Otizm spektrum bozukluğu olan öğrencilerin problem davranışlarının zorlayıcılık düzeylerinin öğretmenlerin elektrofizyolojik tepkilerine göre sınıflandırılması
Classification of challenging levels of problem behaviors of students with autism spectrum disorder according to teachers' electrophysiological reactions
  1. Tez No: 953111
  2. Yazar: ZEKAİ ALPER ALP
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VEYSEL AKSOY, DOÇ. DR. AVŞAR ARDIÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Otizm spektrum bozukluğu, Problem davranış, Öğretmen duguları, Kaygı düzeyi, EEG, Autism spectrum disorder, Problem behaviour, Teacher emotions, Recogni-tion of emotions, EEG
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Zihin Engelliler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 291
Özet
İlişkisel tarama modeliyle tasarlanan bu çalışmanın amacı Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) olan öğrencilerin yaygın sergilediği problem davranış biçimleri karşısında öğretmenlerin duygusal yanıtlarını nesnel ve öznel ölçümlerle değerlendirmektir. Bu amaç doğrultusunda, OSB'li öğrencilerle çalışmakta olan 34 öğretmenden toplanan elektroensefalografi (EEG) sinyalleri ve özbildirime dayalı elde edilen duygu verileriyle davranış biçimleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Öğretmenlerin duygularının uyandırılmasında problem davranış biçimlerini yansıtan vinyetler ve videolar kullanılmıştır. Elde edilen bulgular, problem davranışlar karşısında özel eğitim öğretmenlerinin kendine zarar verme ve saldırganlık davranışı başta olmak üzere tüm davranış biçimlerinde yoğun olumsuz duygular yaşadıklarını ve yüksek kaygı düzeyi bildirdiklerini göstermektedir. Aynı zamanda bulgular, öğretmenlerin yaşadığı olumsuz duygulara ve kaygı düzeylerine yönelik öz farkındalıklarının sınırlı düzeyde olduğunu bildirmektedir. Bulgular alanyazındaki diğer çalışmalar bağlamında tartışılmış ve çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study, which was designed with the correlational survey model, was to evaluate the emotional responses of teachers to the problem behaviours commonly exhibited by students with ASD through objective and subjective measures. For this purpose, the relationship between EEG signals collected from 34 teachers working with students with ASD and self-reported emotional data and behavioural patterns was examined. Vignettes and videos reflecting problem behaviours were used to evoke teachers' emotions. The findings show that special education teachers experienced intense negative emotions and reported high levels of anxiety in all behaviours, especially self-harm and aggression behaviours, in the face of problem behaviours. The findings also indicate that teachers' self-awareness of their negative emotions and anxiety levels is at a limited level. The findings were discussed in the context of other studies in the literature and various suggestions were made.