The mediating role of self-compassion in the relationship between mental toughness, multidimensional perfectionism and performance anxiety among college student-athletes
Üniversite öğrencisi-sporcularda zihinsel dayanıklılık, çok boyutlu mükemmeliyetçilik ve performans kaygısı arasındaki ilişkide öz-şefkatin aracı rolü
- Tez No: 956356
- Danışmanlar: PROF. DR. BARIŞ METİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Spor, Psychology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Öz-şefkat, zihinsel dayanıklılık, çok boyutlu mükemmeliyetçilik, performans kaygısı, öğrenci sporcular, Self-compassion, mental toughness, multidimensional perfectionism, performance anxiety, student-athletes
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nörobilim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Nörobilim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Mevcut çalışmada, üniversite öğrencisi-sporcularda zihinsel dayanıklılık, çok boyutlu mükemmeliyetçilik ve performans kaygısı arasındaki ilişkide öz şefkatin aracılık rolü incelenmiştir. Araştırmanın örneklemi, 2024-2025 sezonunda UNILIG'de yarışan, yaşları 18 ile 25 arasında değişen (M = 20,93, SD = 1,78) bireysel (n = 149) ve takım (n = 166) sporlarından 315 üniversiteli sporcudan (167 erkek ve 148 kadın) oluşmaktadır. Katılımcılar, Öz Şefkat Ölçeği-Sporcu Versiyonu-Kısa Form, Spor Zihinsel Dayanıklılık Anketi (SMTQ), Spor-Çok Boyutlu Mükemmeliyetçilik Ölçeği-2 (Spor-MPS-2) ve Revize Edilmiş Rekabetçi Spor Kaygısı Envanteri-2 (CSAI-2R) dahil olmak üzere anketleri doldurdular. Mevcut araştırma bulgularının sonucunda öz şefkatin, uyumlu mükemmeliyetçilikle anlamlı ve pozitif ilişkiye sahip olduğu, uyumsuz mükemmeliyetçiliğin bilişsel ve somatik alt boyutları ile performans kaygısı arasında ise anlamlı ve negatif ilişkiye sahip olduğu ortaya çıkmıştır. Ek olarak, öz şefkat, uyarlanabilir mükemmeliyetçilik ile performans kaygısı arasındaki ilişkiyi aracılık ettiği bulunmuştur. Bulgular, önceki literatür ışığında, çalışmanın metodolojik güçlü ve zayıf yönleri değerlendirilerek kapsamlı bir şekilde tartışılmıştır. Ayrıca, gelecekteki çalışmalara rehberlik edebilecek çeşitli öneriler sunulmuştur. Genel olarak, bu çalışma sporcuların psikolojik iyilik hallerinin daha derin bir şekilde anlaşılmasına ve destekleyici müdahalelerin geliştirilmesine katkıda bulunabilecek bilimsel ve pratik çıktılar ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The study examined the mediating role of self-compassion in the relationship between mental toughness, multidimensional perfectionism, and performance anxiety in university student-athletes. The sample of the research included 315 university studentathletes (167 males and 148 females) from individual (n = 149) and team sports (n = 166), within the age range of 18 and 25 years (M = 20.93, SD = 1.78) who competed in UNILIG during the 2024–2025 season. Participants completed questionnaires including the SelfCompassion Scale–Athlete Version–Short Form, the Sports Mental Toughness Questionnaire (SMTQ), the Sport-Multidimensional Perfectionism Scale-2 (Sport-MPS2), and the Revised Competitive Sport Anxiety Inventory-2 (CSAI-2R). The outcomes derived from the current study's findings presented that self-compassion has a meaningful and positive relationship with adaptive perfectionism, and a significant and negative relationship with the cognitive and somatic sub-dimensions of maladaptive perfectionism and performance anxiety. Furthermore, self-compassion was established to mediate the relationship between adaptive perfectionism and performance anxiety. Research findings were comprehensively discussed within the context of existing literature; the methodological strengths and limitations inherent to the study were systematically examined. In addition, various suggestions that could guide future studies were presented. In general, this study produced scientific and practical outputs that could enhance the comprehensive understanding of the psychological well-being of athletes and the development of supportive interventions.