, yerleşim planlarının netliği ve kullanıcı ihtiyaçlarına göre tasarım gibi faktörler ele alınmıştır. Araştırmanın bulguları, mekânsal organizasyonun ve yön bulma sistemlerinin geliştirilmesinin, sağlık hizmetlerinin verimliliği ve kullanıcı memnuniyeti üzerinde olumlu etkiler yaratacağını göstermektedir. Bu bağlamda çalışma, hastane ortamında mekânsal oryantasyonu iyileştirmeye yönelik çözüm önerileri sunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the effects of spatial functionality and user experience, focusing on wayfinding processes in hospital buildings. Space is regarded as a fundamental design element in the discipline of architecture, where aesthetic and functional aspects are evaluated together. The interaction between humans and space encompasses the processes by which individuals perceive spatial arrangements and interact with them. Particularly in large and complex structures, users' wayfinding behaviors are significantly impacted. Hospital buildings are spaces where wayfinding problems are frequently encountered due to their complex spatial organizations and multifunctional usage areas. Studies in the literature reveal that issues related to wayfinding increase users' stress levels, cause time loss, and negatively affect patient satisfaction. In this context, user-friendly layout designs and effective wayfinding elements are observed to play a critical role in hospital design. This study investigates wayfinding challenges within the outpatient clinic areas of a high-traffic public hospital, with a focus on spatial design parameters. It explores the role of architectural elements such as environmental signage, the legibility of spatial layouts, and user-oriented design strategies in addressing these challenges. The findings demonstrate that enhancing spatial organization and wayfinding systems contributes significantly to the operational efficiency of healthcare environments and improves user satisfaction. Accordingly, the study aims to propose architectural design solutions to optimize spatial orientation and navigability in hospital settings.