Presenteeism'in iş performansı üzerine etkisinde algılanan sosyal desteğin aracılık rolü: Sağlık çalışanlarına yönelik bir uygulama
The mediating role of perceived social support in the effect of presenteeism on job performance: An application on healthcare workers
  1. Tez No: 954529
  2. Yazar: FATİH HÜSEYİN PEKMEZCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET İLHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Presenteeism, iş performansı, algılanan sosyal destek, Presenteeism, job performance, perceived social support
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bayburt Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, presenteeism ve algılanan sosyal destek arasındaki ilişki, algılanan sosyal destek ve iş performansı arasındaki ilişki, presenteeism ve iş performansı arasındaki ilişki ve presenteeism'in iş performansı üzerine etkisinde algılanan sosyal desteğin aracılık rolünü belirlemektir. Çalışmanın teori bölümünde presenteeism, iş performansı ve algılanan sosyal destek kavramsal olarak açıklanmıştır. Literatürde bu üç değişkenler ilgili çalışmalar incelenmiş ve bu doğrultuda araştırma modeli oluşturularak çalışmanın hipotezleri geliştirilmiştir. Geliştirilen bu hipotezlerin analiz edilebilmesi amacıyla anket tekniği ile Bayburt Devlet Hastanesi çalışanlarından 379 adet veri alınmış ve SPSS ve JAMOVİ programları aracılığıyla analizler gerçekleştirilmiştir. Elde edilen sonuçlarda presenteeism ve iş performansı arasındaki ilişki ve algılanan sosyal destek ve iş performansı arasındaki ilişkinin anlamlı bulunduğu, presenteeism ve algılanan sosyal destek arasındaki ilişkinin anlamlı bulunmadığı, algılanan sosyal desteğin; presenteeism'in iş performansı üzerine etkisinde aracılık rolü bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to examine the relationship between presenteeism and perceived social support, the relationship between perceived social support and job performance, the relationship between presenteeism and job performance, and the mediating role of perceived social support in the effect of presenteeism on job performance. In the theoretical section of the study, the concepts of presenteeism, job performance, and perceived social support are explained conceptually. Relevant studies on these three variables have been reviewed in the literature, and based on this framework, the research model has been constructed and the hypotheses of the study have been developed. In order to test the hypotheses developed, data were collected from 379 employees of Bayburt State Hospital using a survey method, and the analyses were conducted through the SPSS and JAMOVI software programs. The results revealed that the relationship between presenteeism and job performance, as well as the relationship between perceived social support and job performance, was found to be statistically significant. However, the relationship between presenteeism and perceived social support was not found to be significant. Furthermore, it was concluded that perceived social support does not have a mediating role in the effect of presenteeism on job performance.