Serebral palsili çocuklarda beslenme durumunun değerlendirilmesi
Evaluation of nutritional status in children with cerebral palsy
  1. Tez No: 680260
  2. Yazar: HÜSEYİN CEYLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OLCAY GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, serebral palsi, beslenme, malnütrisyon, Child, cerebral palsy, nutrition, malnutrition
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Serebral Palsi (SP), çocukluk çağında geniş spektrumdaki hareket ve duruş bozukluklarına sıklıkla duyusal, bilişsel, algısal, davranışsal veya epileptik rahatsızlıkların eşlik ettiği motor bozukluk sendromudur. SP 'li çocukların %80-90 'ında gastrointestinal sistem (GİS) problemleri major bir kronik sorundur. Yutma güçlüğü, kronik pulmoner aspirasyon atakları, gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH), regürjitasyon ve kusma, abdominal ağrı, kronik konstipasyon gibi durumlar beslenme problemlerine yol açar; büyüme ve gelişmeyi engeller. Çalışmamızda; serebral palsili bireylerde beslenme düzeni ve malnütrisyonun değerlendirilmesini ve çalışma sonucunda ortaya çıkan sorunlara yönelik alınabilecek önlemlerin araştırılmasını hedefledik. Çalışmaya Ocak 2020 ile Haziran 2020 tarihleri arasında Pamukkale Üniversitesi Hastanesi Çocuk Nöroloji ve Gastroenteroloji polikliniklerine başvuran ve serebral palsi tanısı konan 2-18 yaş arası 59 hasta alındı. Hastaların demografik verileri, hastalığa neden olan etyolojik faktörler, serebral palsi tipi ve etkilenen vücut bölümü, beyin tomografisi ve manyetik rezonans görüntüleme bulguları, kaba motor fonksiyon sınıflandırma sistemine göre hastanın hangi grupta olduğu, antropometrik ölçümler (ağırlık, boy, baş çevresi, triseps deri kıvrım kalınlığı ve orta kol çevresi), eşlik eden komorbid durumlar, beslenme yöntemi ve beslenme güçlükleri kaydedildi. Hastaların beslenme ve malnütrisyon durumu serebral palsi büyüme eğrileri ve Neyzi verileri kullanılarak değerlendirildi. Vitamin B12, folik asit ve ferritin immunohistokimyasal yöntem ile; demir, total demir bağlama kapasitesi, prealbumin, total protein ve albümin spektrofotometrik yöntem ile; çinko ise atomik absorbsiyon spektrofotometre yöntemi kullanılarak çalıştırıldı. Çalışmamızda, Brooks ve ark. 'ın 2011 yılında oluşturduğu serebral palsi büyüme eğrileri kullanılarak elde edilen verilere göre 4 (%6,8) hasta malnütre iken, Neyzi verilerine göre hastaların beslenme durumu değerlendirildiğinde ise toplam 29 hasta (%49,2) malnütre olarak değerlendirildi. Malnütrisyon oranı, spastik kuadriplejik tip SP 'de ve kaba motor fonksiyon sınıflandırma sistemi (KMFSS)'ne göre seviye 5 etkilenimi olanlarda istatistiksel olarak anlamlı ölçüde daha yüksek bulundu (Sırasıyla p=0.011, p=0.031). Malnütrisyonun hem serebral palsi büyüme eğrileri hem de Neyzi büyüme eğrilerine göre en sık görüldüğü yaş grubu 12-18 yaş idi. Serum demir, ferritin, vitamin B12 ve folat düzeyleri sadece normal ağızdan beslenen hastalarda düşük saptandı. Perkütan enterogastrostomi (PEG) ile beslenen hastaların tamamında prealbumin düzeyi düşük saptandı. KMFSS ve etkilenen vücut bölümü ile mikro besin düzeyleri arasında farklılık bulunmadı. Çalışmamız, serebral palsi büyüme eğrilerinin kullanılarak beslenme ve büyümenin değerlendirilmesi ile ilgili Türkiye'de yapılmış ilk çalışmadır. Bulgularımız SP 'li olan çocuklarda serebral palsi büyüme eğrilerinin kullanımının, sağlıklı çocuklarda kullanılan diğer standart büyüme eğrilerine göre daha gerçekçi sonuçlar verdiği yönündedir. Bu eğrilerin kullanımını yaygınlaştırmak için daha geniş hasta popülasyonlu ve çok merkezli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Cerebral Palsy (CP) is a motor disorder syndrome in which a wide spectrum of movement and posture disorders in childhood are often accompanied by sensory, cognitive, perceptual, behavioral, or epileptic disorders. Gastrointestinal system (GIS) problems are a major chronic problem in 80-90% of children with CP. Conditions such as dysphagia, chronic pulmonary aspiration attacks, gastroesophageal reflux disease (GERD), regurgitation and vomiting, abdominal pain, chronic constipation cause nutritional problems and prevents growth and development. In our study; we aimed to evaluate the diet and malnutrition in individuals with cerebral palsy and to investigate the measures that can be taken against the problems that arise as a result of the study. The study included 59 patients aged 2-18 years who were diagnosed with cerebral palsy and admitted to Pamukkale University Hospital Pediatric Neurology and Gastroenterology outpatient clinics between January and June 2020. Demographic data of the patients, etiological factors causing the disease, cerebral palsy type and affected body part, brain tomography and magnetic resonance imaging findings, which group the patient is in according to the gross motor function classification system, anthropometric measurements (weight, height, head circumference, triceps skin fold thickness and middle arm circumference), accompanying comorbid conditions, feeding method and feeding difficulties were recorded. Nutritional and malnutrition status of the patients were evaluated using cerebral palsy growth charts and Neyzi data. Vitamin B12, folic acid and ferritin studied by immunohistochemical method; iron, total iron binding capacity, prealbumin, total protein and albümin studied by spectrophotometric method and Zinc was studied using atomic absorption spectrophotometer method. In our study, Brooks et al. according to the data obtained by using the cerebral palsy growth charts created by 2011, while 4 (6.8%) patients were malnourished, according to Neyzi data, a total of 29 patients (49.2%) were malnourished. Malnutrition rate was found to be statistically significantly higher in spastic quadriplegic type CP and in those with level 5 involvement compared to the gross motor function classification system (GMFCS) (p = 0.011, p = 0.031, respectively). The most common age group for malnutrition was 12-18 years, according to both cerebral palsy growth charts and Neyzi growth charts. Serum iron, ferritin, vitamin B12 and folate levels were found to be low only in patients who were fed orally. Prealbumin levels were found to be low in all patients fed with percutaneous enterogastrostomy (PEG). No difference was found between GMFCS and the affected body part and micronutrient levels. Our study is the first study conducted in Turkey related to evaluation using nutrition and cerebral palsy growth charts. Our findings suggest that the use of cerebral palsy growth charts in children with CP gives more realistic results than other standard growth charts used in healthy children. Multicenter studies with larger patient populations are needed to expand the use of these charts.