Rezenede farklı üretim yöntemlerinin verim ve uçucu yağ üzerine etkileri
The Effect of different cultivated methods on yield and essential oil concent of fennel
- Tez No: 95500
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİHA KIRICI, PROF. DR. MENŞURE ÖZGÜVEN, YRD. DOÇ. DR. NECATTİN TÜRKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Foeniculum vulgare, Propagation, root cutting, seed n
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ REZENE (Foeniculum vulgare var. d«fce)*DE FARKLI YETİŞTİRME YÖNTEMLERİNİN VERİM VE UÇUCU YAĞ ORANINA ETKİSİ AYŞEGÜL OĞUZ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. SALİHA KIRICI Yıl: 2000, Sayfa: 60 Jüri: PROF. DR SALİHA KIRICI PROF. DR. MENŞURE ÖZGÜVEN YRD. DOÇ. DR NECATTİN TÜRKMEN Rezene (Foeniculum vulgare Mili. var. dulce) uçucu yağ içeren bir tıbbi bitkidir (Ceylan, 1997). Bu çalışmada aynı zamanda baharat olarak kullanılan rezenede farklı üretim yöntemlerinin, tohum verimi ve uçucu yağ oramna etkisi araştırılmıştır. Deneme, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü araştırma arazisinde, 1998-1999 ve 1999-2000 yetiştirme sezonlarında, taban ve kıraç alanlarda yürütülmüştür. Sonbahar ve ilkbaharda, tohum ekimleri ve pençe dikimleri yapılmıştır. Hasat sonrası bitki boyu (cm), dal sayısı (adet/bitki), şemsiye sayısı (adet/bitki), şemsiyecik sayısı adet/bitki), verim (kg/da) ve uçucu yağ oranı (%) gibi ölçümler yapılmıştır. En yüksek değerler; taban koşullarda, sonbaharda pençeyle çoğaltılan bitkilerden; kıraç koşullarda ise sonbaharda tohumla çoğaltılan bitkilerden elde edilmiştir. Denemenin ikinci yılmda incelenen tüm özelliklerde değer artışı gözlenmiştir. Taban koşullarda pençeyle, kıraç koşullarda tohumla üretimin verim bakımından daha avantajlı olacağı belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler Foeniculum vulgare, Çoğaltma, Kök ÇeKği, Tohum
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Msc THESIS THE EFFECT OF DIFFERENT CULTIVATED METHODS ON YIELD AND ESSENTIAL OIL CONTENT OF FE!WEL(Foenicuhim vulgare var, âulce) AYŞEGÜL O?UZ DEPARTMENT OF FILD CROPS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: PROF. DR. S ALİHA KIRICI Year: 2000, Pages: 60 Jury: PROF. DR. SALİHA KIRICI PROF. DR. MENŞURE ÖZGÜVEN YRD. DOÇ. DR. NECATTİN TÜRKMEN Fennel (Foeniculum vulgare Mill. var. ehilce) is a medicinal and spice plant that is content essential oil (Ceylan, 1997). This investigation was conducted to determine effects on seed and essential oil yeild by using different cultivated methods. This experiment was conducted in dryland and lowland in growing seasons between 1998- 1999 and 1999- 2000 in Çukurova Region. It was used two method root cutting and seeding in spring and autumn. After harvesting it was measured number of branches, number of umbrella, number of rays, plant length, seed yield, and essential oil rate etc. In two land condition the highest yeild was obtained from the seeding in autumn. It has observed increasing in morfological characters in the second year of experiment. It has indicated that the method of root cutting has more advantage in low land and the other method has more advantage in dry land.