Boyun ağrısı olan hastalarda hipermobilitenin semptomlara ve günlük yaşam aktiviteleri üzerine etkisi
The impact of hypermobility on symptoms and daily living activities in patients with neck pain
  1. Tez No: 955106
  2. Yazar: KAAN KAYACI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZLI DERYA BUĞDAYCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Boyun ağrısı, hipermobilite, Beighton skoru, yaşam kalitesi, SF-36, NDI, VAS, Neck pain, hypermobility, Beighton score, quality of life, SF-36, NDI, VAS
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, boyun ağrısı olan bireylerde eşlik eden hipermobilitenin ağrı şiddeti, servikal disabilite düzeyi ve yaşam kalitesi üzerindeki etkilerini değerlendirmektir. Yöntem: Çalışmaya, 18-40 yaş aralığında, en az bir haftadır boyun ağrısı yaşayan 58 birey dahil edildi. Hipermobilite değerlendirmesi Beighton skoru ile yapıldı; skor ≥4 olan bireyler hipermobil grup (n=24), <4 olanlar ise kontrol grup (n=34) olarak sınıflandırıldı. Tüm katılımcılar ağrı düzeyini değerlendirmek için Vizüel Analog Skala (VAS), fonksiyonel kısıtlılığı değerlendirmek için Neck Disability Index (NDI), ve yaşam kalitesini değerlendirmek için Short Form-36 (SF- 36) ölçeklerini doldurdu. Veriler istatistiksel olarak analiz edildi. Bulgular: Hipermobil grubun VAS skorları kontrol grubuna kıyasla anlamlı derecede daha yüksek bulundu (p=0,038). NDI skorları ise beklenenin aksine kontrol grubunda daha yüksek saptandı (p=0,034). SF-36 alt ölçeklerinden yalnızca“Ağrı”(p=0,01) ve“Genel Sağlık”(p=0,031) boyutlarında iki grup arasında anlamlı fark gözlendi; her iki alt boyutta da kontrol grubu daha yüksek skorlar aldı. Diğer alt ölçeklerde anlamlı fark saptanmadı. Sonuç: Bu çalışma, boyun ağrısı olan bireylerde hipermobilitenin ağrı algısı üzerinde olumsuz etkisi olabileceğini, ancak servikal disabilite açısından daha karmaşık bir tablo sunduğunu göstermektedir. Hipermobilitenin yaşam kalitesi üzerindeki etkisi sınırlı olup, bu durumun bireysel adaptasyon mekanizmaları ve farklı fiziksel aktivite profilleri ile ilişkili olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate the effects of accompanying hypermobility on pain intensity, cervical disability, and quality of life in individuals with neck pain. Methods: A total of 58 individuals aged between 18 and 40 years with neck pain lasting at least one week were included in the study. Joint hypermobility was assessed using the Beighton scoring system; individuals with a score ≥4 were classified as the hypermobile group (n=24), while those with a score <4 were assigned to the control group (n=34). All participants completed the Visual Analog Scale (VAS) for pain assessment, the Neck Disability Index (NDI) for functional limitation, and the Short Form-36 (SF-36) for quality of life evaluation. Data were analyzed statistically. Results: The VAS scores were significantly higher in the hypermobile group compared to the control group (p=0.038). Contrary to expectations, NDI scores were significantly higher in the control group (p=0.034). Among the SF-36 subscales, only the“Bodily Pain”(p=0.01) and“General Health”(p=0.031) domains showed statistically significant differences, with the control group scoring higher in both. No significant differences were observed in the other subscales. Conclusion: This study suggests that hypermobility may have a negative impact on pain perception in individuals with neck pain; however, its effect on cervical disability appears to be more complex. The limited effect on quality of life subdomains may be related to individual adaptive mechanisms and varying levels of physical activity.