Ticari broylerlerde Candida spp. prevalansının ve antifungal dirençlerinin belirlenmesi
Determination of Candida spp. prevalence and antifungal resistance in commercial broilers
- Tez No: 955107
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Mikrobiyoloji, Veterinary Medicine, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Antifungal aktivite, Candida albicans, Etlik piliç, Flukonazol, Kaspofungin, Vorikonazol, Antifungal activity, Candida albicans, Broiler chickens, Fluconazole, Caspofungin, Voriconazole
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Mikrobiyolojisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, ticari broylerlerde Candida spp. prevalansını belirlemek ve izole edilen Candida türlerinin antifungal duyarlılık profillerini değerlendirmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Ankara İli'nde Kahramankazan ilçesinde bulunan bir damızlık işletmeye ait 11 farklı kümesten rastgele seçilen toplam 100 broyler horozun nekropsisi ile elde edilen kursak numuneleri mikolojik incelemeye tabi tutulmuştur. Numuneler, steril teknikler kullanılarak alınmış ve Sabouraud Dekstroz Agar (SDA) ve CHROMagar Candida besiyerlerine ekimleri yapılmıştır. İnkübasyon sonrasında üreyen şüpheli koloniler, Corn Meal Agar (CMA) üzerinde morfolojik olarak; blastospor, psödohif ve klamidospor oluşumları değerlendirilmiştir. Ayrıca germ tüp testi, üre testi, askospor oluşumu ve gram boyama gibi yöntemlerle ön tanı desteklenmiş, kesin tür tayini ise MALDI-TOF MS yöntemi ile yapılmıştır. Kültür sonuçlarına göre 55 örnekte maya gelişimi saptanmış, bunlardan 30'u Candida albicans, 25'i ise Trichosporon asahii olarak tanımlanmıştır. Antifungal duyarlılık testleri sadece C. albicans izolatlarına uygulanmıştır. CLSI M44-A2 protokolüne uygun olarak yapılan disk difüzyon testinde, flukonazol, vorikonazol ve kaspofungin antifungalleri kullanılmıştır. Sonuçlara göre tüm C. albicans izolatları (%100) flukonazole dirençli bulunmuş; kaspofungin için 29 izolat (%96,7) duyarlı, 1 izolat dirençli; vorikonazol için ise 29 izolat dirençli, yalnızca 1 izolat duyarlı olarak değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular, ticari broylerlerde yaygın bir maya kolonizasyonu olduğunu ve Candida albicans izolatlarında yüksek düzeyde antifungal direnç sorunu bulunduğunu ortaya koymaktadır. Bu durum, antifungal tedavi protokollerinin gözden geçirilmesi ve düzenli izleme çalışmalarının yapılması gerekliliğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis study was carried out to determine the prevalence of Candida spp. in commercial broilers and to determine the antifungal profiles of the isolated Candida species. Crop samples obtained by necropsy of 100 broiler roosters randomly selected from 11 different poultry houses belonging to a breeding farm located in the Kahramankazan district of Ankara province were subjected to mycological examination. Samples were cultured on Sabouraud Dextrose Agar (SDA) and CHROMagar Candida media using sterile techniques. After incubation, suspicious colonies were evaluated morphologically on Corn Meal Agar (CMA) for blastospore, pseudohyphae and chlamydospore formations. In addition, preliminary diagnosis was supported by germ tube test, urea test, ascospore formation and gram staining, and definitive species determination was made by MALDI-TOF MS method. According to cultural findings, yeast growth was detected in 55 samples, 30 of which were recorded as Candida albicans and 25 as Trichosporon asahii. Antifungal resistance tests were performed only on C. albicans isolates. In the disk diffusion test performed in accordance with CLSI M44-A2 protocol, fluconazole, voriconazole and caspofungin antifungals were used. According to the results, all C. albicans isolates (100%) were resistant to fluconazole; for caspofungin, 29 isolates (96.7%) were susceptible and 1 isolate was resistant; for voriconazole, 29 isolates were resistant and only 1 isolate was susceptible. The obtained findings reveal that there is widespread yeast colonization in commercial broilers and that there is a high level of antifungal resistance problem in Candida albicans isolates. This situation indicates the need for revision of antifungal treatment protocols and regular monitoring.