Rutenyum (II) polipiridin kompleksleri ve fotokimyasal özellikleri
Ruthenium (II) polypyridine complexes and photochemical properties
- Tez No: 956023
- Danışmanlar: PROF. DR. ESRA TANRIVERDİ EÇİK, DR. ÖĞR. ÜYESİ NURAY ESRA AKSAKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Rutenyum(II) kompleks, BODIPY, fotokimya, fotokataliz, Ruthenium(II) complex, BODIPY, photochemistry, photocatalysis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Bu çalışmada, Rutenyum(II) temelli komplekslerin hazırlanması, yapı karakterizasyonlarının yapılması, fotofiziksel ve fotokimyasal davranışlarının belirlenmesi ve son olarak singlet oksijen varlığında gerçekleşen kimyasal dönüşüm reaksiyonlarında fotokatalizör olarak kullanılabilme performanslarının belirlenmesi amaçlandı. Yöntem: Çalışmada ilk olarak bipiridin türevi Ru(II) kompleksi ve BODIPY birimleri sentezlendi. Akabinde bipiridin Ru(II) kompleksi ile BODIPY birimlerinin reaksiyonları sonucu hedef kompleksler (5-7) hazırlandı ve moleküler yapıları spektroskopik tekniklerle analiz edildi. Komplekslerin DMSO içerisindeki en yüksek absorbans değerleri, molar absorbsiyon katsayıları, floresans değerleri, floresans kuantum verimleri ve ışık altında singlet oksijen üretme yetenekleri belirlendi. 1,5-Dihidroksinaftalen-Juglon dönüşüm reaksiyonunda singlet oksijen kaynağı olarak kullanılan komplekslerin, reaksiyon verimine etkileri araştırıldı. Bulgular: Kompleksler 506-546 nm aralığında güçlü absorbsiyona, 518-570 nm aralığında orta şiddetli floresansa ve 0.12-0.46 aralığında singlet oksijen kuantum verimine sahiptir. Komplekslerin sadece %1 oranında fotokatalizör olarak kullanıldığı DHN'nin fotooksidasyon reaksiyonunda, 10 dakika içerisinde %50'lere varan dönüşüm oranına ulaşıldı. Sonuç: Işık uyarımı altında singlet oksijen üretebilen Rutenyum(II) temelli fotokatalizörlerin, yine ışık uyarımı altında gerçekleştirilen 1,5-dihidroksinaftalen-Juglona dönüşüm foto-oksidasyon reaksiyonunda etkili fotokataliz özellik gösterdikleri sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, it was aimed to prepare Ruthenium(II) based complexes, to characterize their structures, to determine their photophysical and photochemical behaviors and finally to determine their performance as photocatalysts in chemical transformation reactions occurring in the presence of singlet oxygen. Method: In the study, firstly bipyridine derivative Ru(II) complex and BODIPY units were synthesized. Then, target complexes (5-7) were prepared as a result of reactions of bipyridine Ru(II) complex and BODIPY units and their molecular structures were analyzed by spectroscopic techniques. The highest absorbance values, molar absorption coefficients, fluorescence values, fluorescence quantum yields and singlet oxygen production abilities of the complexes in DMSO were determined. The effects of the complexes used as singlet oxygen sources in the 1,5-Dihydroxynaphthalene-Joglone conversion reaction on the reaction efficiency were shown. Findings: The complexes have strong absorption in the range of 506-546 nm, moderate emission in the range of 518-570 nm and singlet oxygen quantum yield in the range of 0.12-0.46. In the photooxidation reaction of DHN, where the complexes were used as only 1% photocatalyst, up to 50% conversion rate was achieved within 10 minutes. Results: It was concluded that Ruthenium(II) based photocatalysts, which can produce singlet oxygen under light excitation, exhibited effective photocatalysis properties in the photo-oxidation reaction of 1,5-dihydroxynaphthalene to Joglone conversion, also carried out under light excitation.