Primer immün yetmezliklerde sinyal molekülleri için referans değerlerin belirlenmesi
Establishing reference ranges for molecular signaling pathways in primary immunodeficiencies
- Tez No: 955525
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİL OSKAY HALAÇLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Allerji ve İmmünoloji, Moleküler Tıp, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Allergy and Immunology, Molecular Medicine, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Doğuştan İmmün Yetmezlik Kusurları, Fosfo-akım Sitometri, Hücre İçi Sinyal Yolakları, İmmün Fonksiyonel Analiz BAP Hızlı Destek Projesi / Proje ID:21708, Immune Functional Analysis, Inborn Errors of Immunity, Intracellular Signaling Pathways, Phospho-flow Cytometry BAP Rapid Support Project / Project ID: 21708
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Pediatrik Temel Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İmmünoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 208
Özet
Yılmaz, K., Primer İmmün Yetmezliklerde Sinyal Molekülleri İçin Referans Değerlerin Belirlenmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü İmmünoloji Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2025. Bu tez çalışmasında STAT1, STAT3 ve PI3K sinyal yolakları ilişkili Doğuştan İmmün Yetmezlik Kusurlarının fosfo-akım sitometrik tanı açısından sağlıklı kontrol bireylerde yaşa göre referans değerlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma için belirlenen bireylerin T ve B lenfositler ile periferik kan mononükleer hücrelerinde (PKMH) uyarımsız ve uyarımlı koşullar altında sinyal ilişkili moleküllerin ifade düzeyleri ile uyarım cevapları değerlendirilmiştir. STAT1 fosforilasyonu için B lenfositlerde bazal seviyede“0-2 Yaş”,“11-17 Yaş”grupları (sırasıyla p=0,005, p=0,004) ve T lenfositlerde IFN-γ uyarım varlığında ise“3-6 Yaş”ve“11-17 Yaş”grupları,“18 Yaş ve Üzeri”grubu ile anlamlı farklılıklar gösterdi (sırasıyla p=0,004, p=0,000). Bazal STAT3 ifadesi“18 Yaş ve Üzeri”erişkin grubuna kıyasla“0-2 Yaş”,“3-6 Yaş”ve“11-17 Yaş”grubunun B lenfositlerinde anlamlı yüksek (sırasıyla p=0,005, p=0,000, p=0,000) ve“3-6 Yaş”grubunun PKMH'lerinde yüksek bulundu (p=0,000). IL-6 ile uyarım varlığında“3-6 Yaş”ve“11-17 Yaş”grubunun PKMH (sırasıyla p=0,000, p=0,003) ve B lenfositlerinde (sırasıyla p=0,003, p=0,001) STAT3 proteinin ifadesinin“18 Yaş ve Üzeri”grubundan anlamlı olarak yüksek olduğu görüldü. IL-6 ile uyarılan T lenfositlerde STAT3 ifadesinde (p=0,017) ve B lenfositlerde STAT3 ifadesine bağlı uyarım cevaplarının hastalar ve sağlıklı kontroller arasında fark gösterdiği bulundu (p=0,014). PI3K sinyal yolağı analizleri kapsamında PKMH'lerde bazal pAKT ifadesinin“3-6 Yaş”grubunda“0-2 Yaş”grubuna kıyasla yüksek olduğu görüldü (p=,004). CD40 ile uyarlan PKMH'lerin p-mTOR ifadesinin“0-10 yaş”grubunun“11-17 yaş”grubuna kıyasla anlamlı derecede yüksek olduğu görüldü (p=0,019.) . PKMH'lerdeki bazal p-mTOR ifadesi sağlıklı ve hasta bireyler arasında fark gösterdi (p=0,017). Sağlıklı ve hasta bireylerin, B lenfositlerindeki bazal pAKT seviyesi (p=0,024), PMA-Ion ve IL-4 ile uyarılan PKMH hücrelerindeki p-mTOR ifadesi (p=0,028) ile B lenfositlerdeki p-AKT ifadesi (p=0,027) anlamlı düzeyde farklılık gösterdi.
Özet (Çeviri)
Yılmaz, K., Establishing Reference Ranges for Signaling Molecules in Primary Immunodeficiencies, Hacettepe University Graduate School of Health Sciences, Immunology Program, Master's Thesis, Ankara, 2025. This thesis aimed to determine age-specific reference values in healthy control individuals for the phospho-flow cytometric diagnosis of Inborn Errors of Immunity (IEI) associated with STAT1, STAT3, and PI3K signaling pathways. Expression levels and stimulation responses of signaling-related molecules were evaluated under both unstimulated and stimulated conditions in T and B lymphocytes and peripheral blood mononuclear cells (PBMCs) from selected individuals. For STAT1 phosphorylation, significant differences were observed in basal levels in B lymphocytes between the“0–2 years”and“11–17 years”groups (p=0.005 and p=0.004, respectively), and in T lymphocytes under IFN-γ stimulation between the“3–6 years”and“11–17 years”groups compared to the“18 years and older”group (p=0.004 and p=0.000, respectively). Basal STAT3 expression in B lymphocytes was significantly higher in the“0–2 years,”“3–6 years,”and“11–17 years”groups compared to the“18 years and older”group (p=0.005, p=0.000, and p=0.000, respectively), and was also significantly higher in the PBMCs of the“3–6 years”group (p=0.000). Upon IL-6 stimulation, STAT3 expression was significantly higher in both PBMCs (p=0.000 and p=0.003) and B lymphocytes (p=0.003 and p=0.001) in the“3–6 years”and“11–17 years”groups compared to the adult group. In IL-6-stimulated T lymphocytes, STAT3 expression differed significantly between patients and healthy controls (p=0.017). Likewise, stimulation responses based on STAT3 expression in B lymphocytes also differed significantly between patients and healthy individuals (p=0.014). In the PI3K signaling pathway analyses, basal expression of phosphorylated AKT (p-AKT) in PBMCs was significantly higher in the“3–6 years”group compared to the“0–2 years”group (p=0.004). In CD40-stimulated PBMCs, phosphorylated mTOR (p-mTOR) expression was significantly higher in the“0–10 years”group compared to the“11–17 years”group (p=0.019). Basal p-mTOR expression in PBMCs also differed significantly between healthy and patient groups (p=0.017). Significant differences were also observed in basal p-AKT levels in B lymphocytes (p=0.024), p-mTOR expression in PBMCs stimulated with PMA-Ionomycin and IL-4 (p=0.028), and p-AKT expression in B lymphocytes (p=0.027) between healthy individuals and patients.