Ortaokul öğrencilerinin yerel sosyobilimsel konular ile ilgili informal muhakemeleri ve argümantasyon kaliteleri
Middle school students' informal reasoning and argumentation quality regarding local socioscientific issues
- Tez No: 954643
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜŞRA TUNCAY YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Local socioscientific issues, informal reasoning, argumentation quality, student-parent interaction
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu çalışmanın temel amacı ortaokul (5, 6, 7 ve 8. sınıf) öğrencilerinin yerel sosyobilimsel konular ile ilgili informal muhakamelerini ve argüman kalitelerini araştırmaktır. Çalışmaya bir köy okulunda öğrenim gören 80 ortaokul öğrencisi (44 kız, 36 erkek) ve 16 öğrenci velisi (6 kadın, 10 erkek) katılmıştır. Çalışma kapsamında araştırmacı tarafından üç adet yerel sosyobilimsel konu (Akraba evliliği, Van atık su arıtma tesisi, Van gölü sahil bandı projesi) hakkında metin hazırlanmış ve her metin sonunda katılımcıların görüşlerini ve görüşlerini desteklemek için faydalandıkları argümanları yazabilecekleri sorular yöneltilmiştir. Ek olarak,“Demografik Bilgi Formu”,“Sosyobilimsel Konularla İlgili Aşinalık Formu”,“Sosyobilimsel Konulara İlişkin Tahmin Edilen Aile/ Veli Görüşleri Formu”veri toplama araçları olarak kullanılmıştır. Çalışma nitel ve nicel araştırma yöntemlerin kullanıldığı karma bir desene sahiptir. Nitel ve nicel verilerin analizleri sonucunda elde edilen bulgular bir arada yorumlanmıştır. Çalışmada öğrenci velilerinden elde edilen veriler ile öğrencilerden elde edilen verilerdeki benzerlik ve farklılıklar incelenerek öğrenci-veli etkileşiminin sosyobilimsel konularla ilgili muhakeme süreçlerine olası etkisine ışık tutması amaçlanmıştır. Öğrenci ve veli gruplarının sosyobilimsel konularla ilgili aşinalık seviyeleri ve bilgi kaynakları ile sosyobilimsel konulara ilişkin görüşlerini desteklemek için faydalandıkları argümanların odak noktaları ve argüman kaliteleri arasındaki benzerlik ve farklılıklar bulgulara dayalı olarak tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Daha sonra doldurulacaktır. The main purpose of this study is to investigate informal reasoning and argumentation quality of middle school (5th, 6th, 7th and 8th grades) students on local socioscientific issues. 80 middle school students in a village school (44 female, 36 male) and 16 parents (6 female, 10 male) participated in the study. Within the scope of the study, socioscientific issue texts were prepared by the researcher on three local socioscientific issues (consanguineous marriage, Van wastewater treatment plant, Van Lake shoreline project) and questions were asked at the end of each text so that the participants could write their opinions and the arguments they used to support their opinions. In addition,“Demographic Information Form”,“Familiarity about the Socioscientific Issues Form”,“Estimated Family/Parent Views about the Socioscientific Issues Form”were used as data collection tools. The study is a mixed-method study where qualitative and quantitative methods were used. The findings obtained as a result of the analysis of qualitative and quantitative data were interpreted together. The study aimed to shed light on the possible effects of student-parent interaction on reasoning processes related to socioscientific issues by examining the similarities and differences between data obtained from the students and their parents. The similarities and differences between the student and parent study groups' levels of familiarity and sources of information regarding socioscientific issues, the focal points of the arguments they used to support their views on the socioscientific issues, and the quality of their arguments were discussed based on the study findings.