Rekombinant dna teknolojisiyle üretilen enzimler ile nişasta ve nişasta türevlerinden alluloz üretimi
Production of allulose from starch and starch derivatives using enzymes produced by recombinant dna technology
  1. Tez No: 952623
  2. Yazar: ERVA PARILDI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN KOLA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoteknoloji, Gıda Mühendisliği, Mikrobiyoloji, Biotechnology, Food Engineering, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Alluloz, Rekombinant DNA Teknolojisi, Enzimatik Dönüşüm, Nişasta, Nadir Şekerler, Allulose, Recombinant DNA Technology, Enzymatic Conversion, Starch, Rare Sugar
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adana Alparslan Türkeş Bilim Ve Teknoloji Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışmada, rekombinant DNA teknolojisiyle üretilen enzimler kullanılarak ucuz ve bol miktarda bulunabilen nişastadan pahalı ve değerli bir nadir şeker olan D-alluloz üretimi gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın ilk aşamasında, liyofilize halde satın alınan Clostridium thermocellum ve Thermoanaerobacterium thermosaccharolyticum suşları laboratuvarda aktifleştirilmiş ve bu suşlardan genomik DNA izolasyonu gerçekleştirilmiştir. Her bir enzim geni için özel olarak tasarlanmış primerler kullanılarak, izole edilen DNA'lardan enzimleri kodlayan genler elde edilmiştir. Elde edilen genler, pET serisi plazmid vektörler kullanılarak klonlanmış ve E. coli rosetta suşunda ekspresyonları sağlanmıştır. Üretilen fosfoglikoizomeraz (PGI), alluloz 6-fosfat 3-epimeraz (A6PE) ve alluloz 6-fosfat fosfataz (A6PP) enzimleri nişastanın alluloza dönüşüm prosesinde kullanılmıştır. Çalışmada, nişasta öncelikle ticari enzimler kullanılarak glikoza hidrolize edilmiş, ardından rekombinant enzimler aracılığıyla glikoz çözeltisinden D-alluloz üretimi sağlanmıştır. Bu tez çalışması ile Türkiye'de ilk defa alluloz 6-fosfat 3-epimeraz ve alluloz 6-fosfat fosfataz enzimleri rekombinant olarak başarıyla üretilmiş ve karakterize edilmiştir. Nişastanın alluloza dönüşümü prosesinde oluşan her bir ara ürün HPLC cihazında analiz edilmiş ve 48 saatlik dönüşümleri grafiğe aktarılmıştır. Elde edilen bulgular, nişastadan D-alluloz üretiminin ekonomik ve verimli bir yöntemle gerçekleştirilebileceğini göstermekte olup, bu yöntem şeker alternatiflerine yönelik endüstriyel uygulamalar için önemli bir potansiyel taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the production of D-allulose, a high-value rare sugar, from abundant and inexpensive starch using enzymes produced via recombinant DNA technology. In the first stage of the study, lyophilized Clostridium thermocellum and Thermoanaerobacterium thermosaccharolyticum strains were activated and their genomic DNA isolated. Specific primers were designed to amplify the genes encoding enzymes from the isolated DNA. The genes were cloned into pET series plasmid vectors and expressed in E. coli rosetta strain. The produced enzymes -phosphoglucose isomerase (PGI), allulose 6-phosphate 3-epimerase (A6PE), and allulose 6-phosphate phosphatase (A6PP)- were used in the starch-to-allulose conversion process. Initially, starch was hydrolyzed to glucose using commercial enzymes. Subsequently, D-allulose production was achieved by enzymatic conversion using the recombinant enzymes. Within the scope of this study, recombinant allulose 6-phosphate 3-epimerase and allulose 6-phosphate phosphatase were successfully produced and characterized for the first time in Türkiye. Each intermediate product formed during the starch-to-allulose conversion was analyzed by HPLC, and their 48-hour transformation profiles were graphically represented. The findings demonstrate that D-allulose can be efficiently and economically produced from starch, providing a promising alternative for industrial applications in the field of sugar substitutes.