İllüstrasyon ve yapay zekâ
Illustration and artificial intelligence
  1. Tez No: 955302
  2. Yazar: KEVSER SAFİYYE AYDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HARUN HİLMİ POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Yapay zekâ destekli illüstrasyon, üretken yapay zekâ, dijital sanat, tasarımcı yönlendirmesi, yaratıcı süreç, AI-assisted illustration, generative artificial intelligence, digital art, artist guidance, creative process
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Grafik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 223
Özet
Araştırma, üretken yapay zekâ araçlarının illüstrasyon sanatındaki dönüştürücü etkisini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Midjourney, DALL·E, Stable Diffusion ve Leonardo AI gibi platformlarla üretim yapan sekiz tasarımcının çalışmaları, kompozisyon, anlatım gücü, teknik yeterlilik ve yönlendirme becerisi gibi yedi temel ölçüt doğrultusunda değerlendirilmiştir. Nitel, betimleyici ve karşılaştırmalı analiz yöntemine dayanan çalışmada, yapay zekâ araçlarının sanatsal üretimdeki rolünün, tasarımcının estetik tercihlerine ve yönlendirme gücüne bağlı olarak değiştiği gözlemlenmiştir. Yapay zekâ, yalnızca bir üretim aracı değil; aynı zamanda yaratıcı fikir geliştirme, varyasyon oluşturma ve süreci hızlandırma gibi katkılarla destekleyici bir sistem olarak işlev görmektedir. Bulgular, sanatçının yaratıcı kontrolüyle birleşen yapay zekâ destekli üretimlerin daha özgün ve güçlü anlatılar ortaya çıkardığını göstermektedir. Bu doğrultuda, illüstrasyon alanında insan-yapay zekâ iş birliğine dayalı yeni bir üretim modelinin geliştiği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the transformative impact of generative artificial intelligence (AI) tools on the art of illustration. The works of eight designers who produce using platforms such as Midjourney, DALL·E, Stable Diffusion, and Leonardo AI were evaluated based on seven key criteria, including composition, narrative strength, technical proficiency, and guidance capability. Adopting a qualitative, descriptive, and comparative analysis method, the study observes that the role of AI tools in artistic production varies depending on the designer's aesthetic preferences and ability to guide the AI. Rather than functioning merely as a production tool, AI also serves as a supportive system by facilitating idea generation, enabling compositional variations, and accelerating the creative process. The findings indicate that AI-assisted productions enriched by the artist's creative control yield more original and compelling narratives. Accordingly, the study suggests that a new hybrid model of creation, based on human-AI collaboration, is emerging within the field of illustration.