İmam Gazzâlî'nin el-Vasît adlı eseri ve Şâfiî fıkhındaki yeri (Kitâbü's-Salât örneği)
Imam al-Ghazali's work al-Wasit and its place in Shafi'i jurisprudence: The example of the book of prayer (Kitab al-Salat)
  1. Tez No: 954484
  2. Yazar: RECEP DEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İMRAN HÜSEYİN ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İmam Gazzâlî, el-Vasit, Şafiî fıkhı, Fürû Fıkıh, Kitâbü's-Salât, Imam al-Ghazali, al-Wasît, Shafi'i fiqh, Furūʿ al-Fiqh, Kitāb al-Ṣalāt
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
İmam Gazzâlî, İslamî ilimlerde geniş bir etkiye sahip, fıkıh alanındaki eserleriyle, Şâfiî mezhebine önemli etkileri olmuştur. Özellikle el-Vasît adlı eseri, Şâfiî medreselerinde asırlar boyu okutulmuş ve mezhebin literatürüne önemli bir kaynak oluşturmuştur. Gazzâlî'nin fıkh alanınıdaki telifleri, onun sadece diğer ilimlerdeki başarılarıyla değil, aynı zamanda fıkıh alanındaki üretkenliğiyle de öne çıktığını göstermektedir. Fıkıh alanında yaklaşık yirmi eser kaleme almış olan Gazzâlî, el-Vasîtile Şafiî literatüründeki önceki metinlerde bulunan karmaşayı düzenleyip konuları daha anlaşılır hâle getirmiştir. Ayrıca, eserde farklı mezheplerin görüşlerine de yer verilmesi, onu mukayeseli bir fıkıh metni olarak öne çıkarmaktadır. Bu araştırma, İmam Gazzâlî'nin el-Vasîtadlı eseri ve Şâfiî fıkhındaki yerini ve önemini, özellikle“Kitâbü's-salât”bölümü örneğiyle incelemeyi amaçlamaktadır. Gazzâlî'nin el-Vasît adlı eseri, Şâfiî mezhebinin müteahhirûn döneminde önemli bir yere sahip olup, mezhebin sonraki gelişimi üzerinde derin etkiler bırakmıştır. Çalışmanın amacı, Gazzâlî'nin fürû fıkıh alanındaki katkılarını tespit ederek, onun mezhebe olan etkisini ortaya koymaktır. Üç bölümden oluşan bu çalışmada, ilk bölümde Gazzâlî'nin hayatı ve fıkıh alanındaki eserlerine genel bir bakış sunulacak, ikinci bölümde el-Vasît, metot açısından incelenerek diğer Şâfiî eserleri ile karşılaştırılacak, üçüncü bölümde ise eserin muhtevası değerlendirilerek Şâfiî fıkhındaki yeri ve etkisi belirlenecektir. Gazzâlî'nin fürû fıkıh alanındaki eserleri modern dönemde yeterince incelenmemiştir; bu çalışma, söz konusu eksikliği gidermeyi hedefleyerek, Gazzâlî'nin fıkıh ilmine olan katkılarını daha iyi anlamaya katkı sunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Imam al-Ghazālī had a broad influence in Islamic sciences, and his works in the field of jurisprudence significantly impacted the Shafi'i school. His book al-Wasīt in particular was taught in Shafi'i madrasas for centuries and served as an important source in the literature of the madhhab. Ghazālī's contributions to fiqh highlight not only his success in other fields of knowledge but also his productivity in jurisprudence. Having authored approximately twenty works in the field of fiqh, Ghazālī, through al-Wasīt, organized the complexity found in earlier Shafi'i texts and presented the topics in a more comprehensible manner. Moreover, the inclusion of the views of different madhhabs in the work distinguishes it as a comparative legal text. This study aims to examine the place and importance of Imam al-Ghazālī's al-Wasīt within Shafi'i jurisprudence, with a particular focus on the chapter“Kitāb al-Ṣalāh”(The Book of Prayer). Al-Wasīt holds a significant position in the later period of the Shafi'i school, having left a profound impact on the subsequent development of the madhhab. The objective of this research is to identify Ghazālī's contributions to the field of furū' al-fiqh and to reveal his influence on the school. This study consists of three chapters. The first chapter offers a general overview of Ghazālī's life and his works in the field of jurisprudence. The second chapter analyzes al-Wasīt in terms of methodology and compares it with other Shafi'i works. The third chapter evaluates the content of the book to determine its place and influence in Shafi'i jurisprudence. Ghazālī's works in the field of furū' al-fiqh have not been sufficiently studied in the modern era; this study aims to fill that gap and contribute to a better understanding of Ghazālī's contributions to Islamic jurisprudence.