İnsan kaynakları ve kariyer yönetiminde iletişimin rolü: ISO 500 büyük sanayi kuruluşları üzerine bir araştırma
The role of communication in human resources and career management: a research on ISO 500 big industrial institutions
- Tez No: 954196
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA AKDAĞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, İşletme, Public Relations, Communication Sciences, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İletişim, İnsan Kaynakları Yönetimi, Kariyer Yönetimi, Dijitalleşme, Halkla İlişkiler, Kurumsal İletişim, İSO 500, Communication, Human Resources Management, Career Management, Digitalization, Public Relations, Corporate Communication, ISO 500
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 369
Özet
Küreselleşen ve dönüşüme uğrayan dünyada, işletmeler arasındaki rekabet her geçen gün artmaktadır. Yönetimin fonksiyonları içerisinde yer alan insan kaynakları yönetimi de bu süreçte hızlı bir değişim geçirmekte ve söz konusu rekabetin merkezinde yer almaktadır. İnsan kaynakları ve kariyer yönetiminde etkili iletişim, işgörenlerle yönetim ve işgörenlerin kendi arasında güvene dayalı bir bağın kurulması ve bu bağın sürdürülebilirliği açısından önemli bir rol üstlenmektedir. Bu bağlamda tezin amacı, insan kaynakları ve kariyer yönetiminde iletişimin üstlendiği rolleri ortaya koymak ve dijitalleşmenin insan kaynakları yönetimindeki dönüşümünü ortaya çıkarmaktır. Bu amaca yönelik olarak araştırmada, nitel araştırma yöntemleri tercih edilmiştir. Bu kapsamda veri toplama tekniği olarak yarı yapılandırılmış görüşme kullanılmıştır. Katılımcılar amaçlı örneklem yöntemiyle seçilmiş ve araştırma İSO 500 Büyük Sanayi Kuruluşları İnsan Kaynakları yönetici ve uzmanlarının görüşleri baz alınarak sınırlandırılmıştır. Elde edilen veriler MAXQDA programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucu elde edilen bulgular İnsan kaynakları ve kariyer yönetiminde iletişimin rolü bağlamında;“iletişimi tanımlama”,“işe alım ve yerleştirme sürecinde iletişim”,“İK ve kariyer yönetiminde iletişim”,“İKY açısından iletişimin fonksiyonları”ve“öneriler”olarak beş ana tema etrafında toplanmıştır. Bulgular doğrultusunda; iletişimin insan kaynakları ve kariyer yönetiminde son derece önemli bir rol üstlendiği, işletmelerin işleyişi ve sürekliliği açısından vazgeçilmez unsurlar arasında yer aldığı tespit edilmiştir. Ayrıca, iletişimle bağlantılı dijital dönüşümün insan kaynakları ve kariyer yönetimini etkilediği ve bu dönüşümün giderek artan bir ivmeyle devam ettiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In a globalizing and transforming world, competition among businesses is increasing day by day. Human resources management, which is one of the functions of management, is undergoing a rapid change in this process and is at the center of this competition. Effective communication in human resources and career management plays an important role in establishing and sustaining a trust-based bond between employees and management. In this context, the aim of this thesis is to reveal the roles of communication in human resources and career management and to reveal the transformation of digitalization in human resources management. For this purpose, qualitative research methods were preferred in the research. In this context, semi-structured interviews were used as data collection technique. Participants were selected by purposive sampling method and the research was limited based on the opinions of Human Resources managers and experts of ISO 500 Large Industrial Organizations. The data obtained were analyzed using MAXQDA software. The findings of the research were grouped under five main themes as“defining communication”,“communication in the recruitment and placement process”,“communication in HR and career management”,“functions of communication in terms of HRM”and“recommendations”in the context of the role of communication in human resources and career management. In line with the findings, it was determined that communication plays an extremely important role in human resources and career management and is among the indispensable elements for the functioning and continuity of businesses. In addition, it has been determined that the digital transformation related to communication has affected human resources and career management and that this transformation continues at an increasing pace.