Osteoporotik kalça kırığı nedeniyle opere olan hastaların ikincil kırıklar açısından izlemi ve yaşam kalitesinin değerlendirilmesi
Follow-up of patients operated for osteoporotic hip fracture in terms of secondary fractures and evaluation of quality of life
- Tez No: 955764
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM EL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: hasta uyumu, ikincil kırık, kalça kırığı, osteoporoz, osteoporoz tedavisi, yaşam kalitesi, patient compliance, secondary fracture, hip fracture, osteoporosis, osteoporosis treatment, quality of life
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı kalça kırığı nedeniyle opere olan hastalarda kırık sonrası bir yıllık izlem sürecinde ikincil kırık gelişiminin ve yaşam kalitesinin değerlendirilmesidir. Gereç (Hastalar) ve Yöntem: Çalışmaya Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalında osteoporotik kalça kırığı nedeniyle opere edilen 50 yaş üzeri 63 hasta dahil edildi. Hastalar operasyon sonrası ilk ay içerisinde değerlendirildi. Yaş, cinsiyet, önceki kırıklar, osteoporoz tedavisi, tedaviye uyum, FAS göre ambulasyon düzeyi, yardımcı cihaz kullanımı, bakım ihtiyacı, QUALEFFO-31 anketiyle yaşam kalitesi sorgulandı. Hastaların değerlendirmeleri tekrar 3., 6., 9., 12.aylarda osteoporoz tedavisi, tedaviye uyum, ikincil kırık gelişimi, FAS'a göre ambulasyon durumu, yardımcı cihaz kullanımı, bakım ihtiyacı açısından yapıldı. Yaşam kalitesi anketi 6.ve 12.aylarda tekrarlandı. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 79,5 olup 12 aylık izlem sonunda 15 hasta vefat etmiştir. Hastaların 48'i kadın (%78) ve 13'ü erkekti (%21). Kırık öncesi hastaların %49,1'i bağımsız ambule olabiliyorken izlem sonunda sadece %23,2'si bağımsız ambule olabilir hale gelmiştir. Kalça kırığı öncesi yardımcı cihaz kullanımı %37,7 iken 12.ayda %69,7'ye yükselmiştir. Hastaların %44,2'sinin kırık öncesi FAS evresi 5 iken bir yıl sonunda sadece %11,6'sı evre 5 olarak gözlenmiştir. Hastaların %37,7'sinde ise önceki kırık öyküsü mevcuttu. Kırık öncesi tedavi alan hasta oranı %19,6 olup kırık sonrasında sadece 3 hastaya (%4,9) osteoporoz tedavisi başlanmıştır. Bir yıl sonunda 4 hastada ikincil kırık gözlenmiştir. QUALEFFO-31 ile değerlendirilen yaşam kalitesinde alt gruplara ve total puanlara göre kırıktan sonra erken dönemde düşük olan yaşam kalitesi izlem sürecinde artış göstermiştir. FAS evresi azaldıkça ve bakım ihtiyacı arttıkça yaşam kalitesinin azaldığı görülmüştür. Yaş, cinsiyet ve yardımcı cihaz kullanımı ile yaşam kalitesi arasında anlamlı korelasyon saptanmamıştır. Sonuç: Osteoporoz kırıklar ile klinik bulgu veren mortalite ve morbiditesi yüksek bir hastalıktır. Kırık gelişen hastalarda günlük aktivitelerde kısıtlılık ve yaşam kalitesinde düşüş meydana gelmektedir. Kırıkların önlenmesi, osteoporozun tedavi ve takibinin sağlanması ve mortalitenin azaltılmasında kırık liyezon servisleri gibi sistemlerin uygulanmasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the development of secondary fractures and quality of life in patients operated for hip fracture during the one-year follow-up period after fracture. Materials (Patients) and Methods: The study included 63 patients over 50 years of age who were operated for osteoporotic hip fracture in the Department of Orthopedics and Traumatology, Dokuz Eylul University Faculty of Medicine Hospital. Patients were evaluated within the first month postoperatively. Age, gender, previous fractures, osteoporosis treatment, compliance with treatment, ambulation level according to FAS, use of assistive devices, need for care, quality of life with QUALEFFO-31 questionnaire were questioned. The patients were re-evaluated at 3, 6, 9, 12 months in terms of osteoporosis treatment, compliance with treatment, secondary fracture development, ambulation status according to FAS, use of assistive devices, and need for care. Quality of life questionnaire was repeated at 6th and 12th months. Results: The mean age of the patients was 79.5 years and 15 patients died after 12 months of follow-up. Forty-eight patients were female (78%) and 13 were male (21%). While 49.1% of the patients could ambulate independently before the fracture, only 23.2% could ambulate independently at the end of the follow-up. The use of assistive devices increased from 37.7% before hip fracture to 69.7% at 12 months. While 44.2% of the patients had FAS stage 5 before the fracture, only 11.6% had stage 5 at the end of one year. 37.7% of the patients had a history of previous fracture. The rate of patients who received treatment before fracture was 19.6% and only 3 patients (4.9%) started osteoporosis treatment after fracture. At the end of one year, secondary fractures were observed in 4 patients. According to the QUALEFFO-31 quality of life subgroups and total scores, the quality of life, which was low in the early period after the fracture, increased during the follow-up period. It was observed that quality of life decreased as the FAS stage decreased and the need for care increased. No significant correlation was found between age, gender and use of assistive devices and quality of life. Conclusion: Osteoporosis is a disease with high mortality and morbidity that presents with fractures. Patients who develop fractures experience limitations in daily activities and a decrease in quality of life. There is a need to implement systems such as fracture liaison services to prevent fractures, provide treatment and follow-up of osteoporosis and reduce mortality.