Malathion ve dieldrinin tilapia zilli gervais, 1848 dokularında bazı biyokimyasal parametreler üzerine etkileri
Effects of malathion and dieldrin on some biochemical parameters in tissues of tilapia zilli gervais, 1848
- Tez No: 95499
- Danışmanlar: PROF.DR. İSKENDER EMRE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Malathion, Dieldrin, Pestisit, Tilapia zilli, Malathion, Dieldrin, Pesticides, Tilapia zilli II
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
öz DOKTORA TEZİ MALATHION VE DIELDRIN'IN TILAPIA ZİLLİ Gcrvais, 1848 DOKULARINDA BAZI BİYOKİMYASAL PARAMETRELER ÜZERİNE ETKİLERİ FERBAL ÖZKAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOLOJİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. iskender EMRE Yıl: 2000, Sayfa 85 Jüri: Doç.Dr. Mehmet Başhan Doç.Dr.Dr. Ferit Kargın Malathionun 0.01, 0.05 ve 0.10 ppm ile dieldrinin 0.005 ve 0.025 ppm ortam derişimlerinin 1, 7, 15 ve 30 gün sürelerde Tilapia zilli Gervais,1848'nin kas, karaciğer solungaç ve böbrek dokularındaki protein düzeyi, kas ve karaciğer dokularında glikojen düzeyi, kas, solungaç, beyin ve dalak dokularında sodyum, potasyum, kalsiyum ve magnezyum iyon düzeyleri ile serum protein, sodyum ve potasyum düzeyleri üzerine kantitatif etkileri incelenmiştir. Malathion ortam derişimlerinde, kas, karaciğer, böbrek ve solungaç dokuları protein düzeyini artan derişim miktarı ve etkide kalma süresine bağlı olarak azalmıştır. Serum protein düzeyi üzerinde önemli fark yapmamıştır. Dieldrin ortam derişimleri etkisinde kas, karaciğer ve böbrek dokuları protein miktarı azalmıştır. Solungaç dokusunda protein derişimi, 1. ve 15. günlerde önemli oranda artmış ancak deney periyodu sonunda 0.025 ppm derişim etkisinde azalmıştır. Serum protein düzeyi dieldrin ortam derişimlerinde deney periyodu başlarında artmış, sonunda ise azalmıştır. Malathion ve dieldrin ortam derişimleri etkisinde kas ve karaciğer dokuları glikojen miktarı artan derişim miktarı ve süreye bağlı olarak azalmıştır. Malathion ortam derişimlerinde kas ve solungaç dokusu sodyum düzeyi azalmış, beyin ve dalak dokuları sodyum düzeyi ise artmıştır. Dieldrin ortam derişimleri etkisinde kas dokusu sodyum düzeyi deney süresi sonunda artarken, solungaç dokusunda azalmıştır. Serum sodyum düzeyi malathion ve dieldrin ortam derişimleri etkisinde artmıştır. Malathion ve dieldrin derişimleri solungaç dokusunda potasyum düzeyini düşürmüştür. Malathion beyin dokusunda potasyum düzeyini artırırken, dieldrin ise beyin ve dalak dokusunda düşürmüştür. Serum potasyum düzeyi, malathionun 0.10 ppm ortam derişimi etkisinde deney periyodunun başlarında artış gösterirken daha sonra azalmış, dieldrinin 0.025 ppm ortam derişimi etkisinde ise deney periyodunca artmıştır. Malathion ve dieldrin ortam derişimlerinde denenen dokularda kalsiyum düzeyi artmıştır. Malathion ve dieldrin derişimlerinde magnezyum düzeyi deney periyodunun sonunda kas dokusunda azalmış, solungaçta artmıştır. Beyin ve dalak dokularında denenen malathion derişimlerinde artmış, dieldrin derişimlerinde ise azalmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS EFFECTS OF MALATHION AND DIELDRIN ON SOME BIOCHEMICAL PARAMETERS IN TISSUES OF TJLAP1A ZİLLİ Gervais, 1848 FERBAL ÖZKAN INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof.Dr. iskender EMRE Year: 2000, Pages 85 Jury: Assoc.Prof..Dr. Mehmet Başhan Assoc.Prof.Dr. Ferit Kargın The quantitative effects of 0.01, 0.05 and 0.10 ppm malathion an organophosphated insecticide, with 0.005 and 0.025 ppm dieldrin an organochlored insecticide, concentrations 1, 7, 15 and 30 days periods on protein levels of muscle, liver, gill and kidney, glycogen levels of muscle and liver, sodium, potassium, calcium and magnesium ion contents of muscle, gill, brain and spleen tissues and protein, sodium and potassium levels of blood serum in Tilapia zilli Gervais. 1848 were investigated. Protein levels of tissues in fish decreased at exposure to concentrations of malathion and dieldrin at the end of the periods. Protein level in gills significantly increased in 1. and 15. days but decreased latter at 0.025 ppm concentration of dieldria At the beginning, blood serum protein levels increased with effects of both insecticides although decreased at the end of experiment period. Muscle and liver glycogen levels declined due to time of exposure and increasing rate of insecticides. Sodium levels of muscle and gill decreased while increased in brain and spleen with effect of malathion concentrations. Dieldrin concentrations has shown an increase effect on muscle sodium but a decrease effect in gills. Blood serum sodium level increased with both of insecticides. Malathion and dieldrin increased the potassium concentration in the gills. Malathion increased the potassium concentration in the brain tissues where as dieldrin decreased it in brain and spleen. 0.10 ppm concentration of malathion increased blood serum potassium at the beginning, but decreased at the end of the experiment period. 0.025 ppm concentration of dieldrin significantly increased potassium level of blood serum. Calcium levels of tested tissues in fish increased with effects of exposed insecticides. Magnesium level in muscle declined while increase in gill at the end of experiment period. Brain and spleen magnesium contains increased at exposure to malathion while decreasing at exposure to dieldrin.