Şiir mecmuaları üzerine yapılan 2022 yılı yüksek lisans tezlerine göre bilinmeyen şairler ve şiirleri (İnceleme - metin)
Unrecognized poets and their poems in 2022 master's theses on poetry journals (Analysis and textual study)
  1. Tez No: 953915
  2. Yazar: ELİF AKDENİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN AKKUŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Bilinmeyen Şiirler, Klasik Türk Edebiyatı, MESTAP, Şiir Mecmuası, Yüksek Lisans Tezleri, Unknown Poems, Classical Turkish Literature, MESTAP, Poetry Journal, Master's Theses
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 1540
Özet
Türk edebiyatı tarihinin eksiksiz bir şekilde incelenebilmesi için edebî metinlerin yayımlanması üzerine yapılan çalışmalar büyük önem taşımıştır. Bu tür çalışmalar, yalnızca tanınmış şairlerin şiirlerini gün yüzüne çıkarmakla kalmayıp, edebiyat tarihinde yeterince incelenmemiş şairleri ve şiirleri de görünür kılmıştır. MESTAP (Şiir Mecmualarının Sistematik Tasnifi Projesi) gibi projelerle desteklenen araştırmalar, edebiyatımızdaki eksik yönleri aydınlatarak mevcut kaynakların derinleşmesine katkı sağlamıştır. Bu tez çalışmasında, 2022 yılında Ulusal Tez Merkezinde yayımlanan şiir mecmuaları konulu 65 yüksek lisans tezi incelenmiş; bu tezlerde araştırmacılar tarafından başka kaynaklarda yer almadığı belirtilen şiirler tespit edilerek sistematik bir doküman oluşturulmuştur. İncelenen tezlerde, divanı bulunmayan şairlerin şiirleri ile divanı olmakla birlikte divanında yer almayan şiirler bir araya getirilmiş ve bu şiirlerdeki şair mahlasları ile nazım şekilleri tablolar hâlinde düzenlenmiştir. Ayrıca, elde edilen veriler şiir metinleri ile birlikte çalışmanın ikinci bölümünde sunulmuştur. Çalışma sonucunda, bilinmeyen şiirlerin derlenmesiyle edebiyat tarihine katkı sağlanmış, araştırmacılar için kapsamlı ve işlevsel bir kaynak oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
Studies focusing on the publication of literary texts have played a crucial role in enabling a comprehensive examination of the history of Turkish literature. Such studies not only bring to light the poems of well-known poets but also reveal the works of poets and poems that have not been sufficiently explored in literary history. Research projects supported by initiatives like MESTAP (Systematic Classification Project of Poetry Journals) have illuminated gaps in our literary heritage and contributed to the deepening of existing sources. In this dissertation, 65 master's theses on poetry journals published in the National Thesis Center in 2022 were analyzed, and the poems identified by researchers as not found in other sources were compiled into a systematic document. In the theses examined, poems by poets without a divan as well as poems not included in the divans of poets who have divans were gathered, and the pseudonyms of poets and poetic forms in these poems were organized into tables. Additionally, the data obtained were presented along with the full texts of the poems in the second part of the study. As a result of the study, a contribution to literary history was made through the compilation of unknown poems, and a comprehensive and functional resource was created for researchers.