Sicill-i Ahvâl Defterlerine göre Kosova doğumlu Osmanlı devlet memurları (1834-1889)
Ottoman state officers bron in Kosovo according to the Register-i Ahvâl Books (1834-1889)
- Tez No: 952806
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN SARAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyografi, Tarih, Biography, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı, Kosova, Sicill-i Ahval Kayıtları ve Memur, Ottoman, Kosovo, Sicill-i Ahval Records and Civil Servants
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
Günümüzde biyografi denilen hal tercümeleri kişilerin memuriyet hayatları hakkında bilgi veren kayıtlardır. Bu kayıtlar tarihin en önemli malzemelerinden biridir. İlk olarak ortaçağdan itibaren tutulmuştur. Bu vesikalar bizlere geçmişte yaşamış önemli kişiler hakkında önemli bilgiler sunarlar. Benzer kayıtlar Osmanlılar döneminde de tutulmuştur. Osmanlılarda da devlet kurumlarında en üst makamdan en alt birimlere varıncaya kadar çalışan tüm memurların hal tercümelerinin kayıtları tutulmuştur. Bu süreç Tanzimat'la beraber hız kazanmıştır. II. Abdülhamit döneminde devlet memurlarının biyografileri ilk kez resmi olarak kayıt altına alınmaya başlanmıştır. Memur biyografileri 1879 yılında kurulan Sicill-i Ahval Komisyonunca oluşturulan Sicill-i Ahval Defterlerine kaydedilmiştir. Bu defterler çalışmamızın da ana malzemesini teşkil etmiştir. Yakın dönem biyografi çalışmalarının en önemli kaynak malzemelerinden birini oluşturan Sicill-i Ahval kayıtlarına dayanarak yaptığımız bu çalışma ile 1834-1889 yılları arasında Kosova ve Kosova'ya bağlı yerleşim birimlerinde doğmuş olan toplam 73 memurun sicil kayıtları incelenerek çeşitli değerlendirmelere tabi tutulacaktır. Böylelikle Kosova'nın Osmanlı Devleti'ne katılmasından ayrılmasına kadarki süreçte devlet kademelerinde istihdam ettiği Kosova doğumlu Osmanlı devlet adamlarının kimler olduğu, baba adı, baba mesleği ve sülale adı, bunun yanında memurların hangi okullarda okudukları bu okullardan mezun olup olmadıkları, bildikleri diller, göreve başlama yaşları, işe başlama biçimleri, aldıkları maaşlar, kendilerine verilen madalya, rütbe ve nişanlara dair detaylı bilgiler verilerek Kosova doğumlu memurların Osmanlı Devleti'nin yönetim ve aydınlanmasına hangi düzeyde katkı sağladıkları ortaya konulmaya çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
Today, state translations, called biographies, are records that provide information about people's civil service lives. These records are one of the most important materials in history. It was first kept since the Middle Ages. These documents provide us with important information about important people who lived in the past. Similar records were kept during the Ottoman period. Records of the state of affairs of all civil servants working in Ottoman state institutions, from the highest to the lowest units, were kept. This process accelerated with the Tanzimat II. During the reign of Abdulhamid II, the biographies of civil servants began to be officially recorded for the first time. The biographies of civil servants were recorded in the Sicill-i Ahval Books created by the Sicill-i Ahval Commission established in 1879. These works constitute the main material of our study. This study, based on the Sicill-i Ahval Records, which constitute one of the most important source materials of recent biographical studies, will be subjected to various evaluations by examining the registry records of a total of 73 civil servants who were born in Kosovo and the settlements connected to Kosovo between 1834-1889. In this way, it will be tried to reveal the level of contribution of Kosovo-born Ottoman civil servants to the administration and enlightenment of the Ottoman Empire by giving detailed information about who the Kosovo- born Ottoman statesmen were, their father's name, father's profession and family name, as well as the schools in which the civil servants studied, whether they graduated from these schools, the languages they spoke, the age at which they started working, the way they started working, the salaries they received, the medals, ranks and insignia given to them.