7-11 yaş arası çocuklarda kekemelik yaygınlığının incelenmesi: Edirne örneklemi
Investigation of stuttering prevalence in children aged 7-11: Edirne sample
- Tez No: 953547
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AŞENA KARAMETE GÜDÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dil ve Konuşma Terapisi, Language and Speech Therapy
- Anahtar Kelimeler: Kekemelik, Gelişimsel kekemelik, Kekemelik Yaygınlığı, Doğal iyileşme, Risk faktörleri, Stuttering, Developmental stuttering, Stuttering Prevalence, Natural recovery, Risk factors
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Atlas Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmanın amacı, 7-11 yaş arası çocuklarda Edirnedeki kekemelik yaygınlığının incelenmesidir. Ayrıca bu durumu etkileyen çeşitli demografik, psikolojik ve çevresel faktörlerin incelenmesi amaçlanmaktadır. Araştırma Edirne ilinde okul çağındaki çocuklar üzerinde kesitsel araştırma yöntemi kullanılarak gerçekleştirilecektir. Bu kapsamda, kekemeliği devam eden çocukların kendilerine, ailelerine ve kekemelik öyküleri ile ilişkili değişkenlerin çocukların kekemelik durumuna etkileri incelenecektir. Bu araştırmaya Edirne ilinden 7-11 yaş arası 418 çocuk katılım sağlamıştır. Bu çocuklardan 92'sinin kekemeliğinin geçtiği, 31'inin hala kekelediği ve ayrıca 43'ünün kız, 80'inin erkek olduğu belirlenmiştir. İki aşamalı olarak hazırlanan araştırma sorularının ilk bölümünde; kekemelik durumunun yanı sıra çocuğa ve ailesine ilişkin kişisel bilgiler yer almaktadır. İkinci bölümde ise sadece kekemeliği devam eden ve kekemeliği geçen çocuklara yönelik olarak hazırlanmış olan kekemelik durumunun başlangıcı, şiddeti, terapi alma durumu, kekemeliğin getirmiş olduğu bedensel, psikolojik, sosyal ve duygusal sorunlar, kekemelik davranışları ile kekemeliğe etki edecek pozitif ve negatif mizaç özellikleri incelenmiştir. Araştırma bulguları, 7 yaş grubu ve 1.sınıfa giden çocuklardaki kekemelik yaygınlığının daha fazla olduğunu göstermiştir. 26-35 yaş ile 36-45 yaş arası annelerin çocuklarındaki kekemelik yaygınlığı ve 36-45 yaş arası babaların çocuklarındaki kekemelik yaygınlığı daha yüksek bulunmuştur. Tek çocuk olan çocuklarda kekemelik görülme yaygınlığının daha fazla olduğu belirlenmiştir. İlköğretim ve lise mezunu olan annelerin çocuklarında görülen ve İlköğretim mezunu olan babaların çocuklarında görülen kekemelik yaygınlığı daha yüksek bulunmuştur. Birinci ve ikinci derece akrabasında kekemelik geçmişi olan çocuklarda kekemelik yaygınlığının daha fazla olduğu belirlenmiştir. Kekemeliği geçmiş olan çocukların gelir düzeylerinin daha yüksek olduğu bulunmuştur. Kekemeliği devam eden çocukların başlangıç yaşlarının 2-3 yaş arasında daha fazla olduğu görülmüştür. Kekemeliği devam eden çocukların başlangıçtaki kekemelik şiddetlerinde çok hafif ve orta düzey olarak, kekemeliği geçmiş çocuklarda ise hafif ve orta şiddetli kekemelik düzeylerinin fazla olduğu görülmüştür. Kekemeliği devam eden çocukların okul başarılarında zorlandıkları görülmüştür. Kekemeliği devam eden çocukların davranışlarında en fazla ses tekrarı, ses uzatma, blok, hece tekrarı ve eklemeler yaşadığı görülmüştür. Kekemelik görülen çocuklarda en fazla (sıkılgan, duygusal, çekingen) negatif mizaç özelliklerine, (meraklı, neşeli, düzenli) pozitif mizaç özelliklerine sahip olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the prevalence of stuttering in children aged 7-11 who live in Edirne. It is also aimed to examine various demographic, psychological and environmental factors affecting this situation. The research will be conducted using a cross-sectional research method on school-aged children in the province of Edirne. In this context, the effects of variables related to children who continue to stutter, their families and their stuttering history on the stuttering status of the children will be examined. 418 children aged 7-11 from the province of Edirne participated in this research. It was determined that 92 of these children had stopped stuttering, 31 still stuttered and 43 were girls and 80 were boys. The first part of the research questions prepared in two stages includes personal information about the child and his/her family as well as the stuttering status. In the second section, the onset of stuttering, severity, therapy status, physical, psychological, social and emotional problems caused by stuttering, stuttering behaviors and positive and negative temperament characteristics that will affect stuttering, which are prepared only for children whose stuttering continues and those whose stuttering has passed, were examined. The research findings have shown that the prevalence of stuttering is higher in the 7-year-old group and children in the 1st grade. The prevalence of stuttering in children of mothers aged 26-35 and 36-45 and in children of fathers aged 36-45 were found to be higher. It was determined that the prevalence of stuttering is higher in children who are only children. The prevalence of stuttering in children of mothers who are primary school and high school graduates and in children of fathers who are primary school graduates was found to be higher. It was determined that the prevalence of stuttering is higher in children whose first and second degree relatives have a history of stuttering. It was found that the income levels of children who have passed stuttering are higher. It has been observed that the age of onset of children who continue to stutter is higher between 2-3 years. It has been observed that children who continue to stutter have very mild and moderate levels of initial stuttering, while children who have stopped stuttering have high levels of mild and moderate stuttering. It has been observed that children who continue to stutter have difficulty in academic success. It has been observed that children who continue to stutter have the most negative temperament characteristics (shy, emotional, shy) and positive temperament characteristics (curious, cheerful, organized).