Direkt üretim şeffaf plakların diş hareketine etkisi
The effect of directly 3D-printed clear aligners on tooth movement
- Tez No: 953624
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KÜBRA GÜLNUR TOPSAKAL
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: 3B yazıcı, Şeffaf plak tedavisi, Direkt üretim şeffaf plak, Tork, 3D printer, Clear aligner therapy, Directly fabricated clear aligners, Torque
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasının amacı, şeffaf plakların üretiminde kullanılan termoform ve üç boyutlu (3B) yazıcılarla direkt üretim tekniklerinin biyomekanik özelliklerini karşılaştırmalı olarak değerlendirmek; ayrıca direkt üretim tekniğiyle elde edilen şeffaf plaklarda uygulanan farklı kalınlık modifikasyonlarının, maksiller lateral dişlerdeki 1° tork hareketi etkinliği, diş dokuları üzerindeki stres dağılımı ve plak deformasyonu üzerindeki etkilerini sonlu elemanlar analizi (SEA) yöntemi ile analiz etmektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada, konik ışınlı bilgisayarlı tomografi verileri kullanılarak üst çene, diş ve çevre anatomik yapılar 3B olarak dijital ortamda modellenmiş ve bu modeller üzerinde farklı kalınlık, bölgesel modifikasyon ve üretim yöntemi senaryolarına göre tasarlanmış sanal şeffaf plak yapıları oluşturulmuştur. Plakların yapısal özelliklerine göre beş ayrı model senaryosu tanımlanmıştır. Birinci senaryoda, 0.75 mm kalınlığında, homojen yapıya sahip ve termoform yöntemiyle üretileceği varsayılan bir plak tasarımı modellenmiştir (Duran, Scheu Dental, Iserlohn, Almanya). İkinci senaryoda, 0.50 mm kalınlığında, homojen bir plak yapısı, TA-28 materyali (Graphy Inc., Seoul, Kore) kullanılarak 3B yazıcıyla direkt üretim esasına dayalı olarak sanal ortamda oluşturulmuştur. Üçüncü senaryoda, aynı şekilde TA-28 materyali dikkate alınarak, labiogingival bölgede 0.90 mm kalınlık modifikasyonu içeren bir plak tasarımı sanal olarak modellenmiştir. Dördüncü senaryoda, yine labiogingival kalınlık artışı korunmuş ancak malzeme olarak Dental LT® (Scheu Dental, Iserlohn, Almanya) esas alınmıştır. Beşinci senaryoda ise hem labiogingival hem de palatoinsizal bölgelerde 0.90 mm'ye çıkarılmış kalınlığa sahip bir plak tasarımı, TA-28 materyali kullanılarak oluşturulmuştur. Tüm sanal modeller, SEA'ne uygun hale getirilmiş ve her bir senaryoda lateral dişlere 1 ° palatinal kök torku uygulanmıştır. SEA ALTAIR Hypermesh yazılımı ile gerçekleştirilmiş, çözümler ALTAIR Optistruct platformu kullanılarak yürütülmüştür. Bulgular: Lateral dişlere 1° palatinal kök torku uygulandığında, en yüksek hareket etkinliği hem labiogingival hem de palatoinsizal bölgelerde kalınlığı 0.90 mm'ye çıkarılmış olan plak tasarımının yer aldığı beşinci senaryoda gözlemlenmiştir. Tüm senaryolarda tork hareketi ile, incelenen dişlerin köklerinde mezial yönlü, kronlarında ise distal yönlü istenmeyen hareketlerin meydana geldiği belirlenmiştir. Ayrıca, bu istenmeyen hareketlerin, tork hareket etkinliği arttıkça belirgin şekilde arttığı saptanmıştır. Diş dokuları üzerindeki stres dağılımı ve plak deformasyonu değerlendirildiğinde, en yüksek gerilme değerleri yine beşinci senaryoda hem labiogingival hem de palatoinsizal bölgelerde kalınlık artışı bulunan plak modifikasyonunda ölçülmüştür. Sonuç: Lateral dişlere tork hareketi uygulanırken, plak tasarımında hem labiolingual hem de palatoinzisal bölgelerde yapılan kalınlık artışı modifikasyonlarının hareket etkinliğini artırabileceği görülmüştür. Ancak bu uygulamalar sırasında, yalnızca hedeflenen dişte değil, komşu dişlerde de istenmeyen hareketler meydana gelebilmektedir. Klinisyen tork hareketini ve plaklar üzerinde yapılacak değişiklikleri planlarken bu durumu göz önünde bulundurmalı, buna uygun olarak gerekli mekanik önlemleri almalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this thesis is to comparatively evaluate the biomechanical properties of thermoforming and direct 3D printing techniques used in the production of clear aligners. Additionally, it aims to analyze, using the finite element analysis (FEA) method, the effects of different thickness modifications applied to clear aligners produced via direct 3D printing on the effectiveness of 1° torque movement in maxillary lateral teeth, stress distribution on dental tissues, and aligner deformation. Materials and Methods: In this study, the maxilla, teeth, and surrounding anatomical structures were digitally modeled in three dimensions using computed tomography data. Based on these models, virtual clear aligner designs were created according to different scenarios involving variations in thickness, regional modifications, and production methods. Five model scenarios were defined based on structural aligner characteristics. In the first scenario, a 0.75 mm thick, uniform aligner design assumed to be produced via thermoforming was modeled (Duran, Scheu Dental, Iserlohn, Germany). In the second scenario, a 0.50 mm thick, uniform aligner was virtually designed based on direct 3D printing using TA-28 material (Graphy Inc., Seoul, Korea). The third scenario involved a similar TA-28-based aligner with a 0.90 mm thickness modification in the labiogingival region. In the fourth scenario, the labiogingival thickness modification was maintained, but the material used was Dental LT® (Scheu Dental, Iserlohn, Germany). The fifth scenario included a design with thickness increased to 0.90 mm in both the labiogingival and palatoincisal regions, modeled using TA-28 material. All virtual models were prepared for FEA, and a 1° palatal root torque was applied to the lateral teeth in each scenario. The analyses were carried out using ALTAIR Hypermesh software, and the simulations were solved on the ALTAIR Optistruct platform. Results: The highest movement efficiency was observed during the application of 1° palatal root torque to lateral teeth in the fifth scenario, which involved increased thickness in both the labiogingival and palatoincisal regions. In all scenarios, the torque movement caused undesired effects, with mesial movement of the root and distal tipping of the crown in the analyzed teeth. These undesired movements were found to become more pronounced as torque efficiency increased. Evaluation of stress distribution on dental tissues and aligner deformation revealed that the highest values were also measured in the fifth scenario, which included thickness modifications in both specified regions. Conclusion: Increasing the aligner thickness in both the labiolingual and palatoincisal regions during torque application to lateral teeth may enhance the effectiveness of the movement. However, such applications can also lead to undesired movements not only in the target tooth but also in adjacent teeth. Therefore, clinicians should consider these effects when planning torque movements and aligner design modifications and take appropriate mechanical precautions accordingly.