Unilateral dudak damak yarıklı hastalarda mandibular kemiğin radyomorfometrik ölçümler ve fraktal analiz yöntemiyle değerlendirilmesi
Evaluation of mandibular bone in patients with unilateral cleft lip and palate by radiomorphometric measurements and fractal analysis
  1. Tez No: 955352
  2. Yazar: EDA NUR TOPALOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NUMAN DEDEOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Unilateral dudak damak yarığı, Mandibula, Panoramik radyografi, Konik ışınlı bilgisayarlı tomografi, Radyomorfometrik ölçümler, Fraktal analiz, Unilateral cleft lip and palate, Mandible, Panoramic radiographs, Cone-beam computed tomography, Radiomorphometric measurements, Fractal analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, unilateral dudak damak yarıklı (UDDY) bireylerde mandibular kemiğin radyomorfometrik ölçümler ve fraktal analiz (FA) yöntemiyle değerlendirilmesidir. Materyal ve Metot: Çalışmaya, UDDY'li bireyler ile sağlıklı kontrol grubundan oluşan toplam 100 birey dahil edilmiştir. Katılımcılar, 18 yaş altı ve 18 yaş üstü olmak üzere iki yaş grubuna ayrılmıştır (her alt grup için n = 25). UDDY grubundaki bireyler ayrıca yarık taraf (YT) ve yarık olmayan taraf (YOT) olarak alt gruplara ayrılarak kontrol grubu ile karşılaştırılmıştır. UDDY ve kontrol grubu bireylerin konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT) ve panoramik radyografi görüntüleri retrospektif olarak incelenmiştir. Radyomorfometrik ölçümler KIBT görüntüleri üzerinden gerçekleştirilirken, fraktal analiz hem KIBT hem de panoramik görüntüler kullanılarak yapılmıştır. Bulgular: Radyomorfometrik ölçümler açısından, yaş gruplarına göre UDDY ve kontrol grupları arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. FA analizinde ise, 18 yaş altı UDDY grubunda kondil bölgesine ait fraktal boyut (FB) değerleri kontrol grubuna kıyasla anlamlı derecede daha düşük bulunmuştur (KIBT: p=0.001; panoramik: p=0.002). Angulus ve molar bölgelerde anlamlı bir fark saptanmamıştır. 18 yaş üstü grupta ise yalnızca panoramik görüntülerle yapılan analizde, molar bölgede YT grubunun FB değeri kontrol grubuna göre düşük bulunmuştur (p=0.016). Sonuç: Radyomorfometrik ölçümler, UDDY'li bireylerde mandibular kemik yapısında belirgin bir farklılık ortaya koymamıştır. Ancak, fraktal analiz yöntemi ile 18 yaş altı bireylerin kondil bölgesinde ve 18 yaş üstü bireylerin molar bölgesinde kontrol grubuna kıyasla fraktal boyut değerlerinde azalma gözlenmiştir. Bu bulgular, FA yönteminin UDDY'li bireylerde mandibular kemik yapısını değerlendirmede faydalı bir araç olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the mandibular bone in individuals with unilateral cleft lip and palate (UCLP) using radiomorphometric measurements and fractal analysis (FA). Materials and Methods: A total of 100 individuals, including UCLP patients and healthy controls, were included. Participants were divided into two age groups: under 18 and over 18 years (n = 25 per subgroup). The UCLP group was further divided into cleft side (CS) and non-cleft side (NCS) for comparison with the control group. Cone-beam computed tomography (CBCT) and panoramic radiographs were retrospectively evaluated. Radiomorphometric measurements was performed on CBCT images, while FA was conducted using both CBCT and panoramic images. Results: Radiomorphometric measurements showed no significant differences between UCLP and control groups in either age category. FA revealed significantly lower fractal dimension (FD) values in the condylar region of the under-18 UCLP group compared to controls (CBCT: p=0.001; panoramic: p=0.002). No significant differences were found in the angulus or molar regions. In the over-18 group, only the FD value in the molar region on the CS, based on panoramic images, was significantly lower than in the control group (p=0.016). Conclusion: Radiomorphometric measurements did not reveal a significant difference in the mandibular bone structure of individuals with UCLP. However, fractal analysis showed a decrease in fractal dimension values in the condylar region of individuals under 18 years of age and in the molar region of individuals over 18 years of age compared to the control group. These findings suggest that the FA method may be a useful tool for evaluating mandibular bone structure in individuals with UCLP.