İlkokulda yaratıcı drama etkinliklerinin sorumluluk duygusu ve davranışına etkisi
The effect of creative drama activities on the sense of responsibility and responsible behavior in primary school
- Tez No: 956182
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA EROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Değerler eğitimi, yaratıcı drama, sorumluluk, Values education, creative drama, responsibility
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Sorumluluk, kişinin hem bireysel hem de toplumsal yükümlülüklerini fark etmesi ve bu yükümlülükleri yerine getirmeye yönelik kararlılığını ifade etmektedir. Bu bağlamda sorumluluk çocukların yalnızca bireysel gelişimini değil; sosyal ilişkilerini, okul başarılarını ve toplumsal hayata uyumlarını da doğrudan etkileyen temel değerlerden biridir. Günümüzde eğitim sistemleri çocukların yalnızca bilişsel olarak değil, duyuşsal ve sosyal anlamda da geliştirmeyi hedeflemektedir. Bu çerçevede yaratıcı drama gibi öğretim teknikleri yaşantı temelli öğrenme sağlayarak bu gelişimleri destekleyebilir. Bu araştırmanın amacı, yaratıcı drama etkinliklerinin ilkokul 4. sınıf öğrencilerinin sorumluluk duygusu ve davranışı üzerine etkisini incelemektir. Araştırma, nicel araştırma desenlerinden yarı deneysel araştırma ve bu desenin ön test–son test kontrol gruplu modeli esas alınarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunun belirlenmesinde kolay ulaşılabilir örnekleme tekniği kullanılmıştır. Bu kapsamda çalışma grubu İstanbul'da bir devlet okulunda öğrenim gören 38 (19 deney-19 kontrol grubu) ilkokul öğrencisinden oluşmaktadır. Müdahale grubuna sekiz hafta boyunca haftada bir gün yaratıcı drama temelli etkinlikler uygulanırken; kontrol grubu Milli Eğitim Bakanlığının müfredatı kapsamında ders almaya devam etmiştir. Araştırmanın verileri Sorumluluk Duygusu ve Davranışı Ölçeği (SDDÖ) aracılığıyla toplanmıştır. Araştırma verilerinin analizi IBM SPSS 26.0 programı aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma bulguları doğrultusunda, kontrol grubunda yer alan öğrencilerin sorumluluk duygusu ve davranışlarında anlamlı bir değişim gözlemlenmemiştir. Buna karşılık, yaratıcı drama temelli müdahale programına katılan öğrencilerin hem sorumluluk duygularında hem de sorumlu davranışlarında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde artışlar kaydedilmiştir. Müdahale ve kontrol gruplarının ön test puanları karşılaştırıldığında başlangıç düzeylerinin benzer olduğu görülmüştür ancak son test puanlarında müdahale grubunun lehine anlamlı farklar ortaya çıkmıştır. Bu bulgular, yaratıcı dramanın öğrencilerin değerler eğitimi bağlamında özellikle duyuşsal alan gelişimine olumlu katkı sağladığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Responsibility refers to an individual's awareness of both personal and social obligations and their determination to fulfill these duties. In this context, responsibility is a fundamental value that directly affects not only children's individual development but also their social relationships, academic success, and adaptation to societal life. Contemporary education systems aim to develop children not only cognitively but also affectively and socially. Within this framework, instructional techniques such as creative drama can support these developments by providing experiential learning opportunities. The purpose of this study is to examine the effect of creative drama activities on the sense of responsibility and responsible behavior of 4th-grade primary school students. The study was conducted using a quantitative research design, specifically a quasi-experimental model with a pretest-posttest control group. Convenience sampling was employed to select the participants. The study group consisted of 38 primary school students (19 intervention, 19 control) attending a public school in Istanbul. The intervention group participated in creative drama-based activities once a week for eight weeks, while the control group continued their lessons according to the Ministry of National Education's curriculum. Data were collected using the Responsibility Sense and Behavior Scale (RSBS). Data analysis was performed using IBM SPSS 26.0 software. According to the findings, no significant changes were observed in the sense of responsibility and behavior of students in the control group. In contrast, students in the creative drama intervention group demonstrated statistically significant increases in both their sense of responsibility and responsible behaviors. Comparison of pretest scores revealed similar baseline levels between the groups, while posttest scores indicated significant differences in favor of the intervention group. These findings suggest that creative drama positively contributes to the affective development of students within the scope of values education.