Emrah Serbes'in hikâyelerinde yapı ve tema
Structere and theme in Emrah Serbes's stories
  1. Tez No: 952831
  2. Yazar: GİZEM URAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HANİFE YASEMİN MUMCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Emrah Serbes, Yeraltı edebiyatı, Polisiye edebiyat, yapı, tema, Emrah Serbes, Underground literature, Detective literature, structure, theme
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Türk edebiyatının popüler yazarları arasında anılan Emrah Serbes, ilk olarak Behzat Ç. Bir AnKara Polisiyesi serisiyle yazmış olduğu Her Temas İz Bırakır adlı romanıyla ön plana çıkmış ve Behzat Ç. karakteri bir ün kazanmıştır. Aynı zamanda Behzat Ç. serisinin bir televizyon dizisi ve sinema filminin yapılmasıyla birlikte yazar bir popülerlik de kazanmıştır. Emrah Serbes, öncelikle polisiye edebiyat yazarı olarak değerlendirilmesi gereken bir yazar olarak karşımıza çıkar. Ancak yazar, aynı zamanda yeraltı edebiyatı bağlamında örnekler de ortaya koymuştur. Özellikle yazarın hikâye türündeki eserleri yeraltı edebiyatı alanında değerlendirmeye uygundur. Yeraltı edebiyatının tekinsiz ve karamsar atmosferine büyük ölçüde uyum sağlayan bu hikâyeler, yazarın sanatçı kişiliğini daha yakından tanımamıza yardımcı olmuştur. Emrah Serbes'in hikâye kişilerinin temel özellikleri, anlatılara hâkim olan karamsar atmosfer, kişilerin psikolojilerine yoğunlaşma gibi durumlar, yeraltı edebiyatının belirgin nitelikleriyle örtüşmektedir. Emrah Serbes hakkında bugüne kadar yapılan çalışmalar yazarın sadece belirli romanları üzerine olmuştur. Yazarın tüm romanlarını ya da hikâyelerini bütüncül bir şekilde ele alan bir çalışma bulunmamaktadır. Bununla birlikte yazarı yeraltı edebiyatı ve polisiye edebiyat bağlamında ele alan bir çalışmanın olmaması ve özellikle hikâyelerinin yapı ve tema yönünden değerlendirilmemesi bizi böyle bir çalışmaya yöneltmiştir. Bu bağlamda tezin özgün yönlerinden biri Emrah Serbes'in bu iki edebî tür alanındaki sanatçı kişiliğini kısaca belirleyip yazarın hikâye türündeki tüm eserlerinin bütüncül olarak incelenmesi olmuştur. Bu çalışmanın temel amacı, Emrah Serbes'in hikâyelerinde yapı ve tema unsurlarının nasıl kullandığını tespit etmektir. Yapı ve tema unsurlarının yeraltı edebiyatı ile polisiye edebiyat bağlamındaki ilişkisini ortaya koymak da çalışmanın diğer bir amacıdır. Üç bölümden oluşan tezin giriş bölümünde yeraltı edebiyatı ve polisiye edebiyat hakkında genel hatlarıyla bilgiler verilmiş ve birinci bölümde Emrah Serbes, bu iki edebî tür alanında değerlendirilmiştir. İkinci bölümde, hikâyelerindeki yapı unsurları (anlatıcı ve bakış açısı, şahıs kadrosu, mekân ve zaman) tespit edilmiş ve bu unsurların nasıl kullanıldığı incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise yazarın hikâyelerindeki temalar belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Emrah Serbes, a well-known figure in contemporary Turkish literature, first gained public attention with his novel Her Temas İz Bırakır the initial installment of the Behzat Ç.: Bir Ankara Polisiyesi (Behzat Ç.: An Ankara Detective Story) series. The character Behzat Ç. became widely popular, especially following the adaptation of the series into both a television show and a feature film. Although Serbes is primarily regarded as a crime fiction writer, he has also produced significant works that align with the conventions of underground literature. In particular, his short stories reflect themes and atmospheres that resonate with the dark and unsettling tone typical of underground narratives. These stories not only exhibit the thematic elements of the genre but also offer valuable insight into the author's artistic persona. The pessimistic tone, the psychological depth of the characters, and the existential themes that dominate Serbes's stories are strongly aligned with the defining characteristics of underground literature. Previous academic studies on Emrah Serbes have largely focused on selected novels, leaving a gap in the comprehensive analysis of his entire literary output, particularly his short stories. Moreover, there has been no prior scholarly work that simultaneously evaluates Serbes's contributions to both crime fiction and underground literature. The absence of a study that systematically analyzes the structure and themes of his stories has motivated the present research. One of the original contributions of this thesis lies in its holistic examination of Serbes's short fiction through the dual lenses of crime and underground literature, alongside an overview of the author's literary identity within these two genres. The primary aim of this study is to identify how Emrah Serbes employs structural and thematic elements in his short stories. Another aim of the study is to reveal the relationship of these elements with underground literature and crime fiction. The thesis consists of three main chapters. In the introduction, general information is provided about underground literature and crime fiction, while the first chapter evaluates Emrah Serbes within the context of these two literary genres. In the second chapter, the structural elements in his stories such as narrator and point of view, characters, setting, and time are identified and analyzed in terms of their usage. The third chapter focuses on the themes present in the author's short stories.