Bazı kozmetik ürün hammaddelerinin paramanyetik karakterizasyon ve dozimetrik özelliklerinin elektron paramanyetik rezonans spektroskopisi yöntemi ile belirlenmesi
Determi̇nati̇on of the paramagnetic characterization and dosimetric properties of certain cosmetic raw materials by electron paramagnetic resonance spectroscopy
- Tez No: 955251
- Danışmanlar: PROF. DR. IŞIK YEŞİM ERDAMAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gama radyasyonu, Sterilizasyon, EPR spektroskopisi, Paramanyetik merkezler, Gamma radiation, Sterilization, EPR spectroscopy, Paramagnetic centers
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Günümüzde kozmetik ürünlerin mikrobiyolojik güvenliği, hem tüketici sağlığı hem de ürün raf ömrü açısından büyük önem taşımaktadır. Bu bağlamda, mikrobiyal kontaminasyonun önlenmesi amacıyla kullanılan sterilizasyon yöntemleri arasında gama radyasyonu, etkili ve kalıntı bırakmayan bir seçenek olarak öne çıkmaktadır. Gama ışınlaması, özellikle toz formundaki kozmetik hammaddelerin sterilizasyonunda, yüksek penetrasyon gücü ve düşük sıcaklıkta uygulanabilirliği sayesinde tercih edilmektedir.Bu çalışmada, kozmetik endüstrisinde yaygın olarak kullanılan azelaik asit toz hammaddesinin gama radyasyonu ile sterilizasyonu incelenmiş; radyasyon uygulamasının azelaik asit örneğinde oluşturduğu paramanyetik merkezler ve dozimetrik özellikler, Elektron Paramanyetik Rezonans (EPR) spektroskopisi yöntemi ile değerlendirilmiştir. Gama ışınlarının, kristal yapı ve radikal oluşumu üzerindeki etkileri araştırılarak, radyasyonun hem sterilizasyon etkinliği hem de malzeme yapısı üzerindeki kimyasal etkileri ortaya konmuştur.Bu çalışma, hem kozmetik hammaddelerin güvenli sterilizasyonuna ışık tutmakta, hem de EPR spektroskopisinin radyasyon doz takibi ve paramanyetik değişim analizindeki etkinliğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Today, the microbiological safety of cosmetic products is of great importance in terms of both consumer health and product shelf life. Among the sterilization methods used to prevent microbial contamination, gamma irradiation stands out as an effective and residue-free technique. Gamma rays are particularly preferred for the sterilization of powder-form cosmetic raw materials due to their high penetration ability and applicability at low temperatures. In this study, azelaic acid raw materials, which is commonly used in the cosmetic industry, were sterilized using gamma radiation. The paramagnetic centers and dosimetric properties formed as a result of irradiation were evaluated using Electron Paramagnetic Resonance (EPR) spectroscopy. The effects of gamma rays on the crystal structure and radical formation were investigated to assess both the sterilization efficiency and the chemical changes induced in the azelaic acid material.This research sheds light on the safe sterilization of cosmetic raw materials while highlighting the effectiveness of EPR spectroscopy in radiation dose monitoring and paramagnetic characterization