Gelişmekte olan ülkelerde etki yatırımı ile sürdürülebilir kalkınma arasındaki ilişki
The relationship between impact investing and sustainable development in developing countries
- Tez No: 954782
- Danışmanlar: PROF. DR. ASLI AFŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Impact investing, Sustainable development, Developing countries, Social impact, Environmental conservation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finans Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu tez, etki yatırımı ile sürdürülebilir kalkınma arasındaki karmaşık ilişkiyi gelişmekte olan ülkeler bağlamında incelemeyi amaçlamaktadır. Nitel görüşmeler ve nicel anketler kullanılarak karma bir yaklaşımla, etki yatırımı girişimlerinin yoksul-luğun azaltılması, eğitime erişim, sağlık hizmetlerinin sağlanması ve çevresel sürdürülebilirlik gibi önemli kalkınma göstergelerini ne ölçüde etkilediğini ampirik olarak belirlemeyi hedeflemektedir. Çalışma, kapsamlı veri analiz metodolojileri aracılığıyla, etki yatırımının sosyal ve çevresel kalkınmaya yönelik olumlu değişimi yönlendiren etkili bir parça olduğunu öngörmektedir. Bulgular, etki yatırımının yoksul ülkelerde sürdürülebilir kalkınmanın önemli bir itici gücü olabileceğini ve gelişmekte olan piyasalarda etki yatırımlarının önemli sosyal ve çevresel sorunlarla etkin bir şekilde başa çıktığını ve ileri sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin gerçekleştirilmesine katkıda bulunduğunu göstermektedir. Ölçek büyütme, etki ölçümü ve yatırım yapılan programların yerel bağlamlarla uyumu gibi bazı sınırlamalar ve zorluklar ele alınacak-tır. Sonuç olarak, bulgulara dayalı olarak, gelişmekte olan dünyada uygulamaların etkinliğini ve ölçeklenebilirliğini artıran bir dizi öneri sunulmaktadır. Bu çalışma, etki yatırımı ile sürdürülebilir kalkınma arasındaki bağlantıyı inceleyerek finansal araçların olumlu değişimi teşvik etmedeki rolünü vurgulamaktadır. Ayrıca, küresel sorunların çözümü ve gelişmekte olan ülkelerde sürdürülebilirliğin teşviki için yenilik ve iş birliğinin gerekliliğini ön plana çıkarmaktadır. Anahtar Sözcüler: Etki yatırımı; Sürdürülebilir kalkınma; Gelişmekte olan ülkeler; Sosyal etki; Çevre korum
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine the complex relationship between impact investing and sustainable development in the context of developing countries. Using a mixed-methods approach that incorporates qualitative interviews and quantitative surveys, it seeks to empirically determine the extent to which impact investment initiatives influ-ence key development indicators such as poverty reduction, access to education, healthcare provision, and environmental sustainability. Through comprehensive data analysis methodologies, the study anticipates that impact investing is an effective component in driving positive social and environmental change. The findings indicate that impact investing can be a significant driver of sustainable development in poor countries and that impact investments in emerging markets effectively address major social and environmental issues, thereby contributing to the achievement of advanced sustainable development goals. The study also addresses certain limitations and chal-lenges such as scaling, impact measurement, and the alignment of funded programs with local contexts. Based on the findings, a series of recommendations are presented to enhance the effectiveness and scalability of practices in the developing world. By exploring the relationship between impact investing and sustainable development, this research highlights the role of financial instruments in promoting positive change. Moreover, it underscores the necessity of innovation and collaboration in solving global issues and promoting sustainability in developing countries.