Mahremiyet eğitiminin Kur'ânî temelleri
Qur'ânic foundations of privacy education
- Tez No: 955039
- Danışmanlar: PROF. DR. REMZİYE EGE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Mahremiyet, Hürmet, Haysiyet, Gizlilik, Eğitim, Privacy, Respect, Dignity, Confidentiality, Education
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 221
Özet
“Mahremiyet Eğitiminin Kur'ânî Temelleri”adlı çalışmamızda, mahremiyet kavramının Kur'ân-ı Kerîm çerçevesinde etimolojisi ile birlikte epistemolojisini ele almak suretiyle, mahremiyetin eğitim temeline dair bileşenlerini belirlemeye ve Din Eğitimi Bilimi yöntemleriyle birey için kazanım haline dönüşecek olan mahremiyetin sürdürülebilirliğine dair bir çerçeve çizilmiştir. 'Mahremiyet' kavramının hâlihazırda zihinlerde yer ettiği anlam ve değerinin ilk önce akla gelen manasının, kavramın esasen işaret ettiği anlam dünyasının sadece bir bölümüne karşılık geldiğine dikkat çekilmiştir. Bu durumun mahremiyetin anlam dünyasında bir daralma riski oluşturduğu düşüncesinden hareketle, kavramı sadece kelime köken ve anlamından ziyade mefhum olarak, yani muhtevasında içerdiği hayat ve düşünme tarzına yönelik bir çalışma yapılması ihtiyacı tespit edilmiştir. Mahremiyetin insana, aileye ve topluma dair bilişsel bir düzey ve istendik bir tavır olarak konumlandırılması gerektiğine dair bulgular temellendirilmeye çalışılmış ve mahremiyetin anlam çerçevesinin çeşitliliği üzerinde durulmuştur. Çalışmamızın nihai olarak geldiği noktada; mahremiyet eğitimine“iman”,“ibadet”ve“ahlâk”kavramlarının temel olarak kabul edilebileceği belirlenmiş ve mahremiyete dair tüm hususların bu temeller üzerine yükseleceğine işaret edilmiştir. Mahremiyet alanında yapılan bilimsel çalışmaların daha çok, iletişim, hukuk, tıp ve gazetecilik alanlarında yoğunlaştığı görülmüş, kavramın temel argümanlarının işaret edilen alanlardan daha çok öncelikle genel olarak ilahiyat, özel olarak ise 'Din Eğitimi Bilimi' ile olan bağlamı ön planda tutulmuştur. Mahremiyetin doğru ve bütüncül tanımlamalarının, bilimsel kuramlardan doğru bileşen ve kesişenleriyle bir arada düşünüldüğünde mümkün olacağından hareketle, psikolojik, sosyolojik ve kamusal alanlara dair mahremiyet unsurlarına da konu başlıkları içerisinde ve satır aralarında yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In our study,“Qur'ânic Foundations Of Privacy Education”we examine the concept of privacy through its etymological and epistemological dimensions within the Qur'anic framework. Adopting a pedagogical lens grounded in the discipline of Religious Education, the study seeks to identify the foundational components of privacy as an educational construct. Furthermore, it aims to develop a theoretical framework that ensures the sustainability of privacy as a value internalized by the individual through educational processes informed by religious pedagogical methods. It has been observed that the prevailing understanding and perceived value of the concept of privacy in public consciousness corresponds only to a limited portion of the broader semantic field it signifies. This situation presents a potential risk of conceptual reduction. Based on this concern, the study highlights the importance of approaching privacy as a concept that encompasses a particular worldview and way of life, rather than merely as a term defined by its linguistic roots and lexical meaning. The research further argues that privacy should be positioned as both a cognitive dimension and a desirable attitude about the individual, the family, and society, while highlighting the pluralistic and layered nature of its conceptual framework. At the final stage of our study, it has been concluded that the concepts of faith, worship, and morality can be regarded as the fundamental principles of privacy education, and it has been indicated that all aspects of privacy should be built upon these foundations. It has been observed that scholarly research on privacy has predominantly concentrated in the fields of communication, law, medicine, and journalism. In this study, however, the focus is redirected toward the broader theological context, and more specifically, toward the field of Religious Education, emphasizing its foundational relevance to the concept of privacy. Based on the idea that accurate and comprehensive definitions of privacy can only be achieved by integrating relevant components and intersections from different scientific theories, the study also considers aspects of privacy related to the psychological, sociological, and public domains, both explicitly and implicitly.