Pleistosen dönem sonunda Teke Yarımadası
Teke Peninsula at the end of the Pleistocene period
- Tez No: 954596
- Danışmanlar: PROF. DR. BURÇİN ERDOĞU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Pleistosen Sonu, Teke Yarımadası, Girmeler, Beldibi, End of Pleistocene, Teke Peninsula, Girmeler, Beldibi
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Prehistorya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu tez çalışması, Anadolu'nun güneybatısında yer alan Teke Yarımadası'nda, Pleistosen Dönem sonuna tarihlenen yerleşimlerin taş alet endüstrilerini inceleyerek, bölgedeki insan adaptasyonlarını ve kültürel süreklilikleri anlamaya yönelik özgün veriler sunmayı amaçlamaktadır. Araştırma kapsamında, Eşen Vadisi'nde bulunan Girmeler yerleşmesi ile daha önce kazılmış olan Beldibi kaya sığınağından elde edilen yontmataş buluntularının yanı sıra, Yeke Yarımadası yüzey araştırmaları sırasında tespit edilen Çatalin ve Yamansaz kaya sığınaklarına ait buluntular detaylı teknolojik ve tipolojik analizlere tabi tutulmuştur. Bu analizler, Pleistosen sonu taş alet teknolojilerinin evrimsel sürecini, mikrolit alet geleneğini ve bölgesel çeşitliliği ortaya koymuştur. Girmeler ve Beldibi yerleşmeleri, yaklaşık olarak Bolling-Allerød iklim evresine (MÖ 12.000–11.500) tarihlenmekte olup, Döşemealtı çevresindeki diğer yerleşimlerle paralellik göstermektedir. Elde edilen veriler, Teke Yarımadası'nın Geç Pleistosen'de Levant Epipaleolitiği ile Güneydoğu Avrupa Epigravettian gelenekleri arasında önemli bir kültürel temas bölgesi oluşturduğuna işaret etmektedir. Bu tez, Anadolu Epipaleolitiği'nin kronolojik, teknolojik ve kültürel konumuna ilişkin özgün bulgular sunmakla birlikte, bölgedeki gelecekteki arkeolojik çalışmalar için de metodolojik ve kavramsal bir temel oluşturmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
This dissertation aims to present original data to better understand human adaptations and cultural continuities in the Teke Peninsula, located in southwestern Anatolia, by examining the lithic industries of settlements dated to the end of the Pleistocene period. Within the scope of the study, lithic assemblages from the Girmeler settlement in the Eşen Valley and from the previously excavated Beldibi rock shelter, as well as finds from the surface surveys at the Çatalin and Yamansaz rock shelters in the Teke Peninsula, were subjected to detailed technological and typological analyses. These analyses reveal the evolutionary trajectory of terminal Pleistocene stone tool technologies, the microlithic tradition, and regional variability. The Girmeler and Beldibi assemblages are dated to the Bølling-Allerød climatic phase (ca. 12,000–11,500 cal. BC) and exhibit parallels with other sites in the Döşemealtı region. The findings suggest that during the Late Pleistocene, the Teke Peninsula served as a significant cultural contact zone between the Epipalaeolithic traditions of the Levant and the Epigravettian traditions of Southeastern Europe. In addition to providing novel insights into the chronological, technological, and cultural position of the Anatolian Epipalaeolithic, this dissertation also aims to offer a methodological and conceptual foundation for future archaeological research in the region.