Erişkin genel yoğun bakım ünitesi hizmetlerinin maliyet analizi: Özel bir hastane örneği
Cost analysis of adult general intensive care unit services: A private hospital example
- Tez No: 954435
- Danışmanlar: PROF. DR. MESUT ÇİMEN, PROF. DR. YUSUF ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Bütçeleme, Gider, Maliyet, Personel, Yoğun bakım, Budgeting, Expense, Cost, Personnel, Intensive care
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu araştırmanın amacı, özel bir hastaneye ait erişkin genel yoğun bakım ünitesinde sunulan hizmetlerin maliyet analizini yaparak, kaynak kullanımının etkinliğini ortaya koymaktır. Günümüz sağlık sistemlerinde artan hizmet talebi ve sınırlı kaynaklar, maliyet odaklı yönetim anlayışını gerekli kılmıştır. Yoğun bakım üniteleri, yüksek teknoloji kullanımı, nitelikli personel gerekliliği ve 24 saat kesintisiz hizmet sunmaları nedeniyle hastaneler için en maliyetli birimlerin başında gelmektedir. Bu çalışma kapsamında, 2023 yılında en az 24 saat yoğun bakımda kalan 833 hastanın verileri retrospektif ve kesitsel bir yaklaşımla incelenmiştir. Veriler; hastanenin mali raporları, insan kaynakları bordroları, mizan ve muavin tabloları ile Oracle tabanlı sistemden elde edilmiştir. Araştırmada maliyet unsurları tıbbi sarf malzeme, ilaç, personel, genel üretim ve destek hizmetleri olarak beş ana gruba ayrılmıştır. Üç aşamalı dağıtım yöntemi kullanılarak giderler ilgili birimlere yüklenmiş ve birim maliyetler hesaplanmıştır. Bulgular, toplam maliyetin büyük bir kısmının personel giderlerinden oluştuğunu, özellikle hemşirelik hizmetlerinin yoğun bakım maliyetlerinde belirleyici rol oynadığını göstermektedir. Ayrıca, dolaylı giderlerin (örneğin arşiv, bilgi işlem, çamaşırhane vb.) doğru yöntemlerle esas üretim birimlerine dağıtılması birim maliyetlerin hassas hesaplanmasında kritik önem taşıdığı anlaşılmıştır. Sonuç olarak, bu çalışma sağlık yöneticilerine bütçeleme, maliyet kontrolü ve kaynak tahsisi konusunda somut veriler sunmakta, yoğun bakım hizmetlerinin sürdürülebilirliği açısından rehberlik etmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyse the cost of services provided in the adult general intensive care unit of a private hospital and to reveal the effectiveness of resource utilisation. Increasing service demand and limited resources in today's health systems have necessitated a cost-oriented management approach. Intensive care units are one of the most costly units for hospitals due to the use of high technology, the need for qualified personnel and 24-hour uninterrupted service. In this study, the data of 833 patients who stayed in intensive care for at least 24 hours in 2023 were analysed with a retrospective and cross-sectional approach. The data were obtained from the hospital's financial reports, human resources payrolls, trial balance, and assistant tables, and Oracle-based system. In the study, cost elements were categorised into five main groups as medical consumables, pharmaceuticals, personnel, general production and support services. Expenses were allocated to the relevant units using the three-stage allocation method and unit costs were calculated. The findings show that a large portion of the total cost is composed of personnel expenses, especially nursing services play a decisive role in intensive care costs. In addition, it was understood that the distribution of indirect costs (e.g. archive, data processing, laundry, etc.) to the main production units with the right methods is critical for the accurate calculation of unit costs. As a result, this study provides concrete data to health managers on budgeting, cost control and resource allocation and provides guidance for the sustainability of intensive care services.