Elektronik pazarlamanın turizm hizmetlerinin tanıtımına etkisi
The effect of electronic marketing in promoting tourism services a study on some tourist agencies
  1. Tez No: 954691
  2. Yazar: EMEL HAC ALİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALIT ŞAHIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: E-marketing, Tourism promotion, Search engines, Social media, Customer experience, Mardin
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu araştırma, dijital içerik, arama motoru optimizasyonu, sosyal medya pazarlaması ve müşteri deneyimi gibi dijital araçların turizm hizmetleriyle etkileşimi artırmadaki rolünü analiz ederek, e-pazarlamanın Mardin şehrinde turizm hizmetlerinin tanıtımı üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmanın sonuçları, e-pazarlamanın bölgede turizm hizmetlerinin tanıtımını artırmada olumlu ve güçlü bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Bu faktörlerin etkisini ölçmek için istatistiksel analiz yöntemleri kullanılmış ve çevrimiçi pazarlamanın turistleri çekmeye ve Mardin'de sağlanan turizm hizmetleriyle etkileşime girmeye motive etmeye katkıda bulunan en önemli faktörlerden biri olduğu bulunmuştur . Ek olarak, e-pazarlamanın etkinliğinin, modern dijital araçların kullanımına ve potansiyel turistlerle iletişimi geliştirmek ve turistik yerlerin farkındalığını artırmak için entegre dağıtımına büyük ölçüde dayandığı bulundu. En önemli araç, Mardin'deki turizmle ilgili içeriğin arama sonuçlarında daha görünür olmasına katkıda bulunan ve böylece dünyanın dört bir yanından turistlerin ilgisini çeken arama motoru optimizasyonu (SEO) idi . Çalışma ayrıca, sosyal medya pazarlamasının, turizm pazarlamacıları tarafından müşterilerle sürdürülebilir ilişkiler kurmak için kullanılan önemli bir araç haline geldiğini, çünkü bu araçların turizm deneyimlerini sergilemek ve bölgenin imajını geliştirmek için yenilikçi etkileşimli fırsatlar sağladığını gösterdi. Son olarak, müşterilerin çevrimiçi deneyiminin, turizm hizmetlerine ilişkin izlenimlerini şekillendirmede önemli bir rol oynadığı ve daha hızlı ve daha güvenli seyahat kararları alma yeteneklerini artırdığı bulund.
Özet (Çeviri)
This research aims to analyze the role of digital tools such as digital content, search engine optimization (SEO), social media marketing, and customer experience in enhancing the interaction with tourism services, and to examine the impact of e-marketing on the promotion of tourism services in the city of Mardin. The results of the study indicate that e-marketing has a positive and significant effect on increasing the promotion of tourism services in the region. Statistical analysis methods were used to measure the impact of these factors, and it was found that online marketing is one of the key contributors to attracting tourists and motivating them to engage with tourism services in Mardin. Additionally, the effectiveness of e-marketing was largely dependent on the use of modern digital tools and the integrated distribution of content to improve communication with potential tourists and raise awareness of tourist attractions. The most important tool identified was search engine optimization (SEO), which contributed to making tourism-related content in Mardin more visible in search results, thus attracting the attention of tourists from around the world. The study also highlighted that social media marketing has become an essential tool for tourism marketers to build sustainable relationships with customers, as these tools provide innovative interactive opportunities to showcase tourism experiences and enhance the region's image. Finally, it was found that the online experience of customers plays a significant role in shaping their impressions of tourism services and enhancing their ability to make faster and more secure travel decisions.