H2O2 ile muamele edilen eritrositlerde SOD, GSH-Px enzim aktivitelerinin ve MDA düzeylerinin saptanması
Determination of superoxidedismutase (SOD), glutathione peroxidase (GSH-Px) enzymes activities and MDA levelsin the erythrocytes treated with H2O2
  1. Tez No: 95565
  2. Yazar: GÜLÜMSER GÜRSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEYHAN TÜKEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Hidrojen peroksit, Propofol, Antioksidan, Eritrosit, Hydrogen peroxide, Propofol, Antioxidant, Erythrocytes II
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ H202 İLE MUAMELE EDİLEN ERİTROSİTLERDE SOD, GSH-Px ENZİM AKTİVİTELERİNİN VE MDA DÜZEYLERİNİN SAPTANMASI GÜLÜMSER GURSOY ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ KİMYA ANADİLİM DALI Danışman : Prof.Dr.Seyhan Tükel Yıl: 2000, Sayfa: 53 Jüri : Prof.Dr.Seyhan TÜKEL Yrd.Doç.Dr.Ramazan BİLGİN Doç.Dr.Mustafa Canlı Reaktif oksijen bileşenler; fosfolipitler, proteinler ve nükleik asitlere etki ederek hücre bütünlüğünü bozmaktadırlar. Hücrede bu reaktif oksijen bileşenlerinin oluşumunu ve bunların meydana getirdiği hasarı önlemek için birçok savunma mekanizması geliştirilmiştir. Bu çalışmada normal, H2O2 ile etkileştirilen ve t^C^+Propofol ile etkileştirilen eritrositlerde, SOD, GSH-Px enzim aktiviteleri ile MDA, GSH ve % Meth. düzeyleri belirlenmiştir. H2O2 ile muamele edilen eritrositlerde MDA düzeyleri ile SOD ve GSH_Px enzim aktiviteleri artarken, Ha02+Propofol ile etkileştirilen eritrositlerde bu değerler azalmıştır. SOD düzeyleri ilk durumda azalırken ikinci durumda artmıştır. GSH düzeyleri ise heriki durumda da değişmemiştir. Bu sonuçlar, ^02' nin oksidatif etkisi olduğunu, propofol'un ise antioksidan etkisi olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS DETERMINATION OF SUPEROXIDEDISMUTASE (SOD), GLUTATHIONE PEROXIDASE (GSH-PX) ENZYMES ACTIVITIES AND MDA LEVELS IN THE ERYTHROCYTES TREATED WITH H202 GÜLÜMSER GÜRSOY DEPARTMENT OF CHEMISTRY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES Supervisor: Prof.Dr.Seyhan Tiikel Year:2000, Pages: 53 Jury :Prof.Dr.Seyhan Tiikel Assoc.Prof.Mustafa Canlı AssitProf.Ramazan Bilgin Free radicals as higly reactive oxygen compound react with membrane phospholipids, proteins, nükleicacids and eventually destroy the cell. Various defense mechanisms were developped in cells to prevent the occurance of reactive oxygen compounds and the damage that they cause. In this study, SOD, GSH-Px enzyme activities and MDA, GSH and % Meth.levels were investigated in normal erythrocytes, in H2O2 treated erythrocytes and in treated H2O2 erythrocytes in the presence of propofol In H202 treated erythrocytes; MDA levels, % Meth. and GSH-Px enzyme activities decreased where as SOD enzyme activities increased. No significiant change was determined in GSH levels. MDA, % Meth. levels and GSH-Px activities were decreased while SOD activities were increased. İn H202+propofol treated erythrocytes. As in the case of H2O2 treated erythrocytes, GSH levels were unchanged. These results show that H2O2 is an oxidative agent. Propofol is an antioxidative agent.