Marx düşüncesinde kendini gerçekleştirme
Does Marx have the morality of self-realization
- Tez No: 953284
- Danışmanlar: PROF. DR. CELAL TÜRER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Karl Marx, Kendini Gerçekleştirme, Yabancılaşma, Ahlak, Özgürlük, Karl Marx, Self-Realization, Alienation, Maoral, Freedom
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Çalışma Marx'ın bireyin kendini geliştirmesini nasıl ele aldığını ve kapitalist süreçlerde kişinin özgür olma durumunu nasıl ortaya koyabileceğini incelemektedir. Marx'a göre, kapitalist yapı bireyi kendi gerçekliğinden uzaklaştıran, fayda sağlamak yerine kendi çıkarları doğrultusunda bir yabancılaşma sürecine sokmaktadır. Bu durum ahlaki bir içerik barındırmaz. Çalışma, kendini gerçekleştirme kavramının felsefi arka planını ve tarihsel gelişimini (Antik Yunan'daki autarkia'dan modern psikolojideki self-actualization'a kadar) ele aldıktan sonra, Marx düşüncesinde kendini gerçekleştirmenin özgürlük-yabancılaşma, emek- üretim güçleri gibi kavramlarla nasıl tezahür ettiğini araştırmaktadır. Marx düşüncesinde kendini gerçekleştirme, kapitalist toplumun eleştirisinden doğar. Kapitalizmde emek süreci, insanların yaratıcı potansiyellerini bastırır ve işçi sınıfını emeklerinin ürünlerine yabancılaştırır. Marx, insanların kendi emekleri aracılığıyla kendilerini ifade etmeleri ve potansiyellerini tam olarak geliştirmeleri gerektiğini savunur. Ona göre, toplumun ekonomik ve sosyal yapısı bu amaca uygun bir ortam sağlamalı ve kapitalizmdeki sermaye birikimi ile sınıf ayrımları ortadan kaldırılmalıdır. Sömürü ve yabancılaşmadan çıkışın anahtarı, komünizme varacak bir toplumsal devrimdir. Bu devrimle çalışmanın yeniden öz-faaliyet/kendini gerçekleştirme haline dönüşeceği ve yabancılaşmanın aşılacağı düşünülür. Araştırmanın bulgularına göre Marx, ahlak anlayışının bireyin özgür olma durumu ile şekillendiğini vurgular. Birey özgür olduğunda ortaya çıkaracağı emek ve etkilerin olumlu olacağını belirtir. Marx'a göre birey, dış bir etki altında kalmadığı ve kendinde var olan bir özü ortaya koyduğu sürece ahlak penceresinden de bir bakış sağlayabilir. Bu bağlamda, kendini gerçekleştirme (özgürlük ve eşitlikle ilişkili olarak) ile ahlak arasındaki bağ, sınıfsız bir toplumun arzu edilir olduğu konusundaki uzlaşmaya dayanır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine how Marx approached the development of the individual and how he revealed the state of freedom of the individual in capitalist processes. According to Marx, the capitalist structure alienates the individual from his own reality and, instead of providing benefits, subjects him to a process of alienation in line with its own interests. This situation does not have any moral content. After examining the philosophical background and historical development of the concept of self-realization (from autarkia in Ancient Greece to self-actualization in modern psychology), the study investigates how self-realization manifests itself in Marx's thought through concepts such as freedom-alienation and labor- productive forces. In Marx's thought, self-realization arises from a critique of capitalist society. In capitalism, the labor process suppresses people's creative potential and alienates the working class from the products of their labor. Marx argues that people should express themselves through their own labor and fully develop their potential. According to him, the economic and social structure of society should provide an environment conducive to this goal, and the accumulation of capital and class divisions in capitalism should be eliminated. The key to escaping exploitation and alienation is a social revolution that will lead to communism. It is believed that with this revolution, work will once again become self-activity/self-realization, and alienation will be overcome. According to the findings of the research, Marx emphasizes that the understanding of morality is shaped by the individual's state of freedom. He states that when the individual is free, the labor and effects they produce will be positive. According to Marx, as long as the individual is not under external influence and expresses their inherent essence, they can also provide a perspective from the moral standpoint. In this context, the connection between self- realization (related to freedom and equality) and morality is based on the consensus that a classless society is desirable.