1980-2000 yılları arasında Rusya'da duvarların sesi 'Grafiti'
'Graffiti': The voice of the walls in Russia between 1980-2000
  1. Tez No: 955814
  2. Yazar: ELVİRA TÜRKMEN
  3. Danışmanlar: PROF. LEYLA VARLIK ŞENTÜRK
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Grafiti, Perestroyaka, Çernobil, SSCB, Graffiti, Perestroika, Chernobyl, USSR
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Geçmişten günümüze kadar kasıtlı olarak bırakılmış bir metin, bir mesaj olarak yazılar, şekiller ya da resimler, 1960'lı yıllardan sonra grafiti adıyla karşımıza çıkmaktadır. Binlerce yıl geçmesine rağmen grafiti, bugün de hâlâ kişiden kişiye bir anlam, mesaj, çoğu zaman doğrudan söyleyemediğini veya aktaramadığını aktarma işlevini sürdürmektedir. Rusya 1980 ile 2000 yılları arasında değişimlerin yaşandığı bir döneme şahit olmuştur. Çernobil Nükleer santralin patlaması, Sovyetler Birliği'nin dağılması ve parçalanması yerine Bağımsız Devletler Topluluğu kurulmasıyla birlikte perestroykanın başladığı bir döneme girmiştir. Bunun sonucunda Sovyetler birliğin insanlar için yeni bir dönem başlamıştır. Yaşanan ekonomik krizlerin ve felaketlerin beraberinde getirdiği değişimlerin sonucunda Rusya'da kentlerin kamusal alanlarının duvarlarında grafitiler ortaya çıkmıştır. Grafitiler; halkın, özellikle gençlerin heterojen metinlerle ve kodlarla ifade aracı olmuştur. Araştırmada, söz konusu olan Rusya'da 1980 ile 2000'li yıllar arasında yapılan bu grafiti örnekleri ve rolleri incelenmiştir. Bununla birlikte coğrafyanın içinde bulunduğu koşullar, sosyo-kültürel süreçler, kültürel kodlar, toplumsal yapının değerleri ve ideolojik çöküşlerin etkilerine konuya açıklık getirmesi açısından yer almıştır. Dönemin siyasi ve sosyolojik eleştirisinin görsel ifade dili olan bu grafitiler; konularını ve içeriklerini güncel olandan kültürel tarihe ve düzeni yücelten ve korumaya yönelik politikalardan, başkalaşma ve başkaldırı odaklı, toplumsal değişime uyum sağlama yönünde protest amaçlı göndermeler içeren“halkın sesi”olmuşlardır.
Özet (Çeviri)
From the past to the present, writings, shapes or pictures as a deliberately left text, a message, appear as ''graffiti'' after the 1960s. Despite the passage of thousands of years, graffiti still maintains its function of conveying a meaning, a message, often what it cannot say or convey directly. Russia witnessed a period of change between 1980 and 2000. With the explosion of the Chernobyl nuclear power plant, the dissolution and disintegration of the Soviet Union and the establishment of the Commonwealth of Independent States, Russia entered a period of ''Perestroika''. As a result, a new era began for Russians. As a result of the changes brought about by economic crises and disasters, graffiti appeared on the walls of public spaces in Russian cities. Graffiti, the subject of this study, examines examples of graffiti created in Russia between the 1980s and 2000s and their role in society. The research further explores the backgrounds geographical conditions, sociocultural events, cultural codes, and the impact of social conflicts and ideological crashes. These graffiti, critical of the era, addressed political issues and served not only to preserve culture and order but also to signal rebellion, becoming the“voice of the people,”containing references to adapting to social change as well as protesting.