Türkiye'ye gelen göç dalgası ardından aşılanma eşitliği ve çocukluk çağı hastalıkları
Childhood diseases with equality in vaccination after the migration wave to Turkey
- Tez No: 954171
- Danışmanlar: PROF. DR. RASİM YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: göç, aşılanma, çocukluk çağı, migration, vaccination, childhood
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Son yıllarda Türkiye, başta Suriye olmak üzere komşu ülkelerdeki çatışmalar nedeniyle yoğun göç dalgalarına maruz kalmış; bu durum, sağlık sisteminde önemli yapısal ve uygulamaya dönük zorlukları beraberinde getirmiştir. Özellikle çocukluk çağı hastalıklarının kontrol altına alınmasında hayati rol oynayan aşılama hizmetlerinin göçmen nüfusa eşit şekilde sunulması, halk sağlığı açısından kritik öneme sahiptir. Türkiye'deki yerli çocuklarla göçmen çocuklar arasında aşılama oranlarında gözlemlenen eşitsizlik, kızamık, çocuk felci, hepatit gibi önlenebilir hastalıkların yeniden ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Göçmen çocukların çoğu, geldikleri ülkelerdeki sağlık altyapısının yetersizliği nedeniyle eksik aşılı veya tamamen aşısız durumdadır. Bu durum, toplumsal bağışıklığın zayıflamasına ve hastalıkların yayılma riskinin artmasına neden olurken, sağlık sistemine de ek yük getirmektedir. Türkiye, 2013 yılından itibaren geçici koruma altındaki bireylerin aşılama hizmetlerine ücretsiz erişimini sağlamak adına çeşitli politika ve stratejiler geliştirmiştir. Buna rağmen, dil bariyerleri, sosyo-kültürel engeller, kayıt dışı yaşam koşulları ve farkındalık eksikliği gibi etkenler, bu hizmetlerin etkinliğini azaltmaktadır. Aşılama eşitliğinin sağlanması, yalnızca göçmenlerin değil, tüm toplumun sağlık güvenliğini korumak adına hayati bir gerekliliktir. Bu bağlamda kapsayıcı, sürdürülebilir ve kültürel açıdan duyarlı sağlık politikalarının uygulanması büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
In recent years, Turkey has been exposed to intense migration waves due to conflicts in neighboring countries, especially Syria; this situation has brought about significant structural and practical difficulties in the health system. It is of critical importance for public health that vaccination services, which play a vital role in controlling childhood diseases, are provided equally to the migrant population. The inequality observed in vaccination rates between native and migrant children in Türkiye may lead to the re-emergence of preventable diseases such as measles, polio, and hepatitis. Most migrant children are incompletely vaccinated or completely unvaccinated due to the inadequacy of the health infrastructure in the countries they come from. This situation causes the weakening of social immunity and the increase in the risk of spreading diseases, while also placing an additional burden on the health system. Since 2013, Turkey has developed various policies and strategies to ensure free access to vaccination services for individuals under temporary protection. However, factors such as language barriers, socio-cultural obstacles, informal living conditions and lack of awareness reduce the effectiveness of these services. Ensuring vaccination equality is a vital necessity to protect the health security of not only migrants but also the entire society. In this context, the implementation of inclusive, sustainable and culturally sensitive health policies is of great importance.