Doğum sonrası karpal tünel sendromu olan hastalarda fasyal mobilizasyon tedavisinin ağrı, kavrama kuvveti ve el becerileri üzerine etkisi
The effect of fascial mobilization therapy on pain, grip strength, and hand skills in patients with postpartum carpal tunnel syndrome
  1. Tez No: 953329
  2. Yazar: SERDAR BUDAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUĞBA GÖNEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Carpal tunnel, fascial mobilization, exercise, grip strength, functionality
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Doğum Sonrası Karpal Tünel Sendromu Olan Hastalarda Fasyal Mobilizasyon Tedavisinin Ağrı, Kavrama Kuvveti ve El Becerileri Üzerine Etkisi, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi Gaziantep, (2025). Bu çalışmanın amacı, doğum sonrası karpal tünel sendromu tanısı almış hastalara uygulanan fasyal mobilizasyon tedavisinin ağrı, kavrama kuvveti ve el becerileri üzerine etkisinin araştırılmasıdır. Ağrının değerlendirilmesinde Vizüel Analog Skalası, McGill Kısa Formu ve Algometre kullanıldı. Hastaların kavrama kuvveti Jamar El dinamometresi ile ölçüldü. Üst ekstremite fonksiyonelliğinin değerlendirilmesinde Kol, Omuz ve El Sorunları Hızlı Anketi (Q-DASH), Boston Karpal Tünel Sendromu Anketi, Moberg ve Dokuz Delikli Peg testi kullanıldı. Volümetrik ölçüm için Su Taşırma kabı, anksiyete değerlendirmesi için Beck Anksiyete ölçeği kullanıldı. Çalışmaya yaş ortalaması 31±4,81 olan, doğum sonrası karpal tünel sendromu tanısı alan 30 kadın hasta katıldı. Her iki grupta da tedavi sonrası değerler tedavi öncesi ve tedavi süresinceki verilerle karşılaştırıldığında ağrının azaldığı, ancak gruplar arası karşılaştırmada ağrı değerinin benzer olduğu görüldü. Bireylerin VAS-McGill ölçüm sonuçlarının grup içi karşılaştırmalarına bakıldığında her iki grupta da farklı değerler ile sonuçlandı. Grup içi karşılaştırmalara bakıldığında çalışma ve konvansiyonel fizyoterapi grubunda tedavi öncesi ve tedavi sonrası kavrama kuvvetinde artış görüldü. Gruplar arası karşılaştırmalara bakıldığında ise çalışma grubunda yer alan hastaların kavrama kuvveti, konvansiyonel fizyoterapi grubuna göre daha fazla artış gösterdi. Üst ekstremite fonksiyonelliğine bakıldığında; grupların tedavi öncesi ve tedavi sonrası fonksiyonellik düzeyleri her iki grupta iyileşme gösterirken, gruplar arası karşılaştırmada sonuçlar benzer görüldü. Fasyal mobilizasyon tedavisi ağrı, kavrama kuvveti ve el becerilerinde etkili olduğu sonucuna varıldı. Anahtar Kelimeler- Karpal tünel, fasyal mobilizasyon, egzersiz, kavrama, fonksiyonellik
Özet (Çeviri)
The Effect of Fascial Mobilization Therapy on Pain, Grip Strength, and Hand Skills in Patients with Postpartum Carpal Tunnel Syndrome Hasan Kalyoncu University Graduate School of Postgraduate Education Physiotherapy and Rehabilitation Department Master Thesis Gaziantep, (2025). The aim of this study is to investigate the effect of fascial mobilisation treatment applied to patients diagnosed with postpartum carpal tunnel syndrome on pain, grip strength and hand skills. Pain was assessed using the Visual Analogue Scale, McGill Short Form and Algometer. Patients' grip strength was measured using the Jamar Hand Dynamometer. Upper extremity functionality was assessed using the Quick Disability Assessment of the Shoulder, Arm, and Hand (Q-DASH), the Boston Carpal Tunnel Syndrome Questionnaire, the Moberg test, and the Nine-Hole Peg test. Volumetric measurement was performed using a water displacement cup, and anxiety was assessed using the Beck Anxiety Scale. The study included 30 female patients with a mean age of 31±4.81 who had been diagnosed with postpartum carpal tunnel syndrome. When post-treatment values were compared with pre-treatment and treatment period data in both groups, a reduction in pain was observed, but intergroup comparisons revealed similar pain values. When the VAS-McGill measurement results of the individuals were compared within the groups, different values were obtained in both groups. When the intra-group comparisons were examined, an increase in grip strength was observed in both the study and conventional physical therapy groups before and after treatment. When looking at intergroup comparisons, the patients in the study group showed a greater increase in grip strength than those in the conventional physical therapy group. When looking at upper extremity functionality, the pre-treatment and post-treatment functionality levels of both groups showed improvement, but the results were similar in the intergroup comparison. It was concluded that fascial mobilisation therapy is effective in reducing pain, improving grip strength, and enhancing hand dexterity.