İş arkadaşlarına ve amire güvenin örgütlerde prososyal davranışlar ile ilişkisi: Algılanan psikolojik güvenliğin düzenleyici rolü
The relationship between trust in coworkers and supervisors and prosocial behaviors in organizations: The moderating role of perceived psychological safety
- Tez No: 954019
- Danışmanlar: PROF. DR. SEÇİL TAŞTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Güven, Amire Güven, İş Arkadaşlarına Güven, Prososyal Örgütsel Davranış, Psikolojik Güvenlik, Trust, Trust in Supervisor, Trust in Coworkers, Prosocial Organizational Behavior, Psychological Safety
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endüstri ve Örgüt Psikolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışma, iş arkadaşlarına ve amirlere duyulan güvenin prososyal örgütsel davranışlar üzerindeki etkisini incelemek ve bu ilişkilerde algılanan psikolojik güvenliğin düzenleyici rolünü analiz etmek amacıyla yapılmıştır. Araştırma farklı sektörlerde çalışmakta olan 230 kişinin gönüllülük esasına dayalı bir şekilde katılım sağladıkları anketler aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Bunun için araştırmada, İş Arkadaşlarına Güven Ölçeği, Amire Güven Ölçeği, Prososyal Örgütsel Davranış Ölçeği ve Psikolojik Güvenlik Ölçeği kullanılmıştır. Nicel araştırma yönteminden yararlanılan çalışmada, iş arkadaşlarına güven,amire güven,prososyal örgütsel davranışlar ve psikolojik güvenlik arasındaki ilişkiler Pearson Korelasyon analizi ve Hayes Process Makrosu eklentisi kullanılarak analiz edilmiştir. Bu araştırma sonucunda elde edilen bulgular hem kuramsal bilgilerle hem de önceki çalışmalarla birlikte düşünülerek ele alınmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre iş arkadaşlarına duyulan güven, amire duyulan güven ve psikolojik güvenlik algısı prososyal örgütsel davranışları anlamlı ve pozitif yönde bir etkiye sahiptir. Bununla birlikte, algılanan psikolojik güvenliğin hem iş arkadaşlarına güven ile prososyal davranış arasındaki ilişkide hem de amire güven ile prososyal davranış arasındaki ilişkide bireylerin algıladıkları psikolojik güvenlik düzeyine göre anlamlı derecede düzenleyici etkiye sahip olduğu saptanmıştır. Bu sonuç doğrultusunda örgütlerde güven ve psikolojik güvenlik ortamının birlikte ele alınmasının, çalışanların gönüllü ve işbirlikçi davranışlarını artırmaya yönelik önemli katkıları olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the effect of trust in coworkers and supervisors on prosocial organizational behaviors and to analyze the moderating role of perceived psychological safety in these relationships. The research was conducted through surveys in which 230 people with various demographic characteristics working in different sectors participated voluntarily. For this purpose, the Trust in Coworkers Scale, Trust in Supervisor Scale, Prosocial Organizational Behavior Scale and Psychological Safety Scale were used in the research. In the study, which utilized the quantitative research method, the relationships between trust in coworkers, trust in supervisor, prosocial organizational behaviors and psychological safety were analyzed using Pearson Correlation analysis and the Hayes Process Macro add-on. The findings obtained as a result of this research were considered together with both theoretical information and previous studies. According to the findings obtained from the research, trust in coworkers, trust in supervisor and psychological safety perception have a significant and positive effect on prosocial organizational behaviors. However, it was determined that perceived psychological safety has a significant moderating effect on both the relationship between trust in coworkers and prosocial behavior and the relationship between trust in the supervisor and prosocial behavior, depending on the level of psychological safety perceived by individuals. This result shows that considering the environment of trust and psychological safety together in organizations can make significant contributions to increasing the voluntary and cooperative behaviors of employees.