Otizm merkezlerinde sportif eğitim uygulamalarının, otizm spektrum bozukluğu olan çocukların ince motor becerilerinin gelişimine katkısı
The contribution of sports education practices in autism centers to the development of fine motor skills in children with autism spectrum disorder
- Tez No: 954931
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDORREZA EGHBAL MOGHANLOU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Otizm Spektrum Bozukluğu, Sportif Eğitim, İnce Motor Beceriler, Fiziksel Aktivite, Motor Gelişim, Autism Spectrum Disorder, Sports Education, Fine Motor Skills, Physical Activity, Motor Development
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Esenyurt Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu araştırmanın amacı, otizm spektrum bozukluğu (OSB) tanısı almış çocukların ince motor becerilerinin sportif eğitim uygulamaları yoluyla geliştirilip geliştirilemeyeceğini belirlemektir. Çalışmada, yaşları 6 ile 10 arasında değişen 20 otizmli çocukla 12 haftalık bir sportif eğitim programı uygulanmıştır. Ön-test ve son-test ölçümleri için Movement Assessment Battery for Children (MABC-2) ve Bruininks-Oseretsky Test of Motor Proficiency (BOT-2) kullanılmıştır. Nicel veriler, Wilcoxon işaretli sıralar testi ile analiz edilmiştir. Sonuçlar, sportif eğitim uygulamalarının ince motor beceriler üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir gelişim sağladığını göstermiştir (p < 0.05). Ayrıca, ebeveyn ve uzman görüşleri nitel veri analizleriyle desteklenmiş, sportif aktivitelerin çocukların sosyal iletişim ve özgüven düzeylerinde olumlu etkiler yarattığı bulunmuştur. Çalışmanın bulguları, otizmli çocukların eğitim programlarına sportif aktivitelerin entegrasyonunun önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The aim of this study is to determine whether sports education practices can improve the fine motor skills of children diagnosed with Autism Spectrum Disorder (ASD). A 12-week sports training program was implemented with 20 children aged between 6 and 10 years. Pre-test and post-test measurements were conducted using the Movement Assessment Battery for Children (MABC-2) and the Bruininks-Oseretsky Test of Motor Proficiency (BOT-2). Quantitative data were analyzed using the Wilcoxon signed-rank test. The results showed a statistically significant improvement in fine motor skills following the sports education program (p < 0.05). In addition, qualitative data obtained from parents and experts supported the findings, indicating positive effects of the program on children's social communication skills and self-confidence. The study highlights the importance of integrating sports activities into educational programs for children with autism to support their motor and social development.