Bir üniversite hastanesinin aile hekimliği polikliniğine başvuran 50-70 yaş arası bireylerin kolorektal kanser taraması hakkında bilgi tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi
Evaluation of knowledge, attitudes, and behaviors regarding colorectal cancer screening among individuals aged 50-70 who presented to the family medicine clinic of a university hospital
  1. Tez No: 953260
  2. Yazar: KÜBRA BÖLÜKBAŞI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EROL AKTUNÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: KRK, KRK algı ölçeği, Yarar ve Engel algısı, Zonguldak, CRC, CRC perception scale, Benefit and Barrier perception, Zonguldak
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Hastanesi Aile Hekimliği (ZBEÜH) ve Obezite Merkezi Aile Hekimliği Polikliniğine başvuran bireylerin kolorektal kanser (KRK) taraması hakkındaki bilgi, tutum ve davranışlarını Kolorektal Kanser Tarama Davranışları Yarar ve Engel Algısı Ölçeğini (KRK algı ölçeği) kullanarak değerlendirmek ve Aile Hekimliği polikliniklerine başvuran hastalara tarama davranışları konusunda bilgi birikimi oluşturmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma kesitsel-tanımlayıcı bir araştırma olup ZBEÜH Aile Hekimliği ve Obezite Merkezi Aile Hekimliği Polikliniğine Kasım 2023-Mayıs 2024 tarihleri arasında başvurmuş bireyler üzerinde gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya katılanların 123'ü (%61,5) kadın, 77'si (%38,5) erkektir. Katılımcıların KRK algı ölçeği puanları, öğrenim durumu, beden kitle indeksi (BKİ), düzenli fiziksel aktivite yapma durumundan etkilenmektedir. Üniversite mezunu olmanın Dışkıda gizli kan testi (DGKT) engel puanını azalttığı, zayıf ve normal kiloda olmanın DGKT yarar puanını arttırdığı görülmüştür. Fiziksel aktivite yapmanın da DGKT ve kolonoskopi yarar puanını arttırdığı tespit edilmiştir. Sonuçlar: Testler hakkında bilgi sahibi olmanın taramalara karşı olumlu algı oluşturması beklenirken çalışmamızda KRK tarama testleri hakkında bilgi sahibi olma yarar ve engel algılarını etkilememektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to assess the knowledge, attitudes, and behaviors regarding colorectal cancer (CRC) screening of individuals applying to the Family Medicine Clinic at Zonguldak Bülent Ecevit University Hospital (ZBEUH) Family Medicine and Obesity Center using the Colorectal Cancer Screening Behavior Benefit and Barrier Perception Scale (CRC perception scale), and to build a knowledge base regarding screening behaviors for patients attending Family Medicine clinics. Materials and Methods: This is a cross-sectional descriptive study conducted on individuals who presented to the Family Medicine Clinic of ZBEUH Family Medicine and Obesity Center between November 2023 and May 2024. Results: Of the participants, 123 (61.5%) were female, and 77 (38.5%) were male. The participants' CRC perception scale scores were influenced by their educational level, body mass index (BMI), and regular physical activity. It was found that being a university graduate reduced the barrier score of the Fecal Occult Blood Test (FOBT), and being underweight or having a normal weight increased the benefit score of FOBT. Additionally, engaging in physical activity was found to increase the benefit scores of both FOBT and colonoscopy. Conclusions: While it is expected that having knowledge about the tests would have led to more positive perceptions of the screenings, our study found that knowledge about CRC screening tests did not influence the benefit and barrier perceptions.