Sağlıklı pediatrik popülasyonda fonksiyonel baş itme testinin normalizasyonu
Normalization of the functional head impulse test in a healthy pediatric population
- Tez No: 953029
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ UĞUR CENGİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Odyoloji, Audiology
- Anahtar Kelimeler: Fonksiyonel baş itme testi, Pediatri, Vestibüler sistem, Vestibülooküler refleks, Functional head impulse test, Pediatrics, Vestibular system, Vestibuloocular reflex
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Odyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı sağlıklı pediatrik yaş grubunda fHIT'in normatif değerlerini belirlemektir. Materyal ve metot: Araştırma, İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Odyoloji Ünitesi'nde Haziran 2024- Şubat 2025 tarihleri arasında sağlıklı 6-18 yaş arası 120 çocuk ile yapılmıştır. Katılımcılara test-tekrar test ölçümleri ile fHIT uygulandı. Elde edilen DCY yaşa, cinsiyete ve fHIT güvenilirliği için test-tekrar test sonuçlarına göre analiz edildi. Çocuklar 6-10 yaş, 11-13 yaş ve 14-17 yaş olmak üzere üç yaş grubunda incelendi. Bulgular: Lateral SSK DCY 92.32, posterior SSK DCY 95.53 ve anterior SSK DCY 94.24 bulundu. Lateral, posterior ve anterior SSK toplam DCY değerlerinde test tekrar test sonuçları arasında istatistiksel farklılık saptanmadı (p>0.05). Test-tekrar test cevaplarında lateral, posterior ve anterior SSK ortalama DCY ölçümlerinde cinsiyete göre istatistiksel farklılık saptanmadı (p>0.05). Yalnızca sağ lateral SSK 6000°/s2 test ve tekrar test ölçümlerinde DCY erkeklere göre kadınlarda istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksekti (p0.05). Lateral, posterior ve anterior SSK'lerde pearson korelasyon analizi ile belirlenen fHIT test-tekrar test sonuçları arasında pozitif yönde orta düzeyde istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulundu.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to determine the normative values of the fHIT in a healthy pediatric age group. Material and method: The study was conducted with 120 healthy children aged 6 to 18 years at the Audiology Unit of İnönü University Turgut Özal Medical Center between June 2024 and February 2025. The fHIT was administered using test–retest measurements. The obtained Percentage of %CA was analyzed based on age, gender, and test–retest results to assess the reliability of the fHIT. The children were evaluated in three age groups: 6–10 years, 11–13 years, and 14–17 years. Results: Lateral SCC %CA was found as 92.32, posterior SCC %CA as 95.53 and anterior SCC %CA as 94.24. No difference was found between the test-retest results in lateral, posterior and anterior SCC total %CA values (p>0.05). In test-retest responses, no change was observed according to gender in lateral, posterior and anterior SCC average %CA measurements (p>0.05). Only in the right lateral SSK 6000°/s2 test and retest measurements, %CA was statistically significantly higher in women than in men (p 0.05). A moderately positive and statistically significant correlation was found between the fHIT test and retest results in the lateral, posterior, and anterior SCC, as determined by Pearson correlation analysis.