Mersin ilinde selekte edilen sofralık erik (Prunus cerasifera Ehrh.) genotiplerinin özelliklerinin saptanması ve moleküler karakterizasyonu
Determination of characteristics and molecular characterization of table plum (Prunus cerasifera Ehrh.) genotypes selected in Mersin province
  1. Tez No: 952775
  2. Yazar: HÜRÜ ALTAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURHANETTİN İMRAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Prunus cerasifera, Moleküler, Seleksiyon, Antioksidan, Can eriği, Prunus cerasifera, Molecular, Selection, Antioxidant, Can plum
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışma Mersin İlinde doğal ortamda büyüyen ve popülasyonun yoğun olarak görüldüğü Can erik (P. cerasifera Ehrh.) genotipleri üzerinde yürütülmüştür. 2022-2025 yılları arasında yapılan çalışmada selekte edilen genotiplere ait meyvelerde; meyve kalite kriterleri, meyve biyokimyasal içerikleri, genotiplerin morfolojik ve fenolojik gözlemleri ve genotiplerin moleküler karakterizasyonu incelenmiştir. Birincil yıl yapılan seleksiyon çalışmaları neticesinde 31 adet, ikinci yıl sonunda ise 3 adet dahil edilerek toplamda 34 adet genotip seçilmiştir. Genotiplerin hasat tarihleri 25 Nisan ile 6 Eylül arasında değiştiği, suda çözünebilir toplam kuru madde miktarı oranlarının %7.10- %20.44 arasında olduğu tespit edilmiştir. Meyveler de en yüksek antioksidan madde içeriğinin '34' no'lu genotipte 1532.53 (mg /100 g) FeSO4 tespit edilmiştir. En yüksek fenolik içerik '14' no'lu genotipte 1912.00 mg / 100 g GAE olarak ölçülmüştür. Erik genotiplerinin genetik ilişkileri SRAP (Sequence-Releated Amplified Polymorphism) markırları kullanılarak belirlenmiştir. Çalışmada toplam 19 primer kullanılarak 12 farklı kombinasyon denenmiştir. SRAP analizleri sonucunda elde edilen primer başına toplam DNA bant sayılarının 5 ile 9 arasında değiştiği, Polimorfik DNA bant sayısının ise 4 ile 8 arasında değiştiği belirlenmiştir. Toplam DNA bant sayısı 80 ve toplam polimorfik DNA bant sayısı 65 olarak hesaplanmıştır. Genotiplerin genetik benzerlik indeksi 0.44 ile 0.92 arasında değiştiği ve genetik çeşitlilik değerinin % 80.86 olduğu görülmüştür. Bu çalışma ile selekte edilen erik genotiplerinin birçok farklı özellikleri belirlenerek başarılı sonuçlar ortaya çıkarılmıştır. Bu sonuçlar ileride ıslah çalışmalarının yapılmasında yol gösterecek ve genetik kaynaklarımızın korunması açısından yararlı olacaktır. Ayrıca öne çıkan genotiplerin kaybolmaması adına uygun anaç üzerine aşılanarak koruma altına alınması ve daha sonra arazi performanslarının belirlenmesinin faydalı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out on Can plum (P. cerasifera Ehrh.) genotypes growing in the natural environment in Mersin province and where the population is dense. Fruit quality criteria, fruit biochemical contents, morphological and phenological observations of the genotypes and molecular characterization of the genotypes were examined in the fruits of the selected genotypes between 2022-2025. As a result of the selection studies carried out in the first year, 31 genotypes were selected and 3 genotypes were included at the end of the second year and 34 genotypes were selected in total. The harvest dates of the genotypes varied between April 25 and September 6, and the total water soluble dry matter content ratios were between 7.10% and 20.44%. The highest antioxidant content was 1532.53 (mg/100 g) FeSO4 in genotype '34'. The highest phenolic content was measured as 1912.00 mg/100 g GAE in genotype '14'. Genetic relationships of plum genotypes were determined using SRAP (Sequence-Released Amplified Polymorphism) markers. In the study, 12 different combinations were tested using a total of 19 primers. It was determined that the total number of DNA bands per primer obtained as a result of SRAP analysis varied between 5 and 9, and the number of polymorphic DNA bands varied between 4 and 8. The total number of DNA bands was 80 and the total number of polymorphic DNA bands was 65. The genetic similarity index of the genotypes ranged between 0.44 and 0.92 and the genetic diversity value was 80.86%. In this study, many different characteristics of the selected plum genotypes were determined and successful results were obtained. These results will guide future breeding studies and will be useful for the protection of our genetic resources. In addition, it is thought that it will be useful to protect the prominent genotypes by grafting them on suitable rootstocks in order not to lose them and then to determine their field performances.