Yapay zekâ destekli araçlarla geliştirilmiş akıcı okuma eğitimi programına dair öğretmen görüşlerinin incelenmesi
Investigating teachers' perspectives on a fluent reading instruction program enhanced by artificial intelligence tools
- Tez No: 953085
- Danışmanlar: PROF. DR. SUAT UNGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Akıcı Okuma, Yapay Zekâ, Öğretmen Eğitimi, Okuma Stratejileri, SOS Plus, Reading Fluency, Artificial İntelligence, Teacher Training, Reading Strategies, SOS Plus
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trabzon Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Yapay Zekâ Destekli Araçlarla Geliştirilmiş Akıcı Okuma Eğitimi Programına Dair Öğretmen Görüşlerinin İncelenmesi Bu araştırmanın temel amacı, yapay zekâ destekli programlar ile akıcı okuma eğitimi programına dair öğretmen görüşlerinin incelenmesidir. Çalışmada, öğretmenlerin akıcı okuma becerisine ilişkin bilgi düzeyleri, akıcı okumayı değerlendirme yaklaşımları, yapay zekâ destekli programlara yönelik tutumları ve bu programların eğitim sürecine katkılarına dair görüşleri incelenmiştir. Araştırma nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması deseniyle yürütülmüştür. Araştırmanın katılımcılarını, 2024-2025 eğitim-öğretim yılında Trabzon ili Ortahisar ilçesinde görev yapan dokuz sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Veriler, yarı yapılandırılmış görüşme formu ve gözlem formu aracılığıyla toplanmıştır. Öğretmenlere yapay zekâ destekli bir okuma sistemi olan SOS Plus temelli bir eğitim programı uygulanmış ve sonrasında öğretmenlerin görüşleri içerik analizi ve betimsel analiz yöntemleriyle çözümlenmiştir. Elde edilen bulgular doğrultusunda, öğretmenlerin akıcı okuma kavramına ilişkin farkındalıklarının eğitim öncesine kıyasla arttığı, yapay zekâ destekli programların akıcı okumayı destekleyici teknolojik imkânlar sağladığı belirlenmiştir. Ayrıca katılımcılar YZ destekli okuma sistemlerinin öğrencilerin akıcı okuma süreçlerine katkı sağladığını belirtmişlerdir. Öğretmenlerin bu tür programları etkili, işlevsel ve öğrenci motivasyonunu artırıcı buldukları tespit edilmiştir. Sonuç olarak, yapay zekâ destekli akıcı okuma eğitimi programlarının öğretmen farkındalığını olumlu yönde etkilediği ve öğretim süreçlerine yenilikçi katkılar sunduğu ortaya konulmuştur. Bu bağlamda, akıcı okuma becerisinin geliştirilmesinde teknoloji destekli araçların öğretmen eğitiminde yaygınlaştırılmasının faydalı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Investigating Teachers' Perspectives on a Fluent Reading Instruction Program Enhanced by Artificial Intelligence Tools The primary aim of this study is to examine teachers' opinions on a fluency reading instruction program supported by artificial intelligence (AI) tools. The study explores teachers' knowledge levels regarding reading fluency, their approaches to evaluating fluency, their attitudes toward AI-supported programs, and their views on the contributions of these programs to instructional processes. This research was conducted using a qualitative case study design. The participants consisted of nine primary school teachers working in the Ortahisar district of Trabzon during the 2024–2025 academic year. Data were collected through semi-structured interview forms and observation forms. A training program based on the AI-supported reading system“SOS Plus”was implemented for the teachers, and the collected data were analyzed using content analysis and descriptive analysis techniques. The findings indicate that teachers' awareness of the concept of reading fluency increased compared to the pre-training phase. It was also found that AI-supported programs offer technological strategies that contribute to students' reading fluency processes. Furthermore, teachers described these programs as effective, functional, and motivating for students. In conclusion, the fluency reading instruction program supported by artificial intelligence positively influenced teacher awareness and brought innovative contributions to instructional practices. In this context, it is suggested that the use of technology-supported tools be expanded in teacher training aimed at improving reading fluency skills.