Oral kavite kanserlerinden farklı diş implant yapılarının radyolojik görüntüleme ve tedavi planlarında oluşturduğu artefaktlarının dozimetrik olarak incelenmesi
Dosimetric investigation of artifacts created by different dental implant structures in radiological imaging and treatment plans oral cavity cancers
- Tez No: 958068
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EYLEM GÜLCE ÇOKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyasyon Onkolojisi, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiation Oncology, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Diş İmplantları, Beam Hardening Artıfaktı, Oral Kavite Tümörleri, Dental Implants, Beam Hardenning Effect, Oral Cavity Tumors
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Fiziği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Fiziği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışmada oral kavite kanserinde belirsizlik yaratan diş implantlarının dozimetrik olarak tedavi planlama sistemlerinde elde edilen veriler ile yapılan ölçümlerde elde edilen sonuçların dozimetrik olarak karşılaştırılması amaçlanmıştır. Bilgisayarlı Tomografide (BT) elde edilen görüntülerde implantların etkisi ile oluşan beam hardening etkisi ve buna bağlı olarak hounsfiled unit (HU) değerlerindeki farklılıklardan dolayı hesaplanan doz değerleri ile gerçek doz dağılımları arasında farklılıklara sebep olabilmektedir. Çalışmada oral kavite fantomu içerisine implant yerleştirilmediği durumlar referans olarak kabul edilmiştir. Oral kavite içerisine Grade 4 ve Grade 5 özellikli implantlar ayrı ayrı kullanılmıştır. Oral kavite implantlarının yerleri belirlenen diş yuvalarına göre yerleştirilerek BT çekimleri implantsız, tek ve iki adet implant olarak thorax, pelvis, head BT protokolleri kullanılarak görüntüler elde edilmiştir. BT verileri, radyasyon onkoloji servisinde bulunan radyoterapi tedavi planlama sistemine aktarılmıştır. Her bir görüntüleme protokolü için 10x10 cm2 alanlarda SSD 100cm olacak şekilde 6,10MV konformal planlar yapılmış olup farmer iyon odası efektif ölçüm noktasında dozun %100'nü alacak şekilde normalizasyon yapılarak hesaplanan MU değerleri ile ölçümler yapılmıştır. Bunun yanında yüksek MU değerlerinin incelenmesi için ise 0.6cc'lik hedefler oluşturularak her bir BT protokolü ve test seti için konformal ark planları oluşturularak ölçümler yapılarak kabul edilen referans değerleri ile kıyaslanmıştır. Tüm veriler, Varian Vitalbeam cihazında, PTW 300013 farmer iyon odası kullanılarak elde edilmiştir. Sonuçlar, BT çekimi için seçilen anatomik yapının türüne, kullanılan diş implantlarının grade derecesine göre, plan hazırlanırken kullanılan radyoterapi tedavi tekniğine göre gruplanarak Kruskal Wallis testi kullanılarak SPSS programı ile analiz edildi.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to compare the dosimetric results of dental implants, which cause uncertainty between calculated data from treatment planning systems and the results obtained from measurements. In Computed Tomography (CT) images, the beam hardening effect caused by implants and the resulting differences in Hounsfield Unit (HU) values may cause differences between the calculation and actual dose distributions. Grade 4 and 5 implants were placed in the virtual oral cavity phantom and CT images were obtained with thorax, pelvis head CT protocols without implantsas reference, single and two implants.CT data were transferred to the radiotherapy treatment planning system. For each imaging protocol, 6,10MV conformal plans were created in 10x10cm2 square areas with SSD 100cm and measurements were made with MU values calculated by normalizing the dose to 100% at the Farmer ion chambers' effective measurement point.In addition, to examine high MU values, 0.6cc targets were created and conformal ARK plans were created for each CT protocol and test set, measurements were taken and compared with reference. All data sets were obtained using a PTW 300013 farmer ion chamber on a Varian Vitalbeam linac..The results were grouped according to the type of anatomical structure selected for CT scanning, the grade of dental implants used, and the radiotherapy treatment technique used in the preparation of the plan and analyzed with the SPSS program using the Kruskal Wallis test.