Animasyon filmlerindeki ürün yerleştirme stratejisinin çocuklardaki marka farkındalığındaki rolü
The role of product placement strategies in animated film on children's brand awareness
- Tez No: 953467
- Danışmanlar: PROF. DR. İMRAN ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Reklamcılık, Advertising
- Anahtar Kelimeler: Ürün Yerleştirme, Marka Farkındalığı, Animasyon, Çocuk Tüketici, Product Placement, Brand Awareness, Animation, Child Consumer
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Reklamcılık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Reklamcılık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Günümüzde dijital medya tüketiminin artmasıyla birlikte, çocuklar reklamcılık faaliyetlerinin başlıca hedef kitlesi hâline gelmiştir. Bu bağlamda, özellikle animasyon filmleri gibi çocukların yoğun ilgi gösterdiği içeriklerde yer alan ürün yerleştirmeler, markaların görünürlüğünü artırmak amacıyla stratejik biçimde kullanılmaktadır. Bu tez çalışması, animasyon içeriklerinde yer alan ürün yerleştirmelerin çocukların marka farkındalığı üzerindeki rolünü incelemektedir. Çalışmada, çocukların medya içeriklerinden etkilenme düzeylerinin yaşa ve sosyal çevreye göre değiştiği ortaya konulmuştur. Bununla birlikte, çocukların ürün yerleştirme stratejilerine karşı nasıl tepki verdikleri, ürün yerleştirme tür ve etkilerinin eğitim seviyelerine bağlı olarak değiştiğini, çocukların markaları ne ölçüde fark ettiklerini ve bu markalara dair ne tür anlamlar ürettikleri gibi konulara değinmiştir. Bu kapsamda, çalışmada 6-17 yaş aralığındaki 45 çocukla derinlemesine mülakat yöntemi kullanılarak görüşme gerçekleştirilmiş ve bu görüşmeden elde edilen veriler MAXQDA programı aracılığıyla çözümlenmiştir. Görüşme için üç farklı animasyon içeriği seçilmiş ve bu animasyonlar içerisinden görsel ürün yerleştirme, işitsel ürün yerleştirme ve hem görsel hem de işitsel (karma) ürün yerleştirme çeşitleri bulunmasına özen gösterilmiştir. Çocuklara çeşitli animasyonlar üzerinden sorular yöneltilmiş; belirli markaları hatırlama, markalara dair duygu ve düşüncelerini ifade etme ve bu markalarla günlük yaşamda kurdukları ilişkiyi tanımlama biçimleri incelenmiştir. Bu sayede, çocukların medya içerikleri aracılığıyla nasıl bir marka farkındalığı geliştirdiği, animasyon içeriklerinin bu konudaki rolü ve bu farkındalığın onların tüketici davranışlarına potansiyel etkileri detaylı bir şekilde analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the rise in digital media consumption, children have become a primary target audience for advertising activities. In this context, product placements—particularly in content that garners significant interest from children, such as animated films—are strategically employed to enhance brand visibility. This thesis explores the role of product placements in animated content on children's brand awareness. The study demonstrates that children's susceptibility to media content varies depending on factors such as age, social environment, frequency of media use, and parental supervision. Furthermore, it addresses how children respond to product placement strategies, how the types and effects of product placements differ according to their level of education, the extent to which they recognize brands, and the meanings they construct around these brands. Within this framework, in-depth interviews were conducted with 45 children between the ages of 6 and 17, and the data were analyzed using qualitative methods via the MAXQDA software. Three different animated films were selected for the interviews, with careful attention paid to include examples of visual product placement, auditory product placement, and combined (hybrid) product placement. The children were asked questions based on these animations to examine their ability to recall specific brands, express their emotions and thoughts about these brands, and describe the nature of their relationship with these brands in daily life. In this way, the study offers a detailed analysis of how children develop brand awareness through media content, the role of animated content in this process, and the potential impact of such awareness on their consumer behavior.